Verloren of gewonnen brood?

donderdag 08 maart 2012 om 10u10

Culinaire recycling was vroeger heel gewoon, gewonnen brood is daar een perfect voorbeeld van. Probeer onze recepten.

Broodpudding © Van Parys Media

Ook met oud brood kun je in de keuken iets lekkers en nuttigs doen. Je maakt er bijvoorbeeld paneermeel mee, door het knapperig te roosteren en met de keukenmachine fijn te malen.

Het is ook heerlijk als toast, ingesmeerd met boter en sinaasappelmarmelade of gebakken tot knapperige croutons, die lekker zijn in salade of soep. Of je bakt repen oud brood tot soldaatjes, die je dan sopt in een zachtgekookt eitje.

Wentelteefjes en broodpudding

Met oud brood maak je lekkere tosti met ham, kaas en ananas. Een andere populaire vorm van recycling zijn wentelteefjes, ook wel ‘verloren brood’ of ‘gewonnen brood’ genoemd. De naam is niet belangrijk, zolang er maar strooisuiker en kaneel in de buurt zijn.

Oud brood vormt ook de basis van een lekkere broodpudding of van broodtaart. Van broodpudding bestaan er veel recepten: ieder land, iedere regio heeft zijn eigen variant. In Engeland is oud brood de basis van een historische kerstpudding vol krenten en rozijnen en liefst met een scheutje rum, een lepeltje honing en een vleugje nootmuskaat.

In Vlaanderen is bodding populair. Ieder gezin heeft zijn eigen versie van deze Vlaamse broodpudding. Bodding kan bereid worden met krenten en rozijnen of ander geweekt gedroogd fruit, met of zonder een scheutje rum en met of zonder toevoeging van vanillepudding of room aan het beslag. Je kunt er ook appelen in verwerken. (PvD/DB)

Knack Weekend Culinair-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

   

Reageer

Nieuwsbrief

Op zoek naar menu's met lekkere recepten, culinaire nieuwtjes en goede eetadressen? Schrijf je dan in voor onze smakelijke nieuwsbrieven!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Heb je culinaire vragen?

Vraag aan Karin

 

Whitepapers

Meeste reacties