De beste Brusselse wafels aan zee: 8 adressen

26/06/14 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Bron: Knack Weekend

Aan de Belgische kust worden de beste Brusselse wafels gebakken. Van De Panne tot Knokke: acht uitstekende wafelbakkers die de heerlijkste (en grootste) wafel serveren.

De Brusselse wafel is veruit de meest vermaarde en meest delicate der wafels. Karakteristiek is zijn grootte, de rechthoekige vorm en de diepe, grote, vierkante inkepingen (15, 20 of 24 per wafel). Het brosse gebak en de lichte structuur zijn uniek en zijn mogelijk omdat er gist wordt toegevoegd, waarna het beslag moet rusten.

Andere bestanddelen van het beslag zijn: bloem, melk, water, boter, zout en geklopt eiwit. Een vers gebakken Brusselse wafel wordt bestrooid met poedersuiker en indien gewenst opgediend met slagroom, ijs of fruit.

Wij gingen op zoek naar de beste vers gebakken Brusselse wafels van de Belgische kust. Eerst selecteerden wij acht topadressen, die wij vervolgens anoniem bezochten.

Hotel-tearoom Aan Zee - DE PANNE

De tearoom van dit kusthotelletje heeft een glazen uitbouw, die uitgeeft op de Markt. De ruimte is aangekleed in vrolijke kleuren en dient 's morgens als ontbijtzaal voor hotelgasten. De eigenaars, Natalie en Patrick, presenteren een spijskaart met gerechten voor de kleine en grote honger. Reuzencroque is een specialiteit, net zoals de reuzenwafel. De open keuken bevindt zich achter de toog en te midden van de geordende wanorde staan grote wafelijzers.

Onze wafel was er na enkele minuten en was met 25 x 15 cm de grootste uit de reeks (3,90 euro). De wafel had veertig vakjes, was luchtig en dun gebakken en smaakte goed. Bij de onder poedersuiker besneeuwde wafel kwam boter, twee soorten suiker en abrikozenconfituur. Voor enkele euro's meer krijgt men er een extra topping bij, zoals speculaaspasta (+ 1,50 euro) of advocaat (+ 4 euro). Ook de koffie van Bruynooghe, opgediend met broodpudding en chocolaatje, was verzorgd en van goede kwaliteit (2,10 euro).
Hotel-tearoom Aan Zee, Markt 6, 8660 De Panne, +32 58 41 46 40.

Santos Place - KOKSIJDE

Waar vroeger een koffiebranderij stond, vind je nu uitsluitend nog een grote tearoom met restaurant: eigenaar Frederic Blondeel verhuisde de werkplaatsen naar Beauvoorde. Aan de andere kant van de straat, op nummer 333, ligt de gelijknamige winkel waar je koffiebonen en gemalen koffie, pralines en koekjes voor thuis kunt kopen. In de koffiekleurige tearoom serveert men ontbijt en lunch. Garnaalkroketten zijn een specialiteit maar ook voor een chateaubriand ben je hier op aan het goede adres. In de namiddag zijn pannenkoeken en wafels favoriet.

Wafels serveert men in achttien verschillende variaties: met slagroom (4,50 euro), met chocolade (7 euro) of met vers fruit (7 euro). Wij bestelden een wafel met suiker (3,30 euro). Niet veel later kwam een wafel van 17 x 10 cm met twaalf inkepingen. Aan de met bloemsuiker bestrooide wafel hing een halve tweede wafel. Het is traditie bij Santos om het wafelijzer vol beslag te gieten. Het beslag dat overloopt naar het tweede ijzer zorgt voor de niet complete extra wafel. De koffie uit eigen branderij is van topkwaliteit en werd opgediend met een vers gebakken soes gevuld met banketbakkerscrème (2,20 euro).
Tearoom restaurant Santos Palace, Zeelaan 306, 8670 Koksijde, +32 58 51 21 80.

't Sneukelhuisje - NIEUWPOORT

IJssalon en tearoom 't Sneukkelhuisje ligt in een modern gebouw aan de rand van Nieuwpoort, bij de rotonde en op een boogscheut van de haven. De tearoom is vermaard om het zelf gedraaid ijs, heerlijke pannenkoeken en wafels. De eigenaars gaan creatief te werk bij het maken van ijs: kiba staat voor ijs van banaan en kiwi en er is ook mojito-, rozen- of neuzenijs.

