Driesterrenchef Emmanuel Renaut: de man van de bergkeuken

03/10/17 om 21:00 - Bijgewerkt op 05/10/17 om 14:00
Uit Knack Weekend van 04/10/17

Emmanuel Renaut is een bergmens in hart en nieren. Sinds 1998 is Megève zijn vaste stek. Met zijn vrouw Kristine runt hij er het driesterrenrestaurant Flocons de Sel, al jaren een trefpunt van professionele en niet-professionele fijnproevers.

Afspraak om 5 uur morgenvroeg in de keuken. Zorg dat je op tijd bent, want ik wacht niet.' Emmanuel Renaut meent het. Hij is dan ook voor honderd procent gefocust bij alles wat hij aanpakt. Zoals overal in Europa heeft de natuur ook hier in de Alpen twee weken voorsprong. We zijn eind juli en de eerste boleten zijn al plukklaar. Een niet te missen buitenkans. Zijn twee sous-chefs, de Nederlander Pieter en Nadine - al twaalf jaar zijn rechterhand - zijn ook van de partij. Zij zijn de expedities van de chef gewend en weten wat ze mogen verwachten. Ze zijn in topvorm. En het resultaat mag er wezen. We komen aan een plek die Emmanuel blijkbaar kent als zijn broekzak. Meteen worden de taken verdeeld. 'Het vergt jaren werk voordat je weet waar je moet zoeken', zegt Emmanuel. Met zijn wandelstok in de ene hand en zijn mandje in de andere stormt hij vooruit, bergop bergaf, op hellingen van meer dan dertig procvent. En dat alles in een feeëriek decor: een uitgestrekte alpenweide bezaaid met bergkoeien en hier en daar wat bosjes naaldbomen. Kortom, de ideale biotoop voor eekhoorntjesbrood. Tegen de horizon tekenen zich hoge bergtoppen af.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners