Geen champagne, wel minstens even smakelijk: 12 bruisende alternatieven

© Getty Images/iStockphoto

Wie feest zegt, denkt champagne. Maar er zijn ook goedkopere alternatieven, die even smakelijk kunnen zijn. Hier alvast twaalf flessen die de moeite waard zijn.

De beste methode om schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Daarbij laat men een witte (of rosé) wijn, door toevoeging van gist en suiker, een tweede keer gisten in de fles, met koolzuurbelletjes tot gevolg. Nadien blijft de schuimwijn een aantal maanden rijpen op zijn gistrest, en wordt een bepaalde dosis likeur toegevoegd als aanzoeting.

Overal ter wereld wordt deze methode toegepast. Maar de schuimwijn mag alleen champagne genoemd worden als hij afkomstig is uit de regio Champagne. In andere Franse regio’s heet hij crémant, in Spanje cava, in Duitsland Sekt, in Zuid-Afrika cap classique, enzovoort. Let ook op de vermelding méthode traditionnelle (of een vertaling daarvan), dan ben je zeker dat de champagnemethode werd gebruikt.

GEPROEFD EN GEKEURD

Sainte Geneviève, Crémant de Bourgogne, Frankrijk, 19 euro

Schitterende rosé schuimwijn (van pinot noir, chardonnay en gamay) van het biodynamische domein Clos des Vignes du Maynes uit Macon in Bourgogne.

oenologic.be

Charme de Jean-Paul Brun, Crémant de Bourgogne, Frankrijk, 18,50 euro

Deze crémant van 100% chardonnay toont het talent van deze bekende wijnbouwer uit Beaujolais. Hij is bovendien ‘extra brut’, dus minder aangezoet.

wijnen-dekok.com

Geen champagne, wel minstens even smakelijk: 12 bruisende alternatieven

Vitteaut-Alberti, Crémant de Bourgogne, Frankrijk, 16,13 euro

Deze topproducent in Bourgogne verrast en verrukt met deze crémant van 100% chardonnay, fijn en elegant zoals een goede champagne.

wijnmakelaarsunie.be

Château des Vaults, Crémant de Loire, Frankrijk, 18 euro

Heerlijk verfrissende en feestelijke rosé crémant van cabernet franc, de belangrijkste druif voor rode wijn in de Loirestreek.

oenologic.be

Désirée, Crémant du Jura, Frankrijk , 15,90 euro

Deze invoerder, gespecialiseerd in schuimwijn, pakt uit met deze crémant van 100% chardonnay, beter dan heel wat champagnes, en de helft goedkoper.

bullesfines.be

Château Beausoleil, Crémant de Limoux, Frankrijk, 14,02 euro

Fijne mousse, evenwichtige smaak en mooie balans tussen romigheid en frisheid: deze crémant van een familiedomein uit het Franse zuiden heeft alles om te bekoren.

wijnmakelaarsunie.be

Geen champagne, wel minstens even smakelijk: 12 bruisende alternatieven

Ziegler-Mauler, Crémant d’Alsace, Frankrijk, 12,05 euro

Twee jaar gerijpte crémant van pinot blanc, pinot noir en chardonnay. Genereus aangezoet, zodat je hem beter schenkt na de maaltijd, of bijvoorbeeld bij ganzenlever.

bullesfines.be

Jané Ventura, Reserva de la Música/Gran Reserva 2009, Spanje, 14,76/17,98 euro

Cava wordt gemaakt zoals champagne, vaak met lokale druiven (xarel.lo, macabeu, parellada). Dit uitstekende wijndomein in Catalonië toont hoe goed cava wel kan zijn.

labuenavida.be

Jean Stodden, Sekt Extra Brut, Duitsland , 24,60 euro

Uitmuntende schuimwijn van een topdomein uit Duitsland, gemaakt van 100% pinot noir, zonder aanzoeting.

bullesfines.be

Pongrácz, Cap Classique, Zuid-Afrika, vanaf 14,50 euro

Gemaakt van pinot noir en chardonnay, dezelfde druiven als in Champagne, door de jonge oenologe Elunda Basson uit Stellenbosch. Twee jaar gerijpt op de gistrest.

rouseu.be

Geen champagne, wel minstens even smakelijk: 12 bruisende alternatieven

Zero Nove, Prosecco Valdobbiadene, Italië, 13,20 euro

Voor prosecco vindt de tweede gisting doorgaans plaats in een gesloten tank, in plaats van in de fles. Ziehier het bewijs dat dat ook een prima schuimwijn kan opleveren.

wijnen-dekok.com

Tanore ‘Rive di Guia’ Brut, Prosecco Valdobbiadene, Italië, 11,80 euro

Prosecco uit de topregio Valdobbiadene die alles heeft waar de liefhebber van schuimwijn naar verlangt: frisheid, evenwicht, levendige mousse, droge afdronk.

grappolo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content