Animal Rights maakt undercoverbeelden van wantoestanden in kippenbedrijven

© Belga

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights legt opnieuw de pijnpunten van de voedingsindustrie bloot met een undercoverfilmpje. Ditmaal in een pluimveebedrijf in Nijlen.

Een medewerker van dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde undercover bij het grootste pluimvee-servicebedrijf van België, PLV in Nijlen (provincie Antwerpen). De vleeskuikens worden bij de kippenbedrijven hardhandig gevangen en in containers gegooid voor transport naar de slachthuizen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil onderzoeken of de afspraken in het actieplan voor de sector zijn geschonden.

Een medewerker van Animal Rights werkte undercover in een vangploeg op een tiental verschillende kippenbedrijven in Vlaanderen en Wallonië, waar de medewerker met een verborgen camera filmde hoe de kippen dezelfde ruwe behandeling krijgen. Daarbij komen de vleeskuikens onder de containers terecht, worden ze geschopt, en worden ze hardhandig gegrepen en in de containers gegooid. Animal Rights volgde een vrachtwagen vanaf een van de gefilmde bedrijven om te achterhalen waar de vleeskuikens terechtkomen. De dieren werden vervoerd naar het slachthuis Plukon in Maasmechelen, dat kippenvlees aan onder meer de supermarkten Aldi, Lidl, Delhaize en Carrefour levert.

Lijdensweg

Volgens onderzoek van ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek) lopen jaarlijks 5,6 miljoen kippen vleugelbreuken op ten gevolge van de ruwe behandeling bij het vangen en laden. Bovendien staan de dieren tijdens de rit bloot aan stressfactoren zoals extreme temperaturen, uitputting, honger en dorst. Daardoor komen volgens ILVO op jaarbasis zelfs ruim 900.000 kippen dood aan bij het slachthuis. ‘Het idee dat kippenvlees diervriendelijk geproduceerd wordt, is een illusie’, zegt Benoit Van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights. ‘De 300 miljoen vleeskuikens die jaarlijks in België gefokt worden, ondergaan een helse lijdensweg, van boer tot slachthuis.’

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zal onderzoeken of de afspraken in het actieplan voor de sector zijn nagekomen. ‘Het is gevaarlijk om te oordelen op basis van een collage van beelden die ook in Wallonië zijn gemaakt. We willen graag weten om wie, wat of waar het gaat’, aldus Weyts. ‘Los daarvan hebben we met de sector eind vorig jaar aan tafel gezeten en een actieplan opgelegd met extra voorwaarden op vlak van dierenwelzijn. Voor ons is het dus wel zinvol om te weten wie, wat, waar en hoe, zodat we kunnen nagaan of men zich aan de afspraken heeft gehouden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content