De 10 duurste koffies ter wereld

© iStock

Koffie wordt dit jaar flink duurder, maar vermoedelijk zal de prijs van je dagelijkse kopje niet eens in de buurt komen van deze uitzonderlijke soorten.

Koffie wordt in meer dan 70 landen wereldwijd geteeld. De kwaliteit en gebruikte methode kunnen zodanig verschillen, dat ook de prijzen behoorlijk kunnen fluctueren. Dit zijn de tien duurste soorten:

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

5. Fazenda Santa Ines (Brazilië) – 45 euro per 450 g

Traditie is alles op de boerderij waar Fazenda Santa Ines wordt geteeld. Het is een familiezaak waarin traditionele methodes nog elke dag gebruikt worden om zo jaar na jaar een kwalitatieve koffie te produceren. De familie laat de natuur zorgen voor haar planten. De vruchtbare bodem en natuurlijke bron geven de bessen een zoete karameltoets.

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

6. Blue Mountain (Jamaica) – 44 euro per 450 g

Blue Mountain heeft wereldwijd een ongerepte reputatie. Zelfs in Japan betalen ze de hoge prijs graag, want maar liefst 80 % van de oogst wordt naar daar geëxporteerd. De plantage bevindt zich 5.000m boven de zeespiegel, waar de zware regen de groei stimuleert. Een kopje Jamaica Blue is goed gebalanceerd en mild van smaak.

5. Fazenda Santa Ines (Brazilië) – 45 euro per 450 g

Traditie is alles op de boerderij waar Fazenda Santa Ines wordt geteeld. Het is een familiezaak waarin traditionele methodes nog elke dag gebruikt worden om zo jaar na jaar een kwalitatieve koffie te produceren. De familie laat de natuur zorgen voor haar planten. De vruchtbare bodem en natuurlijke bron geven de bessen een zoete karameltoets.

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

7. Los Planes (El Salvador) – 36 euro per 450 g

Diep in het gebergte van Chalatenango, een regio in El Salvador, verbouwt Sergio Ticas Yeyes zijn awardwinnende koffie. Te ontwaren smaken zijn karamel en hinten van bruine suiker. 36 euro lijkt een behoorlijk bedrag, maar als je weet dat Sergie er zijn familie mee onderhoudt, valt dat best mee.

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

6. Blue Mountain (Jamaica) – 44 euro per 450 g

Blue Mountain heeft wereldwijd een ongerepte reputatie. Zelfs in Japan betalen ze de hoge prijs graag, want maar liefst 80 % van de oogst wordt naar daar geëxporteerd. De plantage bevindt zich 5.000m boven de zeespiegel, waar de zware regen de groei stimuleert. Een kopje Jamaica Blue is goed gebalanceerd en mild van smaak.

5. Fazenda Santa Ines (Brazilië) – 45 euro per 450 g

Traditie is alles op de boerderij waar Fazenda Santa Ines wordt geteeld. Het is een familiezaak waarin traditionele methodes nog elke dag gebruikt worden om zo jaar na jaar een kwalitatieve koffie te produceren. De familie laat de natuur zorgen voor haar planten. De vruchtbare bodem en natuurlijke bron geven de bessen een zoete karameltoets.

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

8. Mi esperanza (Honduras) – 31,5 euro per 450 g

Honduras is goed op weg het leidend koffieland te worden in Centraal-Amerika. Terecht, want door de uitstekende plaatselijke omstandigheden moeten landbouwers al flink hun best doen om de kruidige, intense aroma’s te verknoeien. Koffie uit Honduras is doorgaans fruitig en kruidig.

7. Los Planes (El Salvador) – 36 euro per 450 g

Diep in het gebergte van Chalatenango, een regio in El Salvador, verbouwt Sergio Ticas Yeyes zijn awardwinnende koffie. Te ontwaren smaken zijn karamel en hinten van bruine suiker. 36 euro lijkt een behoorlijk bedrag, maar als je weet dat Sergie er zijn familie mee onderhoudt, valt dat best mee.

