Nieuw aspergeseizoen is gestart

dinsdag 17 april 2012 om 18u20

Het nieuwe seizoen van de asperges, koningin der groenten, is in België officieel van start gegaan.

Sinds 18 april, de dag dat het aspergeseizoen officieel is gestart, oogsten of "steken" de telers hun asperges. Concreet komt dit neer op het vrijmaken van een gleufje van een tiental centimeter waarop de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk wordt afgesneden. Deze handeling gebeurt net voordat de kopjes van de asperges boven de grond komen.

Het aspergeseizoen eindigt op 24 juni. Dan moet de boer de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomer te laten doorgroeien.

Belgische asperges zijn top

De Belgische asperges zijn een echt seizoensproduct. Volgens groentekok Giovani Oosters van het Hasseltse restaurant Vous lé vous smaken ze superieur in vergelijking met de asperges die in het voorjaar uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika worden aangevoerd.

De totale oppervlakte asperges bedraagt in België 197 hectaren, goed voor een productie van 1.680 ton. De teelt is vooral geconcentreerd in de provincies Limburg en Antwerpen, maar ook in de andere Vlaamse provincies worden asperges geteeld.

Grotendeels voor eigen consumptie

Belgische asperges worden voornamelijk geteeld voor inheems gebruik. Vijftien tot twintig procent wordt uitgevoerd, vooral naar Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De Boerenbond lanceerde in één adem ook de receptenwedstrijd "Pimp je asperge". Tot 14 mei 2012 kan iedereen een eigen origineel recept met asperges als hoofdingrediënt inzenden naar pimpjeasperge.be. Kok Giovani Oosters is de ambassadeur van deze actie. (DB)

Knack Weekend Culinair-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

 

Reageer

Nieuwsbrief

Op zoek naar menu's met lekkere recepten, culinaire nieuwtjes en goede eetadressen? Schrijf je dan in voor onze smakelijke nieuwsbrieven!

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijkse recepten

Schrijf u in op KnackWeekend wekelijks culinair nieuws

E-mail:

Heb je culinaire vragen?

Vraag aan Karin

 

Whitepapers

Meeste reacties