DIY festivalfood: vijf klassiekers van op de weide naar jouw keuken

© Jean Sur Mer

Hunker je naar lekker streetfood en kan je niet wachten tot het volgende (foodtruck)festival? Breng dan het festivalfood naar je thuis met deze vijf lekkere gerechtjes en tips!

Wie van lekker eten houdt, houdt van de zomer. Want dat is het seizoen waarin je heerlijk kan dineren met de avondzon op je gezicht, waarin je je tuin in kan trekken en kan terugkomen met manden vol lekkers en waarin de foodtrucks hun opwachting maken. In dit artikel halen we vijf gerechten vanop de festivalweide naar jouw keuken.

1. Jean sur Mer kibbeling

Jean sur Mer, één van de pioniers in foodtruckland, serveert eerlijke, duurzame, seizoensgebonden visgerechten uit originele trucks. De klassieker op zijn menu is kraakverse krokante kibbeling. Om die kibbeling ook thuis te kunnen bereiden, lanceerde de foodtruck zijn eigen kibbelingbeslag.

Kibbeling is al sinds de negentiende eeuw de Nederlandse vissnack bij uitstek. Het bestaat uit stukjes witvis die in een beslag worden gewenteld en daarna gefrituurd. Kibbeling werd vroeger gemaakt van kabeljauwwangen, maar tegenwoordig worden ook allerlei soorten zoals kabeljauw, wijting, pladijs en koolvis gebruikt. Je kan een haasje gebruiken, maar evengoed een buik- of staartstuk van grote vissen.

Kibbeling

  1. Verhit de friteuse (of eventueel wokpan met voldoende olie) tot 175 à 180 graden.
  2. Snij de visfilets in stukjes van gewenste grootte (ongeveer 5 cm op 5cm).
  3. Giet de inhoud van het zakje mix in een grote kom en voeg per zakje 80 ml water toe. Meng het water en de inhoud van het zakje tot een egaal beslag.
  4. Zorg dat de vis droog is en haal hem door het beslag.
  5. Laat het mandje in de friteuse zakken. Laat pas dan de vis voorzichtig in de olie glijden. Schud na enkele seconden met het mandje, anders blijft de vis plakken. Frituur tot de vis mooi goudbruin is.
  6. Kruid af met kruiden naar keuze: zout, peper, paprikapoeder, kippenkruiden,… De kibbeling is zo, als snack erg lekker, maar ook tussen een broodje.

TIP

Maak zelf je tartaarsaus! Meng daarvoor 5 soeplepels mayonaise, 2 eetlepels versnipperde peterselie, 1 eetlepel versnipperde ui en 2 eetlepels fijngesneden augurk. Pimp eventueel met een eetlepel fijn versneden gekookt ei, ansjovis, kappertjes of dragon, kervel, basilicum…

Jean sur Mer kibbelingbeslag is te vinden in kruidenierszaken, vishandels, beenhouwers, speciaalzaken en in de betere hengelsportzaken. Ook vanuit zijn foodtruck en op zijn website biedt Jean sur Mer zijn kibbelingbeslag aan. De prijs per zakje kibbelingbeslag is €2,00. Hiermee kan 400 à 450 gram vis worden bereid.

2. Haute dog à la WÜRST van Jeroen Meus

Wie de Würsten van Jeroen Meus wil proeven kan afzakken naar Gent of Leuven, waar de tv-kok zijn hotdogrestaurants Würst opende. Maar Jeroen brengt zijn gourmet dogs ook vanuit zijn streamliner naar je toe, een coole Amerikaanse aluminium truck die je van ver ziet blinken. De haute dogs van Jeroen Meus brengen de populaire hotdog naar een nieuw niveau.

Bellucci Haute Dog
Bellucci Haute Dog© .

Samen met de Leuvense slager Philippe Rondou ontwikkelde Jeroen een worst die puur uit varkens- en rundvlees bestaat. De artisanale biobakkerij De Trog stemde hierop een lekker vers broodje af en die perfekte würst für WÜRST was een feit. Wil je thuis een verfijnde Bellucci dog van Jeroen Meus maken? Volg dan dit recept.

Bellucci haute dog

  1. Maak auberginespread: snijd 3 aubergines doormidden. Smeer in met olijfolie en besprenkel met grof zout. Zet 45 min in de oven op 200°C. Laat afkoelen, verwijder de schil en blend met 3 eetlepels olijfolie, peper en zout.
  2. Was 60 g rucola en laat drogen.
  3. Maak de pesto: blend 100 g basilicum, 80 g Parmezaanse kaas, 1/2 teen look, 20 cl zachte olijfolie, sap van 1/4 citroen, 65 g geroosterde pijnboombitten (± 8 min op 180°C) en kruid af met peper en zout. Hoe langer je blendt, hoe gladder de pesto.
  4. Blend 100 g zongedroogde tomaten (van Sud’n’Sol) met 25 g olie waar ze in liggen.
  5. Snijd 40 g prosciutto in fijne reepjes.
  6. Neem het opengesneden ciabattabroodje en smeer er 50 g auberginespread tussen. Leg er een handje rucola op en daarna de gegrilde würst. Smeer er 20 g pesto over, 15 g tomatentartaar en leg er 10 g prosciutto op.

Zoek voor de beste haute dog een kwaliteitsbakker in de buurt of kies voor een vers gebakken ciabattabroodje. Bak het broodje af op 200°C zodat het warm en krokant is.

Snijd het broodje bovenaan open, dit lijkt misschien onlogisch maar vergemakkelijkt het smeren van de Dog.De spread en de salade die je tussen het broodje legt zijn smaakmakers, hiervoor gebruik je voldoende.Ga op zoek naar een kwalitatieve knakworst en gril hem in plaats van gewoon te bakken. Grillen geeft altijd meer smaak.

