De vijfsecondenregel: waarheid of walgelijk?

© Getty Images/iStockphoto

De vijfsecondenregel biedt onhandige eters al jaren vrijheid en respijt. Maar klopt het wel dat we voedsel dat op de grond gelegen heeft nog mogen opeten? De wetenschap weet raad.

Wanneer je een koekje, een stukje kaas of een frietje op de grond laat vallen heb je vijf seconden de tijd om het op te rapen en alsnog op te eten zonder dat je er ziek van zal worden. Althans, zo luidt de vijfsecondenregel, die stelt dat bacteriën en vuil in vijf seconden niet genoeg tijd hebben om zich aan je voedsel vast te hechten. Het is een veelomstreden stelling die nog steeds op heel wat gefrons onthaald wordt, zeker wanneer je op openbare plaatsen door de knieën duikt om een escapistische taco terug in de armen te sluiten.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de wetenschap zich hiermee bemoeit. Dr. Paul Dawson, professor aan de Clemson University heeft de vijfsecondenregel bestudeerd en legt aan CNN uit dat de regel heel wat complexer is dan een timeframe. “De hoeveelheid bacteriën die zich vasthechten aan voedsel zijn niet afhankelijk van de tijd die het voedsel op de grond heeft doorgebracht, maar van het soort ondergrond waarop het voedsel terecht komt – én hoe vuil die ondergrond is”, aldus Dawson.

Zo is het doorgaans bijvoorbeeld veiliger om een druif op tapijt te laten vallen dan op tegel of op parket. In zijn studie toonde professor Dawson aan dat een met salmonella besmet tapijt minder 1% van de bacteriën overdroeg aan het voedsel, dan wanneer het voedsel in contact kwam met tegel of parket, waarbij 48 tot 70% van de bacteriën een nieuwe thuis vonden op jouw favoriete snack.

De kans is echter niet ontzettend groot dat je echt ziek zal worden van een stukje voedsel dat eventjes op de grond heeft gelegen (de studie van Dawson liet de etenswaren zelfs een minuut liggen eer ze onder de microscoop terecht kwamen). Toch is het wijs dat wij als mensen een natuurlijke afkeer hebben van dingen die op de grond gelegen hebben – voor het geval dàt- al is het even belangrijk om na te denken over voedsel dat op een (misschien niet al te netjes) aanrecht of een snijplank waarop net rauw vlees heeft gelegen terecht is gekomen. De vloer is immers niet de enige drager van bacteriën in de keuken. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content