De culinaire kant van het Suikerfeest: zoet gebak en zoute vis

© iStock

De vastenperiode van de Ramadan is afgelopen en nu breekt het Suikerfeest aan. Wij klopten even aan bij El Khatieb Gadalla (33), die in 2008 uit Egypte naar België kwam, om ons wat meer te vertellen over de culinaire kant van dit feest voor moslims.

‘Als het Suikerfeest (of ‘Eid al-Fitr’) aanbreekt, dan heerst er vooral een gevoel van blijheid. Je hebt nu eenmaal een hele maand gevast’, klinkt het bij El Khatieb, die al sinds zijn twaalfde meedoet aan de Ramadan. ‘Het is een moment waarop alle slechte gevoelens, burenruzies en discussies achterwege worden gelaten. Je slaat als het ware een nieuwe pagina om.’

Tradities

De tradities tijdens het Suikerfeest zijn naast het gebed, ook het bezoek aan vrienden en familie. Bij dit laatste komt er heel wat eten kijken. ‘Elke moslim stapt dan binnen bij zijn buren en vrienden om elkaar geluk te wensen en dan krijg je overal hapjes. Al kan je die onmogelijk allemaal verorberen en moet je soms wel weigeren. Ik zou te dik worden’, lacht El Khatieb.

Iedereen gaat op bezoek bij iedereen, maar wat je er voorgeschoteld krijgt verschilt van land tot land en zelfs van regio. ‘Ik ben afkomstig uit een dorpje nabij Caïro. Wat er daar tijdens het Suikerfeest geserveerd wordt, is zelfs al helemaal anders dan bijvoorbeeld in Alexandrië, ook in Egypte.’

Zoet gebak en zoute vis

Als wij het over het Suikerfeest hebben, dan denken wij meteen aan zoete koekjes en gebak, maar is dat ook zo? ‘Er worden inderdaad heel veel zoete versnaperingen geserveerd. Wij kregen altijd Egyptische koekjes tijdens het Suikerfeest in mijn thuisland. Die zijn heel wat minder zoet dan de typische Marokkaanse gebakjes.’

‘Maar evengoed krijg je hartige hapjes op je bord. In Alexandrië, dat vlakbij de zee ligt, serveren ze ringa. Gezouten vis, die gerookt werd op het vuur. Niet mijn favoriete gerecht, want net iets te zout. Ik eet veel liever helba.’ Wat opzoekingswerk leert ons dat helba, ofte ‘fenegriek’ een typisch plant is uit het Middellandse Zeegebied. Het zijn een soort van zaden die je een week in koud water moet laten weken. Als ze groen zijn, kan je ze als snack opeten. ‘Erg gezond’, bevestigt El Khatieb. ‘Als kind waren die gebakjes natuurlijk leuk, maar wij keken vooral uit naar het zakgeld dat we van de hele familie kregen’, lacht hij. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content