3. Pulled beef burger

Een ander lekker zomers streetfoodgerechtje is de pulled pork of pulled beaf burger. ‘Pulled meats’ komen overgewaaid van de Verenigde Staten, meer bepaald van de zuidelijke staten North Carolina en Tennessee. Het vlees wordt traag en op lage temperatuur gegaard in een kruidenmengsel op de barbecue en wordt zo zacht dat je de malse, sappige pluksels vlees letterlijk uit elkaar kan trekken. Doorgaans wordt er voor pulled meats een schouderstuk gebruikt dat eerder taai is, maar dat door deze kooktechniek wordt omgetoverd tot heerlijk mals streetfood.

Heb je geen tijd om zelf het vlees te bereiden? Dan kan je bij Delhaize een pakketje pulled pork of pulled beaf kopen waarin vlees en saus zitten om thuis makkelijk een lekkere pulled meat burger mee te maken.

Pulled pork

  1. Leg het vlees in een ovenschaal en dek af met folie. Houd het zakje saus opzij voor later.
  2. Laat het vlees 45 minuten garen op 180°.
  3. Haal na 45 minuten de schotel uit de oven en giet het vocht weg.
  4. Trek met twee vorken het vlees uit elkaar.
  5. Overgiet daarna de saus over het gesnipperde vlees en laat nog 5 minuten zonder folie grillen in de oven voor een gekarameliseerd korstje.
  6. Leg het vlees tussen een (hamburger)broodje, een bagel, een wrap of een sandwichbroodje en werk af met ijsbergsla en een lookdressing.
DIY festivalfood: vijf klassiekers van op de weide naar jouw keuken
© .

Het gemarineerd varkensvlees van Delhaize (pulled pork) kost €5,49 (380 gr) en voor het gemarineerd rundsvlees (pulled beef) betaal je €6,49 (400 gr).

4. Vietnamees als kwam het van de BÚNbus

Het Vietnamees restaurant Bún in Antwerpen serveert sinds deze zomer zijn hip streetfood op festivals vanuit de BÚNbus, een mooi ingerichte foodtruck. Eigenaars Huibrecht en Hoa willen zo hun passie voor Vietnamees eten delen. Huibrecht deed jarenlang ervaring op in het restaurant Pure C van Sergio Herman en Hoa, een Vietnamese die in ons land opgroeide, kent de kneepjes van het vak via haar zus Truong Thi Quyên (Gwen) die in Brussel het bekende Vietnamese restaurant Little Asia uitbaat. Samen brengen ze authentieke Vietnamese smaken en texturen samen.

Vietnamese gegrilde makreel in een korst van citroengras en kurkuma
Vietnamese gegrilde makreel in een korst van citroengras en kurkuma© .

De Vietnamese keuken kenmerkt zich door het gebruik van veel verse kruiden. Het is een lichte keuken met veel pure smaken. Alle ingrediënten zijn los van elkaar te proeven. Bij de bereiding van Vietnamese gerechten komt bijna geen olie of suiker te pas en ook gluten of lactose komen bijna niet voor. En wie dacht dat de Vietnamese keuken pikant is, heeft het mis. Hier en daar vind je wel eens een pikant gerechtje, maar van het meeste Vietnamees eten zal je niet beginnen zweten.

Vietnamese gegrilde makreel in een korst van citroengras en kurkuma

  1. Vermeng 100 gr fijngehakt citroengras, 1 el plantaardige olie, 1 el vissaus, 1 tl kurkumapoeder, 1 tl fijngehakte gember en 1 tl zout.
  2. Breng het mengsel als korst aan op stukken gefileerde makreel.
  3. Grill de vis op de barbecue.
  4. Serveer met noedels of rijst en een frisse salade.

5. Indische tikka masala

Zweer jij op een festival eerder bij een Indische curry, maar waag je je thuis liever niet aan de bijzondere mengeling van kruiden en smaakmakers? Probeer dan eens de Indian Tikka Masala cooking kit van Knorr. Je haalt niet alleen die herinneringen naar je laatste festival naar boven, maar waant je ook in oostersere oorden.

De kits bevatten de droge ingrediënten zoals kwaliteitsvolle pasta’s, kruiden en speciale ingrediënten in de juiste hoeveelheden, zodat je niets hoeft te verspillen. Het enige wat nog toegevoegd moet worden zijn de verse groenten en vlees, vis of vegetarische variant.

Tikka Masala

DIY festivalfood: vijf klassiekers van op de weide naar jouw keuken
© Knorr
  1. Snipper een ui grof en snijd een tomaat in blokjes. Doe hetzelfde met 300 g kipfilet.
  2. Kook de basmatirijst uit de cooking kit gaar in 13 minuten.
  3. Verhit in een wok 1 el olie en bak de kip goudbruin. Bak kort de gesnipperde ui mee en voeg dan de currypasta toe. Bak een minuut mee.
  4. Voeg 200 ml water, de tomatenblokjes en het zakje kruidenmix uit de kit toe en roer. Laat 6 à 7 minuten zachtjes koken.
  5. Maak intussen een salade: meng 3 el yoghurt met 10 g verse, gehakte munt en peper. Snijd een komkommer in plakjes en meng door het yoghurtmengsel.
  6. Voeg dan nog een eetlepel yoghurt toe aan de kipbereiding en laat nog een minuut pruttelen.
  7. Strooi ten slotte de amandelen uit het pakket over de Tikka Masala en serveer met de rijst en komkommersalade.

Je vindt de Knorr cooking kits in je supermarkt.

(EVDH/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content