De druivenpluk, hét moment van het jaar. Wees erbij

© Reuters

Eind augustus, begin september begint de Bordelese wijnboer onrustig te worden. De druivenpluk is in aantocht.

In het algemeen situeert de druivenpluk zich ergens tussen eind augustus en midden oktober. In de Bordeauxstreek ligt de oogstdatum meestal rond midden september. De Bordelese wijnboer moet zeker niet wanhopen. Hij wordt in de keuze van het ideale oogstmoment niet aan zijn lot overgelaten.

100 dagen

De exacte startdatum van de druivenpluk wordt per departement beslist op zeer deskundig advies van verenigingen die de producenten vertegenwoordigen. Ligt het advies vast, dan kondigt de prefect van de regio de startdatum af. In principe zijn druiven rijp ongeveer 100 dagen na de eerste bloem. Dit is enkel een gemiddelde en veel hangt af van het klimaat waarin de wijnplanten zijn kunnen rijpen en de bodemkenmerken. Ook het type wijn dat men wenst te brouwen bepaalt mee wanneer exact de druif geplukt wordt of moet worden. Bepaalde likeurwijnen vragen immers een langere rijpingsperiode.

Engageer je voor de druivenpluk

Voor wie er nog even tussenuit wil is de periode van de oogst een absolute aanrader. Of je gaat voor de klassieke vakantie van degustatie en rondrijden. Of je doet eens iets speciaal en kiest ervoor om zelf deel te nemen aan de druivenpluk. Een ervaring zonder weerga. Je staat heel dicht in de natuur, ontmoet mensen allerhande en komt heel veel te weten over de productie van wijn.

De wijnboeren nemen jaarlijks voor ongeveer 14 dagen een heel aantal seizoenarbeiders in dienst voor de pluk. Op zich worden er geen eisen gesteld. Je moet enkel ouder zijn dan 16, een zekere fysieke conditie hebben. Bij voorkeur ben je ook in het bezit van een wagen. De bus bedient de wijngaarden immers amper. Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website www.pole-emploi.fr. of www.vinomedia.fr.

Wie liever geen twee weken onder de druiven zit, kan ook gewoon kiezen voor een eerder toeristisch dagje wijnoogst. Informeer je bijvoorbeeld bij Les Médocaines.

Wijnoogst 2012

In tegenstelling tot 2011 zou de productie in 2012 iets lager liggen. Volgens een laatste schatting zou de totale productie voor 2012 op 5,65 hectoliter stranden. In 2011 lag die op 6,19 hectoliter. Een daling van 9 procent. Een lager volume betekent evenwel niet dat ook de kwaliteit van de wijn lager zou liggen. Integendeel. De beste wijnjaren zijn al vaak diegene geweest waarin de wijnboeren een beetje aan volume hebben moeten inboeten. De weg naar een fantastisch wijnjaar ligt dus open. Duimen maar!

Muriel Lefevre / Ingrid Moriau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content