Cézar: Nonchalante bistro in Brugge

© Daniel Geeraerts

Op de plek waar sterrenchef Geert van Hecke met de Karmeliet begon, werd deze bistro geopend. Bruggelingen stromen er toe voor de nonchalante sfeer, het ongecompliceerde eten in royale porties en de scherpe prijzen.

David De Lys en Sarah De Baere kennen wij nog van negen jaar geleden van het restaurant Rabelais in de Haan. De Baere, die studeerde voor binnenhuisarchitect, bewaakte de eetzaal en viel op door haar spontane en kordate optreden. De Lys kookte gastronomisch en zijn eigenzinnige bereidingen vielen in de smaak. Hij was na de humaniora in de keuken van Manoir Stuivenberg gaan werken en bij mindere goden. De twee zijn jong voor zichzelf begonnen. Rabelais was een schot in de roos, maar De Lys kreeg rugproblemen. Rabelais werd overgelaten en in de plaats kwam een bed & breakfast.

Na een rugoperatie keek David De Lys weer uit naar een plaats achter het fornuis. In Brugge, op de plek waar Geert van Hecke met de Karmeliet begon, openden De Lys en De Baere Cézar. Bruggelingen stromen toe voor de nonchalante sfeer, het ongecompliceerde eten in royale porties en de scherpe prijzen. De inrichting is knus met behang in motief van Schotse ruit en met allemaal verschillende stoelen. Het ruikt er naar het ossenvet, waarin de frieten knisperend krokant worden gebakken. Ze werken zonder vast personeel, om op het eind van de maand nog iets over te houden.

Onze keuze

David De Lys haalt inspiratie uit grootmoeders keuken, gaat ambachtelijk te werk en maakt er een eer van alles in huis te bereiden. Brood kwam met dipsausje van Oud Brugge-kaas en Brugse Zot. Een opengezaagde mergpijp kwam met grof zout en dikke toast (10,95 euro). De garnaalkroket was voorbeeldig met onder de brosse korst traag vloeibare vulling vol garnalen (12,95 euro). Vol au vent (20,95 euro) met ver gegaarde romige ragoût vol gepaneerde en gebakken kalfszwezerik en gehaktballetjes was op zoek naar het bladerdeeggebak van een bouchée à la reine.

Het gemis werd gecompenseerd door de superieure kwaliteit van de frieten. Ook was er Wexford Prime côte à l’os (28,95 euro) met stevig en smakelijk vlees, frieten en prima pepersaus. De wijnkaart is ingedeeld volgens type: rond, rijk, fris enzovoort. Er is een bescheiden keuze aan wijnen per glas of per halve liter. Onze keuze ging naar een Pic Saint Loup, Clos Marie, Olivette 2012 (34 euro), een rode wijn die zich soepel opstelde tegenover het eten, maar voor de rest weinig indruk achterliet.

Afsluiten deden wij met een lekkere dame blanche met twee bollen ijs, slagroom, chocoladekruimels en warme chocoladesaus (9 euro).

Kader: knusse bistro

Onthaal en bediening: spontaan en kordaat

Keuken: smakelijke en royale bereidingen geïnspireerd op grootmoeders keuken

Adres: Restaurant Cézar, Jeruzalemstraat 1, 8000 Brugge. Tel. 050/70.97.84.

Alleen ’s avonds geopend. Zondag en maandag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content