Geproefd: Zes Duitse wijnen

Deze week proeft wijnkenner Herwig Van Hove zes eenvoudige Duitse wijnen.

Mainzer Domherr, Kabinett 2011 (8,5%) Frisse kleur met een lichtgele nuance. Eenvoudige discrete neus van riesling. Oppervlakkig zoet. Hoogstens geschikt als aperitief.

Colruyt: 3,56 euro.

Marien Kloster, Zeller Schwarze Katz 2011 (8,5%)

Bleke geelgroene kleur, bijna water. Dunne neus: geen druif te herkennen. Oppervlakkig zoet. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour: 4,19 euro. Himmeroder Hof, Riesling 2011 Classic (12,5%)

Volgele nuance in de kleur. Als rijpe riesling herkenbare neus. De smaak is droog en toch zacht met zelfs wat lengte. Goede wijn. Moet passen bij zachte visschotels en wit vlees.

Colruyt: 6,52 euro.

Liebfraumilch 2011 (8,5%) Bleke geelgroene kleur. Frisse neus van neutrale witte wijn. Oppervlakkig zoet, maar wel technisch correct. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour: 3,29 euro.

Zeller Riesling 2011, Peter&Peter (11,02%)

Erg bleke kleur, bijna water. Maar herkenbare fijne rieslingneus, met zelfs wat diepte. De smaak is mooi zoet met fijn karakter. Goede wijn. Moet passen bij zachte visschotels, gevogelte en kalf, en oosterse gerechten.

Delhaize: 5,59 euro.

Pinot Blanc 2011, Gräflich von Kageneck (12,5%)

Zeer lichte gele nuance in de kleur. Nietszeggende neus. De smaak is redelijk droog, maar ook dun en simpel. Kan passen bij holle (zoute) oesters.

Delhaize: 4,59 euro.

Meer over Duitse wijn

De variatie en het veelvoud aan namen op de etiketten van de Duitse wijnen van vandaag illustreren treffend hoe ingewikkeld en onduidelijk de Duitse boodschap wel is. Op vijf van de zes flessen staat de vermelding Qualitätswein, samen met een waaier aan andere informatie. Deze benaming dekt, op enkele procenten Tafelwein na, praktisch de hele Duitse wijnproductie.

Er zijn twee types: die van een Bestimmter Anbaugebied (QbA), veruit de grootste groep, en die met een Prädikat (appellation) en aangeduid als QmP. In Duitsland tilt men zwaar aan die categorieën, zelfs aan de QbA, omdat elke wijn geanalyseerd en geproefd wordt door een ambtenarencommissie. Maar deze ambtenarencontrole is weinig kritisch, er worden zelden wijnen afgewezen.

Bij de QbA-wijnen moet dus het Anbaugebied op het etiket vermeld worden, bijvoorbeeld Mosel, Rheinhessen, Baden… Deze wijnen mogen ook gechaptaliseerd worden (verrijkt met suiker voor de vergisting). De QmP niet. Ook de in 2000 met veel tamtam gelanceerde categorie Classic, waarvan men een meer lokaal verankerd druivenbestand mag verwachten en een wat droog karakter, mag worden verrijkt.

Verder is op het etiket de vermelding verplicht van het alcoholgehalte, van de inhoud en van de identiteit en het adres van de bottelaar (Abfüller) of van het Weingut. Andere vermeldingen – zoals Zeller Riesling aus der Streillagen, of Feinherb (halfdroog), of Jakobsberg of nog Zeller Schwarze Katz – zijn niet verplicht en niet gereglementeerd.

Schwarze Katz is de naam van een bij wet van 1971 ingestelde Grosslage, een koepelnaam voor een reeks individuele wijngaarden (Einzellagen). Zeller is een bekende wijngaard ervan. De gemiddelde grootte van een Grosslage is 600 hectare, die van een Einzellage 35 hectare. Belangrijk is dat alle wijnen van de Grosslage ook de naam mogen voeren van de bekendste Einzellage of wijndorp ervan. Bijvoorbeeld Grosslage Krötenbrunnen (1800 ha) uit Rheinhessen mag alles etiketteren als Oppenheimer Krötenbrunnen. Dat lijkt bedrog maar is in wijnkringen erg gewoon: de naam Saint-Emilion is uitgezwermd over alle aangrenzende gemeenten en in Bourgogne hebben de meeste gemeenten de naam van hun bekendste cru aan de gemeentenaam en de gemeentewijn toegevoegd: Aloxe werd Aloxe-Corton, Gevrey werd Gevrey-Chambertin, Chambolle werd Chambolle-Musigny…

Liebfraumilch is een QbA-wijn – vooral uit Rheinhessen en Pfalz – met minstens 18 gram restsuiker per liter. Hij wordt voornamelijk gemaakt van müller-thurgaudruiven en is hoofdzakelijk bestemd voor export. De naam wordt in stand gehouden door de invloedrijke groothandel.

Slecht één van de zes flessen die we proefden is een QmP of Prädikatswein: een Kabinett uit Rheinhessen.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content