Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit en iets duurder

04/07/12 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:42

Bron: Knack Weekend

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen is officieel van start gegaan. De kwaliteit, de smaak en het vleesgewicht van de eerste mosselen zijn uitstekend. De prijzen liggen iets hoger dan vorig jaar.

Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit en iets duurder

In Yerseke, in Zeeland, is het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen afgetrapt. "Zelden mosselen van zo'n goede kwaliteit gezien zo vroeg op het seizoen", zei een mosselkweker. De prijzen die de mosselen halen op de veiling, liggen iets hoger dan vorig jaar.

De sector is zelf verrast door de kwaliteit, de smaak en het vleesgewicht van de eerste mosselen. "De natuur heeft ons verrast. Wij zijn blij met deze oogst die, ondanks de lage watertemperatuur van de afgelopen periode, uitstekend genoemd mag worden. Blijkbaar is er genoeg voedsel aanwezig voor de niet al te grote, maar rijk gevulde schelp", zei Jos van Damme namens de mosselkwekers uit Zeeland.

Mosselseizoen

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt elk jaar circa 57 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Twee derde ervan komt in België terecht, zo was woensdag te horen. Hoeveel miljoen kilo mosselen er precies geproduceerd zullen worden, is nu nog niet duidelijk. De hoeveelheid oogstbare mosselen is in de eerste maanden van het seizoen immers gering.

Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 6.000 hectare.
Wereldwijd wordt er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd. (Belga/DB)

Onze partners