Dossier openbare keukens

© Getty Images/iStockphoto

Betere ziekenhuismaaltijden? 'Dan zijn er vooral meer middelen nodig'

Betere ziekenhuismaaltijden? 'Dan zijn er vooral meer middelen nodig'

De beperkte kwaliteit van sommige ziekenhuismaaltijden heeft volgens Yoleen Van Camp (N-VA) een duidelijke oorzaak: het gebrek aan geld én aan transparantie over hoe dat beheerd wordt. 'Ik pleit voor een extra parameter bij het berekenen van de financiering: de geboden kwaliteit, zowel van de zorg als van het eten.'

Op oudercontact: een tien voor de schoolkantine?

Op oudercontact: een tien voor de schoolkantine?

Laura Dhaese - "Patatjes op school?" "Ja, patatjes op school." De kleuter die aanstormt aan de schoolpoort denkt dat hij vandaag aardappelen op zijn bord zal krijgen. Zijn moeder stemt in. Dat er die dag penne met kaassaus op het menu staat, weet ze niet. In welke mate weten ouders wat hun kroost 's middags te eten krijgt en hoe kwalitatief dat is? Knack Weekend ging eens luisteren.

Aan tafel in het asielcentrum van Sint-Truiden: 'De eenzaamheid ontneemt me mijn eetlust'

Aan tafel in het asielcentrum van Sint-Truiden: 'De eenzaamheid ontneemt me mijn eetlust'

Jorik Leemans - Alsof het al niet moeilijk genoeg is voor asielzoekers om hun hele hebben en houden achter te laten, krijgen ze bij aankomst in België ook nog eens een compleet andere keuken voorgeschoteld. Wat vinden de bewoners van een asielcentrum eigenlijk van onze nationale keuken? 'Het is niet zo dat ik het écht niet lekker vind, maar ik verkies mijn eigen vertrouwde eten.'

Eten achter tralies: 'In vergelijking met andere gevangenissen is het hier een hotel'

Eten achter tralies: 'In vergelijking met andere gevangenissen is het hier een hotel'

Jorik Leemans - Drie euro en drieënzeventig cent. Dat is het budget dat Belgische gevangenissen krijgen om hun gedetineerden drie maaltijden per dag voor te schotelen. Knack Weekend bezocht de gevangenis van Ieper en polste er tijdens de prison lunch break naar de tevredenheid van de gevangenen over het eten. 'Ik denk dat je veel gewoon bent als je hierover klaagt.'

'Als de kwaliteit mij niet aanstaat, komt het mijn keuken niet binnen'

'Als de kwaliteit mij niet aanstaat, komt het mijn keuken niet binnen'

Astrid Janssen - De keuken van het Leuvense ziekenhuis Gasthuisberg won in maart de award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van Gault&Millau, de Franse gastronomiegids. Weekend.be mocht een kijkje gaan nemen en aan de levende lijve ondervinden hoe (goed) ze daar werkelijk bezig zijn.

Instellingskeukens, vroeger en nu

Instellingskeukens, vroeger en nu

Vrije Tribune - "De prijzen per dag in zorginstellingen variëren nu al regelmatig tussen 2,5 en 4 euro per persoon. Chefs vandaag hebben hetzelfde budget als dertig jaar geleden."

Red de refter: de strijd voor gezonde schoolmaaltijden

Red de refter: de strijd voor gezonde schoolmaaltijden

Barbara Serulus - Waar vroeger ijverig wortelen werden geschild en puree werd gestampt, fungeren keukens in scholen tegenwoordig meer en meer als doorgeefluiken voor kant-en-klare maaltijden van grote cateringbedrijven. Efficiënt? Zeker. Lekker? Betwijfelbaar. Duurzaam? Niet echt.