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

6. Blue Mountain (Jamaica) – 44 euro per 450 g

Blue Mountain heeft wereldwijd een ongerepte reputatie. Zelfs in Japan betalen ze de hoge prijs graag, want maar liefst 80 % van de oogst wordt naar daar geëxporteerd. De plantage bevindt zich 5.000m boven de zeespiegel, waar de zware regen de groei stimuleert. Een kopje Jamaica Blue is goed gebalanceerd en mild van smaak.

5. Fazenda Santa Ines (Brazilië) – 45 euro per 450 g

Traditie is alles op de boerderij waar Fazenda Santa Ines wordt geteeld. Het is een familiezaak waarin traditionele methodes nog elke dag gebruikt worden om zo jaar na jaar een kwalitatieve koffie te produceren. De familie laat de natuur zorgen voor haar planten. De vruchtbare bodem en natuurlijke bron geven de bessen een zoete karameltoets.

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

9. Starburcks Rwanda Blue Bourbon (Rwanda) – 21,5 euro per 450 g

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

De beroemde koffieketen staat voor meer dan alleen macchiato’s en latte’s. Starbucks heeft zich geëngageerd om meer koffieboerderijen op te starten in Rwanda, zodat het land economisch kan herstellen van het intern geweld. Deze fairtrade koffie beschikt over aangename zuren, toetsen van kers en een kruidige toets.

8. Mi esperanza (Honduras) – 31,5 euro per 450 g

Honduras is goed op weg het leidend koffieland te worden in Centraal-Amerika. Terecht, want door de uitstekende plaatselijke omstandigheden moeten landbouwers al flink hun best doen om de kruidige, intense aroma’s te verknoeien. Koffie uit Honduras is doorgaans fruitig en kruidig.

7. Los Planes (El Salvador) – 36 euro per 450 g

Diep in het gebergte van Chalatenango, een regio in El Salvador, verbouwt Sergio Ticas Yeyes zijn awardwinnende koffie. Te ontwaren smaken zijn karamel en hinten van bruine suiker. 36 euro lijkt een behoorlijk bedrag, maar als je weet dat Sergie er zijn familie mee onderhoudt, valt dat best mee.

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

6. Blue Mountain (Jamaica) – 44 euro per 450 g

Blue Mountain heeft wereldwijd een ongerepte reputatie. Zelfs in Japan betalen ze de hoge prijs graag, want maar liefst 80 % van de oogst wordt naar daar geëxporteerd. De plantage bevindt zich 5.000m boven de zeespiegel, waar de zware regen de groei stimuleert. Een kopje Jamaica Blue is goed gebalanceerd en mild van smaak.

5. Fazenda Santa Ines (Brazilië) – 45 euro per 450 g

Traditie is alles op de boerderij waar Fazenda Santa Ines wordt geteeld. Het is een familiezaak waarin traditionele methodes nog elke dag gebruikt worden om zo jaar na jaar een kwalitatieve koffie te produceren. De familie laat de natuur zorgen voor haar planten. De vruchtbare bodem en natuurlijke bron geven de bessen een zoete karameltoets.

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

10. Yauco Selecto AA (Puerto Rico) – 21,5 euro per 450 g

De Yauco-streek brengt heerlijke koffie voort die zich laat kenmerken door zijn volle, boterachtige smaak en milde chocoladetoetsen. Dat komt onder andere door de grote hoeveelheid neerslag en de voedzame kleibodem. Het enige minpuntje? Deze koffie is zo beperkt verkrijgbaar dat er een stevig prijskaartje aan hangt.

9. Starburcks Rwanda Blue Bourbon (Rwanda) – 21,5 euro per 450 g

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

De beroemde koffieketen staat voor meer dan alleen macchiato’s en latte’s. Starbucks heeft zich geëngageerd om meer koffieboerderijen op te starten in Rwanda, zodat het land economisch kan herstellen van het intern geweld. Deze fairtrade koffie beschikt over aangename zuren, toetsen van kers en een kruidige toets.

