Astronautenvoedsel moet eiwittekort in Congo verhelpen

© Getty Images/iStockphoto

Een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde moet het eiwittekort in de voeding van de Congolese bevolking gaan verhelpen. Spirulina is al langer het object van onderzoek, maar dan was dat eerder in het kader van voedsel voor astronauten op missie naar Mars.

Spirulina is bijzonder interessant voor de ruimtevaart omdat het CO2 vasthoudt, zuurstof produceert, heel resistent is aan (kosmische) straling en bovendien geschikt is als supplement bij het dagelijks dieet van astronauten. Het is om die laatste reden dat de link met Congo gelegd werd.

In Bikoro, de regio waar het project opgestart wordt, krijgt de bevolking in hun dagelijks dieet bijzonder weinig eiwitten binnen. Behalve 70 % eiwitten bevat spirulina ook ijzer en vitamine A, twee andere elementen die vaak ontbreken bij ondervoeding.

Opleiding

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) zal nu in samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers en Congodorpen de bevolking van enkele dorpjes in de Congolese Evenaarsprovincie leren hoe ze spirulina kunnen kweken.

Er komen opleidingen aan twee landbouwhogescholen om de kennis over te dragen aan lokale agronomen en, via die laatsten, ook aan de bevolking. “Spirulina kweken kan relatief eenvoudig”, zegt SCK-projectleider Hamid Aït Abderrahim. Voorlopig zit het project nog in een pilootfase, in één dorpje. Bedoeling is het op termijn uit te breiden naar andere dorpen en regio’s. Vanwege de betrokkenheid van Ondernemers voor Ondenemers wordt er ook gehoopt op een schaalvergroting via lokale ondernemers.

De spirulina wordt gebruikt als smaakversterker en supplement, en zal het gewone dieet dus niet vervangen. Rond het veel noordelijker gelegen Tsjaadmeer wordt spirulina al generaties gebruikt als voedingssupplement. Ook de Azteken zouden het gegeten hebben. In Congo was het voedingsmiddel echter niet bekend. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content