Antwerpen: een gastronomische wereldstad in wording

Bardin © Michel Vaerewijck

Hummus uit Libanon, poké bowls uit Hawaï, pain à la grecque of fine dining met Canadese invloeden: gastronomisch Antwerpen groeit wel degelijk uit tot een heuse wereldstad.

ALLE DAGEN FEEST

Sara Geenen had haar eigen evenementenkantoor voor huwelijken en communiefeesten. Op zoek naar een vaste locatie werd ze verliefd op het oude huis met de grote tuin waar voorheen Less is More was. Toen de zaak te koop stond, twijfelde ze geen seconde. Met de hulp van een oom en tante gaf Sara de benedenverdieping een make-over. De inrichting is helder met een Scandinavische toets. Come hungry, leave happy luidt het hier: Bardin is open voor ontbijt en lunch op werkdagen en op vrijdag ook voor after-workontmoetingen met gratis fingerfood. De focus ligt op gezond eten, zoals een ontbijt met vers fruit en granola. Voor de lunch is er o.a. een salade met kruiden uit eigen tuin.

Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen, 03 430 99 04, bardin.be.

GENTSE BOLUS EN PAIN A LA GRECQUE

De beroemde Gentse banketbakkerij Bloch sloot in 2008 zijn deuren. Hugues en Vera De Breyne van de eethuizen Patijntje en Nenuphar en sinds kort ook van Café Theatre in Gent, besloten om de bakkerij te laten herleven. Zij openden in de bar van Café Theatre én in Antwerpen-Centraal (op het tussenperron van 21-22 en 23-24) een toonbank waar de typische Bloch-klassiekers liggen uitgestald. Stephan Elias, de vroegere banketbakker van Bloch, zorgt voor de zoete en hartige baksels. Klassiekers in de Bloch-kiosk? Van viennoiserie zoals amandelcroissant, grenoblette, arad, pain à la grecque en bolus tot hartige taarten, kaasrollen en pizzataarten.

Antwerpen-Centraal van 7.15 uur tot 18 uur.

Bloch
Bloch© Michel Vaerewijck

PLACE TO BE VOOR HIPPE HUMMUS

Frederik Vercammen en Frances Van Asche zijn nog jong, maar hebben al een stukje van de wereld gezien. Frederik werkte in Azië en Australië, onder andere in het bekende fusionrestaurant Chin Chin in Melbourne. Hij deed er ideeën op om verschillende eetculturen te mengen. Samen met vriendin Frances dokterde hij het concept voor Hümm uit, dat een half jaar geleden in de markt werd gezet. Alles draait rond vriendelijk geprijsde wereldse gerechten. De basis is hummus van kikkerertwten, waaraan andere smaken worden toegevoegd, bijvoorbeeld pompoen, spinazie, cashew, rode curry, aubergine of rode biet. De hummus naar keuze komt in het midden van het bord, gastronomisch gegarneerd met feta, tempura van courgette, gepekelde ui, zeekraal en sesam. En met Perzisch barbari flatbread. Hümm is ondergebracht in een brute, garageachtige ruimte met witgekalkte muren en schoolstoelen op de betonnen vloer.

Kronenburgstraat 90, 2000 Antwerpen, 0475 83 23 77, hummantwerp.be

Hümm
Hümm© Michel Vaerewijck

ECO, BIO & CO.

De Lange Klarenstraat ontpopte zich als een hippe plek met skateboardshops en coworking spaces. Nieuw is Klaar foodbar met een industriële inrichting waar daglicht via het plafond binnenkomt. Vanaf 8 uur tot 16 uur ben je hier welkom voor een ontbijt of gezonde lunch. Er zijn tachtig zitplaatsen in de grote ruimte. Je bestelt aan de toog en krijgt een elektronische coaster mee, die begint te zoemen als je eten klaarstaat aan de open keuken. Er wordt ook vriendelijk gevraagd om zelf af te ruimen. Klaar foodbar is een project van evenementenbouwer Bertrand Lekeux en chef-kok Patrick Proot. Er wordt gemikt op mensen met aandacht voor gezond eten. In de keuken wordt voornamelijk gewerkt met bioproducten en vis van duurzame vangst. Populair zijn de sushi bowls en Hawaïaanse poké bowls. Klaar is ook kruidenier en op de schappen staan producten van lokale handelaars, zoals siropen van Seniow en noten en oliën van Migino. De coworking space is uitgerust met een printer en scanner.

