Chef Pierre Wynants krijgt internationale onderscheiding

Vier buitenlands meesterkoks, waaronder onze landgenoot Pierre Wynants, zijn in Frankrijk benoemd tot doctor honoris causa.

Vier meesterkoks, de Spanjaard Martin Berasategui, de Japanner Kiyomi Mikuni, de Zwitser Philippe Rochat en onze landgenoot Pierre Wynants, zijn donderdag in het West-Franse Tours benoemd tot doctor honoris causa.

“De universiteit beschouwt de bedrijvigheden rond voeding en koken als cuturele bedrijvigheden en het is in die hoedanigheid dat ze deze academische erkenning verdienen”, zei Loïc Vaillant, rector van de universiteit François Rabelais, die ook een insitituut over de Europese voedingsgeschiedenis en voedingscultuur herbergt.

Pierre Wynants (74) was tot 2006 de chef-kok van het Brusselse restaurant “Comme chez soi”. Wynants, die met tranen in de ogen zijn diploma in ontvangst nam, “stapte de keuken in om dat hij een hekel had aan studeren”, beweerde Jean Bardet, een andere chef die de plechtigheid bijwoonde. Hij vertelde dat de de vier onderscheiden chefs lid zijn van de “grandes tables du monde”, een vereniging die de beste restaurants op deze planeet groepeert.

“Deze soort van beloning is altijd leuk en is ook een mooie erkenning voor België”, zegt Wynants. “Het werk dat ik heb verricht heeft me veel voldoening gegeven. Ik ben vooral heel gelukkig omdat ik houd van de Franse keuken, maar ook graag werk met Belgische producten.”

“Ik dank veel aan Frankrijk, dat een bron van blijvende inspiratie is en over de beste provisiekamer ter wereld beschikt, dankzij een resem van buitengewone producten”, zei de Zwitser Philippe Rochat. De vier werden gekozen onder een tiental kandidaten door een college van 45 profkoks, onder hen Alain Ducasse, Joël Robuchon, Michel Bras, Thierry Marx en Hélène Darroze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content