De culinaire mogelijkheden van rabarber

27/04/11 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:10

Bron: Knack Weekend

Rabarber is een plant die moeilijk in een hokje onder te brengen is, maar vast staat wel dat hij karakter heeft. Deze 'barbaarse' plant doet het goed in zowel zoete als hartige bereidingen.

De culinaire mogelijkheden van rabarber

Rabarber is een plant die moeilijk in een hokje onder te brengen is, maar vast staat wel dat hij karakter heeft. Deze 'barbaarse' plant doet het goed in zowel zoete als hartige bereidingen.

Rabarber is bij ons een beetje in de vergetelheid geraakt. Hoewel de plant botanisch gesproken een groente is, wordt rabarber voornamelijk als vrucht behandeld. Bij ons loopt het hoogseizoen van maart tot juni. Veel rabarber wordt er op onze tuinveilingen niet verhandeld, omdat iedereen met een tuin wel ergens een rabarberstruik heeft staan. De tuinbouwers die nog rabarber telen, leveren vooral aan warenhuisketens, omdat de kopers verplicht zijn een bepaalde hoeveelheid af te nemen. Vandaar dat in kleine groente- en fruithandels vaak geen rabarber meer te bespeuren is. Dat is een spijtige zaak, want rabarber is een gastronomisch interessant product.

In Angelsaksische landen is rabarber populair in crumbles, roomijs, vlaaien, gelei, kwarktaart enzovoort. Voeg tijdens de bereiding niet te veel water toe, want rabarber bevat zelf tachtig procent water en kookt daardoor zeer snel tot moes. Daarom is het aan te raden rabarber kort te pocheren, te grillen of in de oven te bakken als de plant niet verder tot een compote of puree verwerkt zal worden.

De zure smaak van rabarber vraagt om een royale schep suiker (of een andere zoetstof). Rabarber combineert goed met zogenaamd 'warme' aroma's - kaneel, vanille, gember en sinaasappel - maar ook met florale aroma's, zoals hibiscus, roos, vlierbloesem. Deze laatste passen vooral bij geforceerde rabarber.

Verder kan rabarber het best vinden met aardbeien, frambozen en appels. Zuivelproducten zijn ideale partners om de sterk smakende rabarber een beetje in te tomen. Een populair Engels nagerecht is rhubarb fool , opgeklopte slagroom gemengd met gestoofde rabarber en/of vanillevla. Geitenkaas heeft een bijzondere affiniteit met rabarber: probeer eens een kwarktaart met verse geitenkaas, gepocheerde rabarber en gekonfijte gember. Verrassend en tegelijk verfijnd van smaak.

In hartige bereidingen kan rabarber ook een rol van belang spelen, vooral in combinatie met vette vlees- en vissoorten zoals makreel, varken, lam en eend. Verwerk rabarber in dit geval tot een saus, chutney of relish. De zoetzure smaak zal prachtig contrasteren met het vette van de vis of het vlees.

Lees meer over:

Onze partners