Voor de koffieleuten is er een Sneukelkoffie met zes verschillende zoetigheden aan de prijs van 7,50 euro. In 't Sneukeltje word je vriendelijk onthaald. De baas loopt fluitend door de eetzaal. Naast een eenvoudige suikerwafel (3,50 euro) zijn er een zeventiental variaties, waarbij wafels met verse aardbeien en slagroom (7,20 euro) en wafel met vers fruit (7,40 euro). Onze suikerwafel was van standaard formaat (17 x 10 cm) en had vijftien vakjes.

De wafel was wat minder licht maar toch bros van structuur. De smaak was goed. Bij de met bloemsuiker bestrooide wafel kwam een lekker kopje koffie met stevige schuimkraag van de ambachtelijke Brugse koffiebrander Javana (2 euro).
't Sneukelhuisje, Astridlaan 3, 8620 Nieuwpoort, +32 476 28 21 42.

Tearoom Georges - OOSTENDE

Tearoom Georges werd vorig jaar in een nieuw jasje gestoken en is vooral gekend voor zijn smakelijke pannenkoeken, wafels en ijscoupes. De nieuwe inrichting is modern en een beetje koud door de oranje, spoetnikachtige designlampen. Aan de straat is een toonbank voor de uitgifte van ijs, die uitgeeft op de open keuken, die zich over de volledige lengte van de eetzaal langs de muur uitstrekt. Koks en obers zijn jong en opgetogen en maken onderling grappen. De spijskaart vermeldt ontbijt, croques, soep, clubsandwiches, kroketten, omeletten, salades, pasta, pizza, appelbeignets, ijs en pannenkoeken. Specialiteit is mezzaluna of dichtgevouwen foccacia. Het repertoire wafels telt een vijftiental variaties: van een wafel met suiker (3,50 euro) over een wafel 'Zwarte Woud' met zure kers en Calvados (9,30 euro) tot een wafel 'Montreal' met fruit en slagroom (9,80 euro). Onze wafel was rijk met poedersuiker bestrooid, mat 19 x 12 cm, telde een veertigtal ruitjes en had een lichte, lekkere korst. De wafel was van binnen niet ver genoeg gegaard. Bij de wafel kwam een Cook & Boon espresso met mooie kraag maar bittere smaak (2,40 euro). .
Tearoom Georges, Adolf Buylstraat 15, 8400 Oostende, +32 59 70 29 25.

't Koetshuis - BLANKENBERGE

Tearoom 't Koetshuis heeft zijn onderkomen in een mooi, oud burgemeestershuis, dat aan de achterkant uitgeeft op een binnenplaats met, in het midden, een romantisch oud gebouwtje. Het is goed toeven in 't Koetshuis. De olijfkleurige inrichting is verzorgd en de bediening is vriendelijk en efficiënt. De drankenkaart vermeldt een reeks speciale koffies. Men kan de dag beginnen met een ontbijt. Voor de grote honger zijn er tijdens de lunch samengestelde salades en warme bereidingen, zoals warme Camembert op notensla (15 euro) en tongfilet met tartaar en slaatje (21 euro).

't Koetshuis is ook gekend voor zijn pannenkoeken en wafels. Een wafel met suiker kost 3,5 euro, een wafel met krieken 6,2 euro en met fruit en aardbeien 8 euro. Onze door bloemsuiker besneeuwde wafel mat 16 x 10 cm en telde 15 ruitjes. Luchtig gebakken en extra lekker omdat de buitenkant karamelachtig krokant was. In 't Koetshuis doet de kok een beetje suiker in het beslag en wordt het wafelijzer eerst walmend heet opgewarmd. Als het ijzer is gevuld met beslag, laat men de temperatuur zakken. De Carantos-koffie smaakte hier goed en werd opgediend met een toef room, een stukje cake en een chocolaatje (2,20 euro).
't Koetshuis, Molenstraat 19, Blankenberge, +32 50 41 47 24.
't Zandlopertje - ZEEBRUGGE

Het paviljoen ligt voor de ene helft op het strand en voor de andere helft op de boulevard. Vanuit 't Zandlopertje heeft men onbelemmerd zicht over het brede zandstrook en de Noordzee met aan de rechterkant de haven van Zeebrugge. De inrichting is ouderwets, de stoelen zijn hard en het ruikt er naar de oliebrander, die de ruimte verwarmt. De drankenkaart is uitgebreid. De spijskaart vermeldt naast gerechten uit de klassieke keuken (vol-au-vent en rundertong in maderasaus), zoetigheden als zelf bereid ijs, coupes, warme appeltaart en pannenkoeken.

