Belgische praline wint gouden medaille In Londen

21/11/13 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

Bron: Knack Weekend

Chocolatier Geert Decoster van Centho Chocolates uit Duisburg (Tervuren) heeft in Londen een gouden medaille gewonnen voor zijn creatie 'Salin' in de categorie pralines op basis van karamel.

Belgische praline wint gouden medaille In Londen

© Thinkstock

Geert Decoster is daarmee de enige Belgische chocolatier die in de prijzen viel op deze gerenommeerde internationale chocoladewedstrijd.

De eisen van de internationale jury, bestaande uit professionals uit de hele wereld, zijn bijzonder streng. Decoster heeft dan ook maanden aan zijn karamelpraline gewerkt. Zijn creatie is uniek omdat hij de enige is die een karamelvulling kan voorzien van een flinterdunlaagje chocolade. De meeste collega's maken eerst een vorm van chocolade en gieten daar de karamel in met het gevolg dat de laag chocolade veel dikker is.

Terug naar de essentie
Centho Chocolates onthield zich van complexe smaakcombinaties om de nadruk te kunnen leggen op de essentie van de praline en dat is karamel. Het uiterlijk, de decoratie en de afwerking van de praline werden ook tot de essentie herleid.

De jury wist de smaakexplosie in combinatie met de ogenschijnlijke eenvoud van de praline duidelijk te waarderen en beloonde Decoster met een gouden medaille.

Na opname in Gault Millau 2013 kreeg Decoster nu dus ook internationale erkenning op het hoogste niveau. Daarmee is hij officieus wereldkampioen in het maken van dit type pralines. (MS)

Lees meer over:

Onze partners