8. Mi esperanza (Honduras) – 31,5 euro per 450 g

Honduras is goed op weg het leidend koffieland te worden in Centraal-Amerika. Terecht, want door de uitstekende plaatselijke omstandigheden moeten landbouwers al flink hun best doen om de kruidige, intense aroma’s te verknoeien. Koffie uit Honduras is doorgaans fruitig en kruidig.

7. Los Planes (El Salvador) – 36 euro per 450 g

Diep in het gebergte van Chalatenango, een regio in El Salvador, verbouwt Sergio Ticas Yeyes zijn awardwinnende koffie. Te ontwaren smaken zijn karamel en hinten van bruine suiker. 36 euro lijkt een behoorlijk bedrag, maar als je weet dat Sergie er zijn familie mee onderhoudt, valt dat best mee.

De 10 duurste koffies ter wereld
© .

6. Blue Mountain (Jamaica) – 44 euro per 450 g

Blue Mountain heeft wereldwijd een ongerepte reputatie. Zelfs in Japan betalen ze de hoge prijs graag, want maar liefst 80 % van de oogst wordt naar daar geëxporteerd. De plantage bevindt zich 5.000m boven de zeespiegel, waar de zware regen de groei stimuleert. Een kopje Jamaica Blue is goed gebalanceerd en mild van smaak.

5. Fazenda Santa Ines (Brazilië) – 45 euro per 450 g

Traditie is alles op de boerderij waar Fazenda Santa Ines wordt geteeld. Het is een familiezaak waarin traditionele methodes nog elke dag gebruikt worden om zo jaar na jaar een kwalitatieve koffie te produceren. De familie laat de natuur zorgen voor haar planten. De vruchtbare bodem en natuurlijke bron geven de bessen een zoete karameltoets.

4. Molokai (Hawaii) – 46 euro per 450 g

Hawaii is de enige staat in de Verenigde Staten die de juiste bodem en weersomstandigheden heeft om koffie te kweken. Molokai is een biologische koffie met een floraal aroma en waarin bessen en karamel zich laten opmerken. Verder krijg je nog een hint van kruiden en de finale wordt gevormd door een warme, rijke chocoladesmaak. Een apart kopje dus, waarvoor je met plezier wat meer geld neerlegt.

3. St. Helena (St. Helena) – 71 euro per 450 g

Het was naar verluidt Napoleon Bonaparte in eigen persoon die begon met de koffieteelt op het eiland St-Helena. Sinds zijn passage is de koffie-industrie er alleen maar toegenomen. Minpuntje: het eiland ligt nogal afgelegen van de rest van de bewoonde wereld. Hoewel het verre transport dus zeker een rol speelt in het prijskaartje, is dat niet de enige verklaring van de hoge kost: De koffie met florale smaken en hinten van citrusvruchten is absoluut uniek en niet te evenaren.

2. Luwak (Indonesië) – 143 euro per 450 g

Wat luwak zo bijzonder maakt, is de manier waarop de koffiebonen geselecteerd en verteerd worden. Ja: dat heb je goed gelezen: verteerd. Civetkatten blijken dol op de koffiebessen en als ze ze opeten, ondergaan de bessen een natuurlijk fermentatieproces. De bessen worden verteerd, maar de bonen zelf komen er – eveneens op compleet natuurlijke wijze – langs de andere kant terug uit. Pas wanneer de bonen dit bijzondere proces hebben doorgaan, worden ze verder behandeld.

Een ware delicatesse!
Een ware delicatesse!© iStock

1. Hacienda La Esmeralda (Panama) – 313 euro per 450 g

Deze koffie is zo uniek dat ze sinds 2004 al dertien gouden medailles heeft binnengehaald op internationale koffiewedstrijden. Ze wordt in kleine hoeveelheden geteeld in de schaduw van guavebomen op de flanken van Mount Barú in Panama. Koffie van Hacienda La Esmeralda is een zeldzaamheid, maar ware koffiekenners moeten dit minstens één keer in hun leven geproefd hebben.

(EK)

Bron: Finances online

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content