Champagne schenken: 6 weetjes

22/12/15 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:05

Bron: Knack Weekend

Tijdens de eindejaarsperiode er weer gretig champagneflessen ontkurkt. Enkele tips en weetjes bij het schenken van de geliefde bubbels.

Champagne schenken: 6 weetjes

© Thinkstock

1. Let op met de kurk, laat hem nooit knallen. (In de champagnestreek rond Reims zijn er naar verluidt vele sommeliers met een glazen oog)

2. Schenk champagne altijd in twee tijden: begin met een kleine hoeveelheid en vul, als het schuim wegzakt, bij tot het normale niveau.

3. Smaakvolle champagne kan (bij voorkeur) geschonken worden in een type bordeauxglas dat bovenaan lichtjes versmalt, om het boeket beter te laten spreken. Wacht om te ruiken tot het hevig gebruis voorbij is, het massieve koolzuurgas in het begin is onaangenaam, maskeert het wijnboeket en kan de neus irriteren.

4. Het traditionele champagneglas, de fluit, heeft ook hier uiteraard zijn plaats, maar kent echter twee nadelen: er gaat weinig in (de meeste fluiten zijn ontworpen om meer dan de gebruikelijke zes glazen uit een fles te kunnen tappen) en de vorm leidt de aandacht af naar het belletjesgordijn, een secundair visueel aspect. Het is waar dat kleine opstijgende belletjes een nodige (niet voldoende) voorwaarde zijn voor kwaliteit - het fenomeen wijst op een lange lagertijd op de gistrest - maar er is meer. Koolzuurbelletjes ontstaan namelijk ter hoogte van puntdefecten in de glaswand of in de bodem van het glas die met een diamantpunt verruwd werd. Deze puntdefecten zorgen voor kiemvorming voor het gas, zodat de bel kan groeien en opstijgen.

5. Lange lagertijden en veel aminozuren maken de opstijgende gasbelletjes fijner (om dezelfde reden schuimen proteïnerijke bieren als geuze of witbier en hergiste bieren op fles met een veel fijner schuim dan pils). Maar het belletjesgordijn heeft ook meer dan een visuele functie: het fungeert als geurversterker. De opstijgende gasbellen staan in intiem contact met de vloeibare champagnefase en dragen het geurspectrum ervan mee. Als ze aan de oppervlakte openspatten is het als een geurvuurwerk.

6. En dan de temperatuur. Schenk smaakvolle schuimwijnen of champagnes bij 12°C, de temperatuur van een frisse wijnkelder. Dan komen geur en smaak ten volle tot hun recht. Gewoonlijk worden schuimwijnen en champagnes, maar ook witte wijnen in het algemeen, veel te koud geschonken en worden geuren en smaken, als ze er al zijn, volkomen onderdrukt. Voor 'babbelbubbels' heeft dit geen enkel belang.

Lees meer over:

Onze partners