Belgische voedselpioniers

© iStock

Teelten van de toekomst: 'Quinoa en zoete aardappel zijn meer dan een hype'

Teelten van de toekomst: 'Quinoa en zoete aardappel zijn meer dan een hype'

Jorik Leemans - Schoenmaker blijf bij uw leest en boer blijf bij uw patatten? Niet als het aan de onderzoekers van proefcentra ligt. Met hun studies naar nieuwe teelten willen ze landbouwers uitbreidingen en alternatieven tonen voor een rendabeler bestaan. Kweken alle boeren binnenkort quinoa en zoete aardappel? 'De oudere generatie landbouwers zal altijd meer geneigd zijn om gewoon bij haar patatten te blijven.'

Waarom garnalen net als koeien zijn: op visite bij de enige Belgische gambaboer

Waarom garnalen net als koeien zijn: op visite bij de enige Belgische gambaboer

Jorik Leemans - Diepvriesgarnalen vindt hij teveel aan smaak verliezen en echte gamba's worden niet caoutchouc als je ze bakt. Knack Weekend bezocht Eric De Muylder, de enige gambakweker van België. 'In de winkel vind je rommel voor tien euro, maar ik denk dat mensen dan ook wel het verschil proeven met mijn garnalen.'

Uniek in België: een blik achter de schermen van de eerste kaviaarkwekerij

Uniek in België: een blik achter de schermen van de eerste kaviaarkwekerij

Jorik Leemans - Na een afzet van zo'n vier ton kaviaar vorig jaar belooft Royal Belgian Caviar in 2018 voor het eerst in zestien jaar winst te halen uit zijn productie. De enige producent van 'het zwarte goud' binnen onze landsgrenzen noemt zichzelf uniek, diervriendelijk en uitzonderlijk in kwaliteit. 'Ons doel is zeker niet om de grootste te worden. Integendeel.'