Belgen dronken vorig jaar minder bier

In België is in 2012 ruim 8,2 miljoen hectoliter bier geconsumeerd. Dat is een daling met 4 procent tegenover 2011.

In België is vorig jaar ruim 8,2 miljoen hectoliter bier geconsumeerd. Dat is een daling met 4 procent tegenover 2011, zo werd vernomen bij de beroepsvereniging Belgische Brouwers.
Zoals gevreesd, kon de stijging van de binnenlandse consumptie die in 2011 was opgetekend, niet bevestigd worden. Dit jaar wordt weinig beterschap verwacht.

In 2011 werd er nog ruim 8,57 miljoen hectoliter bier geconsumeerd in België. “De thuismarkt vertoonde voor het eerst sinds 1999 een stijging” (van 1,6 procent, nvdr), klonk het in het jaarverslag voor dat jaar. Met onmiddellijk een kanttekening: “Maar laten we voorzichtig wezen: ook in bierland maakt één zwaluw de lente niet. We hopen natuurlijk dat deze tendens zich verder kan bevestigen.”

Die bevestiging is er niet gekomen. “De binnenlandse consumptie daalde in 2012 tot 8.227.842 miljoen hectoliter”, zegt Sven Gatz, directeur bij Belgische Brouwers. Dat is volgens hem niet echt een verrassing: “De twee jaren samen beschouwd, zitten we op het gemiddelde tempo van achteruitgang in de voorbije tien tot twintig jaar.”

Gatz wijst erop dat het weer in 2012 niet echt gunstig was voor de weergevoelige biermarkt. Bovendien “begint ook de crisis erin te hakken”. Dat laat zich vooral in de horeca voelen; het bierverbruik thuis blijft redelijk constant. Maar er worden meer faillissementen genoteerd en uitbaters vinden moeilijker een overnemer.

Gatz verwijst onder meer naar de gevolgen van het rookverbod voor de volkscafés en naar de nakende invoering van de geregistreerde kassa (gepland op 1
januari 2014).

De export van bieren door de Belgische brouwers is vorig jaar wel minstens stabiel gebleven, aldus nog de directeur. “Vanuit brouwersperspectief compenseert dat de dalende binnenlandse consumptie.” Exacte exportcijfers zijn nog niet beschikbaar. Er zijn een 150-tal Belgische brouwerijen. De biersector vertegenwoordigt circa 65.000 banen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content