Deze 5 nieuwe projecten moeten Vlaamse voedingsketen duurzamer maken

© Getty Images/iStockphoto

Het ambitieus project ‘De Voedingsketen Verduurzaamt’, waarmee gezocht wordt naar duurzamere landbouw- en voedingssystemen werd al enkele jaren geleden afgetrapt met concrete praktijkprojecten. Nu die zijn afgerond, komen er vijf andere veelbelovende experimenten in de plaats, aldus Vilt.

In 2013 al sloegen verschillende maatschappelijke organisaties, grote sectorfederaties uit alle niveaus van de landbouw- en voedingsketen en de Vlaamse overheid de handen in mekaar om in voedingsindustrie te verduurzamen. Daarvoor koppelt De Voedingsketen Verduurzaamt theoretisch onderzoek aan innoverende praktijkprojecten. Na een aantal vruchtbare projecten was het nu tijd om vijf nieuwe experimenten, of zogenaamde action labs, te lanceren.

Action labs

Als eerste zal de verkoop van Belgisch biobrood erg gestimuleerd worden. Onder andere BioForum Vlaanderen, Bakkerij De Trog en Bioplanet engageren zich de komende tijd om meer biologische landbouwers te betrekken bij de graanproductie.

KOMOSIE vzw en Carrefour richten hun pijlen dan weer op voedseloverschotten: wat niet verkocht wordt, kan systematisch worden weggeschonken aan wie het kan gebruiken. Daarvoor zullen de twee initiatiefnemers een concrete aanpak en technologie ontwikkelen, zodat ook kleine supermarkten later kunnen meestappen in het verhaal.

Verder zal er de komende tijd ook onderzocht worden of de varkensteelt antibioticavrij kan worden, hoe visoverschotten of onbekende soorten in een visburger verwerkt kunnen worden en zal de Vlaamse vleeskip opgewaardeerd worden als symbool van ons levend erfgoed.

Om te slagen in hun doelstellingen, krijgen de action labs financiƫle steun van Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content