Belgische wijnbouw in de lift

© ThinkStock

De Belgische wijnbouwers hebben vorig jaar 539.550 liter wijn geproduceerd, goed voor een stijging van 14,7 procent in vergelijking met het jaar voordien.

De Belgische wijnbouwers hebben vorig jaar 539.550 liter wijn geproduceerd, 14,7 procent meer dan in 2010. Dat blijkt uit voorlopige officiële cijfers van het oogstjaar 2011.

In 2010 werd 470.569 liter wijn geproduceerd in België, op een totale oppervlakte van iets meer dan 119 hectare. De productie steeg vorig jaar – volgens de voorlopige cijfers – tot 539.550 liter op een totale oppervlakte van ruim 130 ha.

De witte wijnen maakten tijdens het oogstjaar 2011 78 procent uit van de totale productie, de rode wijnen waren goed voor 18 procent en de rosé wijnen voor 4 procent. Er werd bovendien 200.181 liter mousserende wijn geproduceerd, of 37 procent van de totale productie.

Ook het aantal wijnbouwers gaat in stijgende lijn. Vorig jaar vroegen 48 wijnbouwers (30 Vlaamse en 18 Waalse) een erkennning aan voor de verschillende oorsprongsbenamingen of geografische aanduidingen; 31 wijnbouwers (22 Vlaamse en 9 Waalse) produceerden hun wijn buiten de erkenningsprocedure.

De laatste jaren stegen de productie en het aantal producenten buiten de erkenningsprocedure beduidend. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content