Lange Klarenstraat 14, 2000 Antwerpen, 03 434 76 96, klaarfoodbar.be

Klaar foodbar
Klaar foodbar© Michel Vaerewijck

VLEUGJE LATIJNS-AMERIKA OP HET BORD

Chef-kok Moisés Diaz, afkomstig uit Venezuela, opende Asur, een sober en smaakvol ingerichte kwaliteitsbistro met 26 plaatsen. Eyecatchers zijn de visuals van Rebekka Vanderhaeghen aan de muur en kleurrijke Columbiaanse lampen aan het plafond. Moisés is al acht jaar in ons land en spreekt goed Nederlands. Hij onderbrak zijn studies informatietechnologie voor de keuken en trok naar Argentinië, waar hij drie jaar koksschool volgde. In Parijs kreeg hij een bijkomende opleiding banketbakken aan de school van Lenôtre. Hij ging vervolgens aan de slag in Kommilfoo, ’t Zilte en Hofke van Bazel. In zijn eigen restaurant presenteert hij Frans en Belgisch geïnspireerde gerechten met invloeden uit Latijns-Amerika. Specialiteiten zijn pabellón criollo met bonen en rijst, op de barbecue bereid vlees en tres leches (cake met drie soorten melk) als nagerecht.

Volkstraat 32, 2000 Antwerpen, 0491 25 35 82, asur-restaurant.be

Asur
Asur© Michel Vaerewijck

OMGETURND TOT BRUISENDE EETPLEK

In het historisch pand op de site Den Botaniek vind je StartupVillage, een initiatief van de Stad Antwerpen voor jonge, creatieve bedrijven. Restaurant De Serre opende in de turnzaal van de voormalige meisjesschool, te bereiken via de Lange Gasthuisstraat of de Botanische Tuin. De Serre is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12 tot 17 uur. De keuken wordt geleid door Jeremy Meirte, die in 2014 meedeed aan Mijn Pop-Uprestaurant! en nadien in sterrenrestaurant dEssensi in ’s Gravenwezel werkte. Hij brengt gezonde seizoensgebonden gerechten met lokale producten. Je bestelt aan de kassa en krijgt een buzzer die waarschuwt wanneer het eten klaar is om af te halen. Het menu is gevarieerd: broodje traag gegaard buikspek met zoete paprika en ceasardressing, pizza met geitenkaas, rode biet, peer en veldsla. De ruimte kan in het weekend worden afgehuurd voor feesten. In de zomer is er een terras op het plein waar je in strandstoelen van de zon kunt genieten.

Lange Gasthuisstraat 29/31, de-serre.be


(NIET ALLEEN) VOOR OUDERS MET KINDEREN

Het meest kindvriendelijke restaurant van Vlaanderen is en blijft ongetwijfeld Sensunik. Na dertig jaar veranderde de zaak van eigenaar en kregen binnen- en buitenkant een opknapbeurt. Sophie Raemdonck nam het restaurant over waar zij sinds de geboorte van haar zoontje als klant over de vloer kwam. Op de zolder, waar generaties kinderen speelden, maakte het ballenbad plaats voor een kickertafel en airhockeyspel. De oude speelkeuken is omgeruild voor een nieuw exemplaar. Wat bleef, zijn de sjoelbak en het klimrek dat met vilt, camouflagenet en bananentrossen is omgetoverd tot een junglerek. De speelzolder is vanaf nu uitsluitend in het weekend geopend. De strikte ONT-regel (Ouders Niet Toegelaten) blijft van kracht en er is permanent toezicht. Met de nieuwe formule ‘Sensunik by Week’ werd een kader gecreëerd voor zakenlunches, een avondje uit of een romantisch diner. Chef-kok is Amber De Wispeleir, winnaar van Mijn Restaurant! in 2011. Haar kookstijl is gebaseerd op toegankelijke klassiekers uit de Frans-Belgische keuken. Zij bereidt ook de kindergerechten, die op de speelzolder worden geserveerd.

