Frisgroene lekkernij: koken met doperwten

09/06/16 om 08:24 - Bijgewerkt op 27/04/17 om 14:30

Bron: Knack Weekend

Iedereen kent ze: de doperwtjes. Ze zijn zo lekker dat je ze ook rauw uit de peul kunt opeten. Vers hebben ze een afgronde, diepe zomersmaak. Aan de slag ermee.

Frisgroene lekkernij: koken met doperwten

Doperwten heten peultjes wanneer ze zo jong zijn dat ze met dop en al gegeten kunnen worden. De jong ontwikkelde erwtjes uit de rijpere en meer ontwikkelde peulen zijn zo uit de dop rauw te eten. De smaak is zoet en floraal en de textuur is krokant : liefhebbers beschouwen deze rauwe jonge erwten als een lentelekkernij.

Verse doperwtjes hebben een mooi afgeronde, diepe zomerse smaak. Ze hoeven nauwelijks gekookt te worden in weinig water met een klontje boter. Sommige mensen geven de voorkeur aan diepvrieserwtjes omdat ze supervers worden ingevroren.

Bij de aankoop moet je erop letten dat de peulen vast aanvoelen, nog glanzen en geen witte of gele vlekken vertonen. Wanneer je twee verse doppen tegen elkaar wrijft, moeten ze 'zingen'.

Eigenlijk zijn verse doperwtjes het lekkerst met zo weinig mogelijk kruiding. In de klassieke keuken voegt men vaak peterselie of bonenkruid toe. In Engeland mengt men de erwtjes vaak met gehakte munt en een klontje boter. Ze passen ook bij vele soorten vis en vlees.

Lees meer over:

Onze partners