Chef Salem Salem ontvluchtte Aleppo: 'Koken is mijn leven. Zolang ik dat kan, heb ik hoop'

13/06/17 om 14:33 - Bijgewerkt op 20/06/17 om 16:30
Uit Knack Weekend van 14/06/17

Salem Salem runde jarenlang een van de populairste restaurants van Aleppo. In januari 2014 ontvluchtte de Syrische kok de door oorlogsgeweld geteisterde stad. Sinds kort staat hij opnieuw achter het fornuis in Molenbeek. "Jammeren helpt me niet vooruit, en in het restaurant glijdt alles van me af."

Een open keuken met Arabisch sprekend personeel, de geur van runderspiesjes en kebab, rijkelijk gevulde mezze met hummus, baba ganoush en krokante kibbeh: ook zonder exotische interieurinrichting neemt restaurant Somar-Volubilis in de Brusselse kanaalwijk je meteen mee naar een andere wereld. Kok van dienst Salem Salem (56) volgde nooit een opleiding, maar vond al op jonge leeftijd zijn roeping. "Mijn vader opende in 1970 een restaurant in Aleppo. Zijn 23 kinderen waren niet welkom in de keuken, maar als jonge tiener had ik genoeg aan mijn ogen. Ik was gefascineerd door wat de chefs uitspookten en leerde ook thuis veel van mijn moeder. Alles wat ik nu weet, heb ik aan die nieuwsgierigheid te danken."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners