Comme chez le couturier: drie maal aan tafel bij een ontwerper

Christian Wijnants © Diane Hendrikx
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Modeontwerpers koken zoals ze creëren: de een doet het intuïtief en experimenteel, de ander snel en chaotisch, maar het eindresultaat is altijd met liefde gemaakt. Drie designers bereiden die ene maaltijd die hen altijd smaakt.

Christian Wijnants

Vroeger besteedde ik geen aandacht aan ontbijten, maar de laatste jaren vind ik het net heel belangrijk om ’s morgens een voedzame maaltijd klaar te maken die me de rest van de dag energie geeft. De modewereld kan bij momenten erg hectisch en stresserend zijn, maar door gezond te eten en te sporten kan ik die druk aan. Momenteel ben ik in de ban van açaibowls: een ontbijtkom gevuld met açaibessen of açaipoeder, bevroren vruchten en plantaardige melk, goed gemixt in een blender, en afgewerkt met stukjes fruit, muesli of noten.

Ik durf mijn blender al eens meenemen op reis

Mijn blender is momenteel mijn belangrijkste en favoriete keukengereedschap. Ik kan niet meer zonder en het gebeurt zelfs dat ik hem meeneem op reis, om zeker mijn dagelijkse açaibowl te kunnen klaarmaken. Ik ontdekte het gerecht twee jaar geleden in Rome, hoewel het eigenlijk een Braziliaanse ontbijttrend is, en sindsdien maak ik het bijna elke ochtend voor mezelf en mijn vriend. Deels omdat het lekker en simpel is, en deels omdat je er eindeloos mee kunt experimenteren. Ik speel voortdurend met andere ingrediënten. Net dat onderdeel van koken vind ik zo fijn. Ik zal nooit aan de slag gaan met een recept uit een kookboek. Een dessert of een Franse saus klaarmaken, waarbij je alle ingrediënten goed moet afwegen, dat is niets voor mij. Ik kook op het gevoel, met wat ik in de koelkast heb liggen. Ontwerpen doe ik op dezelfde manier: vanuit de buik, niet vanuit het hoofd.

Ik heb te weinig tijd om veel te koken, maar kijk wel graag naar internationale kookprogramma’s, zoals The Great British Bake Off. Ik ben gek op cakes en andere zoetigheden, al probeer ik dat niet te vaak te eten. Tijdens de modeweek van Parijs vind ik het veel belangrijker dat we in onze showroom een buffet kunnen aanbieden van lekkere, zelfgemaakte hapjes, salades en mezze, voor als onze klanten of iemand uit het team iets willen eten.’

christianwijnants.com

Bruno Pieters

Comme chez le couturier: drie maal aan tafel bij een ontwerper
© Diane Hendrikx

Mijn favoriete gerecht is een veganistische maaltijd die ik zelf heb verzonnen. Ik kook altijd zonder handleiding of regels, of het nu ovenschotels, curry’s of linzensalades zijn. In de toekomst ga ik misschien wel enkele kooklessen volgen bij mijn zus Frederique. Zij startte in Brussel net een zaak in plantaardige voeding, Infinite Seeds, en het lijkt me fijn om een aantal nieuwe gerechten te leren maken.

Ik voel me rustiger, fitter en gelukkiger dan vijf jaar geleden

Ik eet intussen vijf jaar veganistisch, onder invloed van mijn zus. Jaren geleden al vertelde ze mij over een aantal documentaires die de positieve invloed van plantaardige voeding op het milieu en dierenwelzijn belichten. Maar voor mij waren het milieu en de dieren niet de voornaamste redenen om veganist te worden. Ik heb het vooral gedaan om aan mezelf te werken en mijn gezondheid te verbeteren. Automatisch ging ik na een tijd ook bewuster om met de rest van onze planeet. Ook in de mode zie je dat de consument meer duurzame en ecologische eisen begint te stellen. Ik kan die bewustwording alleen maar aanmoedigen. Mijn collecties voor Honest By worden op een volledig transparante manier gecreëerd. De materialen zijn meestal van biologische grondstoffen gemaakt en bijna alles wordt in België geproduceerd.

Ik voel me vandaag rustiger, fitter en gelukkiger dan vijf jaar geleden. Of dat puur door mijn nieuwe eetpatroon komt, weet ik niet. Maar ik voel me goed, en dat is het belangrijkste. Ik had nooit kunnen vermoeden dat voeding zo’n invloed kan hebben op je gemoed. Vandaag zou ik niet meer kunnen leven zonder Het Natuurhuis in Antwerpen, waar ik bijna al mijn biologische voeding koop, en Carotterie 2000, een Antwerpse foodbar waar ik lekkere veganistische maaltijden afhaal als ik geen tijd heb om zelf te koken.’

honestby.com

Annelies Timmermans

Comme chez le couturier: drie maal aan tafel bij een ontwerper
© Diane Hendrikx

Tien jaar geleden kreeg ik dit receptje van een vriendin, die toen in Italië woonde: pasta met venkel en kappertjes. Het is geen gerecht dat je in Italiaanse restaurants op de menukaart zult vinden. Toch vat het de essentie van de Italiaanse keuken helemaal samen: meer dan drie goede ingrediënten heb je volgens de Italianen niet nodig voor een smaakvol maal. Feestelijk kun je dit gerecht niet echt noemen, maar voor een avondje onder vrienden is het perfect. Ik serveer er een goed glas witte wijn bij – Greco di Tufo, een chablis of een sancerre – en klaar.

In een halfuur maak ik van een nette keuken een slagveld

Minstens één keer per maand maak ik deze pasta klaar, al heb ik de nodige ingrediënten altijd wel in huis. Mijn dochter Lus, één jaar en drie maanden oud, is verzot op venkel. Zowel rauw als gekookt, ze eet het allemaal. Daar ben ik blij om, want mijn vriend en ik proberen elke dag vers te koken, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Sinds onze dochter in ons leven is, sta ik wel minder lang achter het fornuis. Onze maaltijden zijn vaak simpel en snel klaar te maken. Ik vind het belangrijker om samen aan tafel te zitten en te eten, dan eindeloos te experimenteren in de keuken. Ik kook zoals ik ontwerp: het moet vooruitgaan en in een halfuur tijd maak ik van een nette keuken een gigantisch slagveld.

De Parmezaanse kaas die dit gerecht af maakt, koop ik het liefst rechtstreeks in Italië. Gewoon, omdat het kan. Ik reis geregeld naar Milaan om de productie van mijn handtassencollectie op te volgen en telkens duik ik ook even een supermarkt in. De Italiaanse supermarkten zijn geweldig: alle producten zijn er mooi gepresenteerd, je kunt er zelfs boeken kopen, en de wijn- en kaaskenners die er werken, informeren je trots over al hun streekproducten.’

anneliestimmermans.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content