‘Dagvers’: Antwerps initiatief wil gezonde biomaaltijden aanbieden voor drukke gezinnen

© iStock

Het nieuwe concept ‘Dagvers’ wil gezonde kant-en-klaarmaaltijden met biologische ingrediënten aanbieden, geproduceerd in een korte keten, artisanaal bereid, en duurzaam geleverd aan gezinnen met weinig tijd.

In Antwerpen is woensdag ‘Dagvers‘ voorgesteld, een initiatief waarbij gezinnen met weinig tijd toch gezonde maaltijden kunnen afhalen of laten leveren. De ingrediënten worden zo veel als mogelijk lokaal en bio aangekocht.

‘Verschillende initiatiefnemers hebben zelf kleine kinderen en werken hard. Door tijdsnood zet je dan al eens een supermarktlasagne op tafel met veel suikers en bindmiddel, maar in mijn omgeving hoorde ik wel vaker de vraag naar gezond voedsel’, zegt Inge De Clerck, een van de initiatiefnemers van Dagvers.

Samen met een groep mensen zet ze momenteel een coöperatieve op om gezonde, kindvriendelijke en duurzame voeding van lokale producenten aan te bieden via afhaalpunten, via levering aan bedrijven of mits een meerkost ook aan huis via koelfietsen van Bubble Post.

‘Werken met dagverse biologische ingrediënten is voor ons een must. Verschillende lokale bioboerderijen en CSA’s (Community Supported Agriculture) staan achter het verhaal en willen voor die ingrediënten zorgen. Zijn ze lokaal niet verkrijgbaar, dan zullen ze wel nog steeds bio en fair trade zijn. En duurzaamheid doorheen heel de keten vinden we heel belangrijk.’

Het aanbod omvat zowel vegetarische schotels als vlees- en visgerechten, kindvriendelijke menu’s en meer ‘uitdagende’ gerechten.

‘Aanvankelijk beginnen we in een aantal Antwerpse wijken, om op termijn uit te breiden, ook naar bijvoorbeeld Gent, Leuven, enzovoort’, klinkt het nog.

Momenteel is de coöperatieve halfweg met een crowdsourcingcampagne, waarmee een beperkt startbedrag van 10.000 euro wordt opgehaald. Wie steunt, kan mogelijk over enkele maanden al eens proeven van de maaltijden, die later tussen circa 7,5 en 9,5 euro per persoon zouden kosten. Vanaf mei of juni volgt de lancering naar het grote publiek, dat via een abonnementsformule kan inschrijven.

‘We praten momenteel met investeerders. We zouden voor het eerste jaar zo’n 850.000 euro aan middelen nodig hebben. Om break-even te draaien hebben we zo’n 1.000 maaltijden per dag nodig. Als we 1.200 maaltijden serveren levert dat tien voltijdse jobs op in Sense, het maatwerkbedrijf dat de bereiding op zich neemt’, aldus De Clerck nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content