Bij de wafels zijn heel wat variaties: met ijs en chocoladesaus (5,20 euro) of wafel met ijs, slagroom en fruit (8,40 euro). Een strenge, robuuste vrouw kwam de bestelling opnemen. Onze wafel met suiker kostte slechts 3,20 euro en kwam in mum van tijd. Het formaat was 18 x 11 cm en er waren 24 vakjes. De met poedersuiker bestrooide wafel was weinig krokant van buiten en sponzig van binnen. De smaak kon niet overtuigen. De wafel kwam zonder omlijsting aan tafel. De koffie Carantos kwam in een ouderwets kopje, smaakte hard, was vergezeld door een chocolaatje en kostte 2,10 euro.
't Zandlopertje, Zeedijk 13a, Zeebrugge 8380, +32 50 54 41 05.
Crème Karamel - KNOKKE-HEIST

Tearoom Crème Karamel kwam op de plaats van restaurant Roland. Men komt hier voor een ontbijt, een lichte lunch met verzorgde broodjes of clubsandwiches. In de namiddag strijkt men het zeil voor patisserie, pannenkoeken en wafels. De cottage-inrichting is knus en verzorgd. Zitten doet men in de uitbouw naar de straat of in het kleine achtervertrek. De keuken bevindt zich in het midden, achter de met koeken en broodjes beladen toog. De diensters zijn van top tot teen in het rood gekleed en de vriendelijke dame die ons bediende had het haar ook nog eens rood geverfd.

Een simpele Brusselse wafel met suiker kost 4 euro. Het gebak kwam aan tafel met vijgenjam, twee soorten suiker en een kuipje boter. Het formaat was 16 x 10 cm en er waren 15 ruitjes. Het beslag was niet helemaal bros uitgebakken en de kok was gierig geweest met poedersuiker. De 'Grootmoeders koffie' die wij bestelden, had een mooie schuimkraag, was warm en smaakte goed. Bij de koffie kwam een mini-croissant van middelmatige kwaliteit een kartonnetje volle melk. Kiest men voor een wafel met slagroom, ijs en vers fruit bij dan komt de rekening op 10,50 euro. Een 'Brusselse wafel Crème Karamel' wordt vergezeld door karamelijs, karamelsaus en slagroom (9 euro) en ook dat kan niet slecht zijn!
Tearoom Crème Karamel, Lippenslaan 110, 8300 Knokke-Heist, +32 50 62 33 18.

Silversand - BLANKENBERGE

'Super wafels' vermelden de reclame borden aan de voorkant van de modern ingerichte tearoom. De wafelliefhebber zal hier in geen geval teleurgesteld buiten komen, want de wafels van Silversand zijn niet alleen smakelijk maar ook van uitzonderlijk formaat. De superwafel meet 24 bij 14 cm en telt 35 bakkuiltjes. Het gebakken en met poedersuiker bestrooide deeg is, zoals het hoort, krokant van buiten en 'nis' (bijna smeuïg, luchtig zacht ) van binnen.

De eigenaars, de heer en mevrouw Breems-Versluys waren in 1991 de eersten om grote wafels te verkopen. Hun wafelijzers zijn op maakt gemaakt en worden enkele keren per seizoen gereviseerd bij de producent. Het deeg wordt in het topseizoen meerdere keren per dag in de kelderkeuken aangemaakt met gist, waarna het moet rusten. Een superwafel met suiker kost 5,30 euro, met boter 6,10 euro en met slagroom 6,40 euro. Wil men er warme krieken en slagroom bij dan is men 9,80 euro kwijt. De duurste wafel is die met verse bosbessen en slagroom (11,80 euro). Bij de wafel kwam een correct kopje Carantos koffie (2,70 euro). Vanuit de tearoom en vanaf het terras heeft men zicht op zee.
Tearoom Silversand, Zeedijk 90-91, 8370 Blankenberge, +32 50 41 46 50.

Pieter van Doveren

Onze partners