Molenstraat 69, 2018 Antwerpen, sensunik.be

Sensunik
Sensunik© Michel Vaerewijck

URBAN CHIC BOETIEKHOTEL

Het centrum van Antwerpen heeft er een karaktervol boetiekhotel bij, compleet met laagdrempelig gastronomisch restaurant. Franq verrast door de geslaagde mix van historische charme en hedendaags comfort: het 18de-eeuws neoclassicistisch bankgebouw is nu een urban chic stadshotel. De lobby straalt grandeur uit en sluit aan op het ontbijt- en restaurantgedeelte. In de open keuken zie je chef-kok Tim Meuleneire aan de slag. Hij leerde het vak in restaurant De Koopvaardij in Stabroek. Op de kaart staan smakelijke, klassiek geïnspireerde no-nonsense gerechten. Je kunt kiezen uit zeventien gerechten waaruit ook het ontdekkingsmenu van vier gangen wordt samengesteld (65 euro). Er zijn 42 mooi ingerichte hotelkamers. Het huisje in de tuin (‘Den Dooren Boom’) en de historische kelder zijn attracties uit het verleden.

Kipdorp 10-12, 2000 Antwerpen, 03 555 31 80, hotelfranq.com

Franq
Franq© Michel Vaerewijck

HUMMUS EN TABOULE

Iedereen houdt van de Libanese keuken, want de dagverse bereidingen op basis van groenten zijn lekker en gezond. De Libanese chef-kok Fares Saliba is bekend van zijn dagrestaurant Al Wali in het Empirecenter in de Diamantwijk. Het succes spoorde hem aan om een tweede restaurant te openen op het trendy Eilandje. In Little Beirut brengt Fares een aan onze smaak aangepaste versie van bekende Libanese specialiteiten en dat betekent vooral minder knoflook. De inrichting is comfortabel en op de kaart staan – uiteraard – Libanese wijnen. Om kennis te maken is er een Libanese mezze met zeven verschillende koude en warme bereidingen, zoals hummus, moutabbal, taboulé en fattouch (42 euro).

Kribbestraat 18, 2000 Antwerpen (Eilandje), 03 233 99 17, maandag gesloten, samengestelde lunch (21 euro).

Little Beirut
Little Beirut© Michel Vaerewijck

HOTEL UIT DE KUNST

In november 2017 opende Pilar op de zonnigste hoek van het Antwerpse Zuid. Het hotel met zeventien kamers en een foodbar is een project van interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn. Zij lieten hun persoonlijke smaak de vrije loop in het architecturaal pand. Het resultaat is een kunstminnende plek om te slapen, werken, ontmoeten, eten en ontspannen. Pilar is opgevat als een platform dat doorheen de jaren kan blijven evolueren, naargelang nieuwe opportuniteiten en interesses. Elke kamer herbergt een andere selectie van kunstwerken, objecten en designmeubilair, het resultaat van een jarenlange zoektocht. Pilar beschikt over een eigen lijn aan keramieken borden en schalen, kleurrijke bedspreien en kussens. Veel van wat je in het hotel ziet, is te koop in de Pilar Shop. Vanaf de foodbar, het terras en vanuit de kamers heb je zicht op het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. De foodbar is open voor ontbijt, lunch (“gezond of met guilty pleasure”), tot een diner met Franse creuse-oesters, gravad lax of ceviche.

Leopold de Waelplaats 34, 2000 Antwerpen, 03 292 65 10, hotelpilar.be

Pilar
Pilar© Michel Vaerewijck

FINE DINING OP Z’N CANADEES

De chique kant van Borgerhout is door zijn relatief betaalbare huizenprijzen een aantrekkingspool voor jonge mensen. Op de plaats waar voorheen restaurant Vina Clara was, openden de Nederlands-Canadese kok Timothy Tynes en partner Lynn hun fine-diningrestaurant Atelier Maple. De naam verwijst naar de ambachtelijke kookstijl van Timothy en naar de esdoorn, het symbool van Canada. Het majestueus huis uit het begin van vorige eeuw ligt aan het Te Boelaertpark en is rijk gedecoreerd met marmeren schouwen, open haard, hoge plafonds en een plafondkoepel van glas en lood. Timothy groeide op in multicultureel Amsterdam en hield daar zijn voorliefde voor de Surinaamse en Indonesische keuken aan over. Hij ging in de leer in de beste restaurants (Oud Sluis en Pure C, In de Wulf, Volta en Publiek). Specialiteit is de op tafel opgediende saté op houtskoolgrill.

Karel de Preterlei 210, 2140 Antwerpen, 03 295 80 90, ateliermaple.be

Atelier Maple
Atelier Maple© Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content