Eten op een stokje

© Diane Hendrikx

Spiesjes, groot en klein, vind je in elke wereldkeuken. We maken prikkelend en proevend een rondgang.

Spiesjes, groot en klein, vind je in elke wereldkeuken. We maken prikkelend en proevend een rondgang.

Van yakitori en saté in het Verre Oosten tot pinchitos morunos (Spanje) en souvlaki (Griekenland) rond de Middellandse Zee, sosatie in Zuid-Afrika en anticuchos in Zuid-Amerika: eten op spiesen vind je de wereld rond.

Maar er is één plek waar je meer spiesjes vind dan waar ook, meer bepaald het gebied dat zich uitstrekt van de Balkan tot het Midden-Oosten. Daar kent men zoveel variëteiten dat elke spies een eigen naam heeft. Die kan verwijzen naar de ingrediënten (vlees, vis of groenten) of zelfs naar de manier waarop deze versneden zijn (blokjes, reepjes of gehakt). Zo bestaan Turkse kofte kebabs uit lamsvleesballetjes, terwijl Iraanse kebab barg reepjes lams- of rundvlees bevatten. Vermoedelijk gaat deze grote variëteit aan eten op stokjes vele eeuwen terug tot een periode waarin er een tekort was aan brandstof. Door het vlees klein te snijden en aan spiesen te rijgen, kon het sneller en efficiënter gegaard worden.

De gerechten die aan stokjes bereid worden, danken hun naam vaak aan het woord voor spies zelf. Denk aan Franse brochettes, Italiaanse spiedini, Spaanse pinchitos (pincho), Griekse souvlaki (souvla) en Turkse shish kebab (shish). Vier recepten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content