Fondue, culinair doopfeest

Fonduen is gezellig omdat je samen op een informele manier rond de tafel bezig bent. Je kunt zelfs mee aan tafel. Bovendien vraagt fondue weinig voorbereiding en is het snel en makkelijk. Fonduen kan met vlees, kaas, groenten, fruit of vis. Enkele tips.

De basis is een smaak afgevend vocht dat in de keuken wordt samengesteld en in een fonduepan wordt overgebracht. Het vocht waarin de gasten aan tafel zelf de ingrediënten onderdompelen kan koud of warm zijn, afhankelijk van het type fondue. Er zijn bekende (zoals bijvoorbeeld de Zwitserse kaasfondues) en minder bekende fondues: van een Aziatische fondue met geheimzinnige parfums van exotische kruiden als citroenstengel en kaffir lime bladeren (nvdr: kaffir lime is familie van de limoen, zowel de bladeren als de vruchten worden gebruikt in onder andere de Thaise keuken), over een zonnige bagna cauda uit Piëmonte op basis van primeurgroenten vol ontspruitende smaken, tot zoete fondues met stukjes peer en marsepein gedompeld in warme chocolade of rolletjes pannenkoek en vijg gedompeld in warme bramenpuree.

Wat heb je nodig voor fondue?

Een fondueset met fonduepan is ideaal, bij voorkeur met twee handvatten, want dat is veiliger. Je zet de pan boven een spiritus- of gelbrander. Een rechaud met een rooster waaronder waxinelichtjes flakkeren houdt de pan met inhoud vaak al warm genoeg. De dipsaus (kaas, olie, bouillon of vruchtenpuree) is dan eerst in de keuken in een pan op het fornuis opgewarmd.

Voor een Aziatische fondue zijn er Mongoolse vuurpotten van aluminium met in het midden een afvoer en onder de pan een rooster waarop men gloeiende houtskool legt of waxinelichtjes opstelt. Om de ingrediënten in de dipsaus te steken, gebruikt men vorken, prikkers of andere spiesjes van hout of staal. Ook handig is een metalen schepnetje, waarmee men in de olie of bouillon gegaarde ingrediënten kan opvissen.

Fonduen in olie is niet zonder gevaar. Wanneer de olie door oververhitting vlam vat, moet u meteen het deksel op de pan zetten of de pan afsluiten met een natte theedoek. Schenk in geen geval water op brandende olie! Ook moeten de ingrediënten die u in de hete olie doopt, eerst goed worden gedroogd. De ingrediënten die u in olie, bouillon, kaassaus of groentepuree kunt dippen zijn oneindig gevarieerd: brood, groenten, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, vruchten, koekjes, cake, marshmallows…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content