Blozende sinaas in het bord

Het seizoen van de bloedsinaasappel is kort. Vier recepten om hem niet te vergeten.

De bloedsinaasappel kent een kort maar krachtig seizoen. Hij kan in alle klassieke sinaasappelrecepten gebruikt worden, maar het zou zonde zijn om zijn bijzondere felrode kleur en zoetzure smaak niet ten volle uit te spelen.

De bloedsinaasappel, in de volksmond ook ‘wijnappelsien’ genoemd, wordt gekenmerkt door oranje vruchtvlees dat dooraderd is met donkerrood. Naarmate een bloedsinaasappel rijpt, wordt het vruchtvlees steeds roder, tot de hele vrucht wijnrood is. Ook de schil vertoont vaak een kenmerkende rode blos, al behouden sommige rassen zelfs bij volle rijpheid een oranje schil.

Vorm en kleur

Onder de bekendste bloedsinaasappelrassen vinden we volgende benamingen terug: Sanguinello, Moro en Tarocco. Het mag niet verbazen dat de twee eerste duidelijk refereren aan de voornaamste eigenschap van de vruchten: hun kleur. Sanguinello draagt de verwijzing naar bloed in zich, terwijl Moro het Italiaanse woord voor ‘Moors’ is.

Met andere woorden: bloedsinaasappels zijn, al dan niet zwarte, dan toch ‘gekleurde’ sinaasappels. Allebei deze soorten zijn rond van vorm, maar er zijn ook ovale bloedsinaasappels – vaak met een iets dikkere schil dan hun bolronde broertjes. De ovale soort werd Tarocco gedoopt, wat in het Italiaans ’tol’ betekent.

Geen verrassing dat deze bloedsinaasappelrassen Italiaanse benamingen kregen, want Italië – en meer bepaald Sicilië – is de producent van de lekkerste bloedsinaasappels. Hun heerlijke smaak danken ze aan de combinatie van frisse nachten en zachte dagen. Hierdoor kunnen de anthocyanines, de pigmenten die de vruchten rood kleuren, zich optimaal ontwikkelen.

Zuur schrikt af

Het vruchtvlees van de bloedsinaasappel smaakt meestal zoetzuur tot zuur. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter het vruchtvlees, dat soms zelfs doet denken aan frambozen. Toch blijven bloedsinaasappels bij ons een beetje in de kou staan. Ligt dit aan het korte seizoen, dat loopt van januari tot eind maart, begin april? Of schrikt het zurige vruchtvlees ons af, in tijden waarin alles steeds zoeter wordt?

De benaming helpt al evenmin: voedsel dat met bloed geassocieerd wordt, hoe symbolisch ook, wekt bij sommigen blijkbaar afkeer op. Ten onrechte, want de bloedsinaasappel is net door zijn aromatische zuren zeer veelzijdig in het gebruik. Hij zorgt voor extra kleur en smaak in tal van bereidingen.

Knalrode siroop

Het aromatische sap oogt en smaakt heerlijk in cocktails en sorbets, vooral in combinatie met andere aromatische ingrediënten zoals campari, granaatappel, munt of rozenwater. Het sap vormt ook een uitstekende basis voor een knalrode siroop, heerlijk bij gebak en fruitsla, in kir royal of over roomijs.

De lichtzure smaak gaat zeer goed samen met suiker- of vetrijke ingrediënten (witte chocolade, eend en zalm) en bereidingen (mayonaise, sabayon, hollandaisesaus…). Als bloedsinaasappelsap aan een hollandaisesaus wordt toegevoegd, spreekt men van maltaisesaus. Heerlijk bij gepocheerde witvis of gestoomde (groene) asperges.

De hele vrucht

Het vruchtvlees, vooral als het overlangs in plakjes is gesneden zodat de kleurschakeringen mooi tot hun recht komen, oogt prachtig in salades, bijvoorbeeld in combinatie met venkel, zwarte olijven, rode biet, radicchio en/of feta. In zuiderse streken is een eenvoudige salade van plakjes bloedsinaasappel met venkel, zwarte olijven en rode uiringen een verfrissend voorgerecht of een apart garnituur bij vis en zeevruchten.

Wie echt niets van de vruchten verloren wil laten gaan, kan ze gaarkoken. Hierdoor worden schil en vruchtvlees zo zacht dat de sinaasappels in hun geheel gepureerd kunnen worden. De smeuïge oranjeroze pulp speelt de rol van boter in een beslag op basis van fijngemalen noten, polenta of tarwegriesmeel, suiker en eieren. Het resultaat is een aromatische, sponsachtige cake die nog beter smaakt met een zoetzure siroop van bloedsinaasappelsap en honing erover gesprenkeld. Niet alleen lekker, ook makkelijk te bewaren dankzij het hoge vochtgehalte van de cake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content