Etiquetteregels voor de feesttafel

18/12/15 om 09:42 - Bijgewerkt op 21/12/15 om 14:04

Bron: Knack Weekend

Wie straks aanschuift bij de schoonouders, de grote baas of verre familieleden kan best de etiquetteregels er eens op nalezen teneinde een goede indruk te maken aan de feesttafel.

Etiquetteregels voor de feesttafel

© thinkstock

- Weet welk bestek, welke glazen en welk broodbordje van u zijn. De tafelschikking handelt volgens het BMW-principe: Brood (links) - Maaltijd (midden) - Water en Wijn (rechts). Gebruik uw bestek van buiten naar binnen toe.

-Laat uw servet te allen tijde op uw schoot liggen, behalve als u even de lippen of vingers moet schoondeppen. Wanneer u de tafel tijdelijk verlaat laat u uw servet achter op uw stoel, wanneer u niet meer naar de tafel terugkeert legt u het netjes naast uw bord. Ermee wapperen of het servet als zakdoek gebruiken is verboden.

- Begin niet met eten voor iedereen bediend is en uw gastheer/gastvrouw een duidelijk signaal heeft gegeven (door middel van een kort dankwoord of een toast) dat u mag "aanvallen".


- Sta altijd recht wanneer er iemand aan tafel aanschuift of de tafel verlaat.

- Slurpen, smakken, goedkeurend brommen of eender welk ander geluid maken terwijl u voedsel in uw mond heeft is absoluut uit den boze.

- Gebruik uw bestek enkel om te eten en keer uw vork nooit om tenzij u erwtjes, rijst of couscous voorgeschoteld krijgt. Gesticuleer niet met uw mes en/of vork in de hand.

- Boter uw broodje op de welvoegelijke manier: neem boter en smeer deze op het boterbordje. Breek vervolgens een stukje van het brood en besmeer het met de boter. Nooit een broodje opensnijden en volledig bekladden met boter, rechtstreeks van het botervlootje.

- Gebruik uw brood niet om saus op te vegen of in uw soep te doppen. Brood is een bijgerecht dat u BIJ het eten mag eten.

- Nooit uw eten bijkruiden voor u het op zijn minst eerst geproefd hebt. Voor u uw lepel nog maar in een kom soep gestoken hebt al vragen om het zout getuigt niet bepaald van vertrouwen in het kunnen van de gastvrouw/gastheer.

- Wanneer u een gerecht geserveerd wordt dat u niet bevalt, probeer dan toch steeds een beetje naar binnen te werken. Als u het werkelijk niet door uw strot kan houden heb dan de welvoegelijkheid van het eten een beetje te versnijden en over het bord te schuiven. Geef nooit een verklaring tenzij ernaar gevraagd wordt, zelfs als u allergisch bent. Zo brengt u niemand in verlegenheid. (Een goede gastvrouw/gastheer vraagt gasten echter op voorhand of er dingen zijn waar ze allergische reacties op vertonen)

- Het is oké om een beetje voedsel op uw bord te laten liggen, een volledig leeggeschraapt bord dat eruit ziet alsof u al een week niet gegeten heeft daarentegen is niet zo fijn om achter te laten. Uw gastvrouw/gastheer zal denken dat u een te kleine portie heeft gekregen en zich daar slecht bij voelen.

- Drink nooit op uzelf. Wanneer iemand een toast op u uitbrengt, knik hem of haar dan vriendelijk toe maar neem geen slok, zo lijkt het alsof u uzelf een schouderklopje geeft.

- Lik nooit uw vingers af en ga niet tussen de tanden zitten peuteren. Wanneer er tandenstokers voorzien zijn neemt u die best mee naar de toiletten om daar uw tanden schoon te maken.

- Vergeet uw gastvrouw/gastheer niet te bedanken op het einde van de avond. Een extra bedankkaartje (of smsje) achteraf is ook een mooi gebaar.

(KS)

Onze partners