Cathérine Ongenae
Cathérine Ongenae
Knack-medewerkster
Column

20/09/16 om 14:59 - Bijgewerkt om 15:21

'Als Pascale Naessens fanatiek is, dan is mijn oma een terrorist'

Het is dwaas om Pascale Naessens de schuld te geven van eetstoornissen bij jongeren, zegt Knack-medewerkster Cathérine Ongenae. Ze pleit net voor een gezonde relatie met eten.

'Als Pascale Naessens fanatiek is, dan is mijn oma een terrorist'

© Facebook

Delen

Wie is eigenlijk de fanatiekeling, Pascale Naessens of de Groene Schepen?

Eerst en vooral: mijn hart gaat uit naar de ouders die gisteren in De Standaard een noodkreet lieten over de promotie van de magerzucht. Ik heb lang genoeg in de coulissen van de modewereld rondgelopen om te weten hoe erg anorexia en boulemia kunnen zijn. Ik heb ook dikwijls mijn best gedaan om de stokmagere modellen uit de publicaties te houden waar ik voor werkte. Ruzie gemaakt met de fotograaf, ruzie gemaakt met de stylist, ruzie gemaakt met ontwerpers: ik leerde ervan dat je een schoonheidsideaal niet zomaar van de kaart veegt. Maar dat is een ander verhaal, en daar hebben de ouders van het meisje met anorexia niets aan. Zij vragen aan de samenleving om minder druk te leggen op lichamelijke perfectie. En hun betoog is ook gericht aan de voedingsgoeroes, of ze in het vervolg willen nadenken voor ze iets zeggen. Terecht.

30% comfortfood

In hun tekst staat het niet, maar een kinderpsychiater noemde in één adem de voedingsadviezen van Pascale Naessens. Dan denk ik: wacht eens even. Wat heeft Pascale Naessens te maken met die voedingshysterie? Ik heb vier van haar kookboeken. U moet weten: mijn belangrijkste maatstaf voor wat ik op tafel tover, of het nu vlees, vis of vegetarisch is, is dat het naast gezond ook lekker is. De recepten van Naessens doorstaan die test glansrijk. Er valt ook weinig aan te merken op de kwestie dat je beter geen industrieel geproduceerd voedsel eet. Geen geprepareerde salades, geen mayonaise die drie maanden goed blijft, geen soep uit pakjes. Als dat al fanatiek is, dan was mijn oma een terrorist. Drie generaties geleden maakte men gewoon alles zelf.

Delen

Er valt weinig aan te merken op de kwestie dat je beter geen industrieel geproduceerd voedsel eet. Als dat al fanatiek is, dan was mijn oma een terrorist.

Punt is: het is oneerlijk om Pascale Naessens in het rijtje van de voedingsgoeroes te plaatsen. Ja, ze geeft alternatieven voor broodontbijten, voor aardappelen, voor rijst. Maar ze verbiedt het niet. Zelfs geen alcohol (hoera!). Wel pleit ze voor een andere verdeling. 70 tot 80 procent groenten, fruit, vlees, vis, zaden, noten. 30 tot 20 procent van waar je eventueel zin in hebt, of wat zij comfortfood noemt: brood, pasta, desserts, chocolade. Je kunt dat niet leuk vinden omdat je liever elke dag boterkoeken en croissants eet (wat iedereen vrij staat te doen), maar van dit soort adviezen ga je niet dood.

Handvol kikkererwten

De echte goeroes zitten ergens anders. Dat zijn de 'zelfverklaarde experts zoals natuurartsen en foodbloggers als thegreenhappiness.com'. The Green Happiness was gisteren in Nederland in het nieuws dankzij een nieuw boek. Die vrouwen raden zelfs eieren af, want het is de menstruatie van de kip - ze bedoelen natuurlijk ovulatie. Zij zijn het die mensen bang maken en allerlei voedingsmiddelen verbieden. Dankzij hen piekt de hysterie van de eliminatiediëten hevig. Daar schuilt het echte gevaar.

Wat een mens allemaal niet mag eten: tarwe, suiker, kokosvet, tomaten, chocolade, koffie, alcohol, zuivelproducten. Ik kan het weten, want ik heb zelf eens drie maanden zo'n dieet gevolgd. Ik voelde me nadien best goed, ja. En nadien begon ik opnieuw alles te eten, en ik bleef me goed voelen. Tegenwoordig sport ik drie keer per week, en voel ik me nog beter.

Het ergste is dat mensen erg vatbaar zijn voor dit soort 'adviezen'. Sinds dit schooljaar heeft de kleuteropvang van de Stad Gent bijvoorbeeld bepaald dat de vieruurtjes van boterhammen met choco, confituur of kaas worden vervangen door fruit, groenten, zuivel.

Delen

Met eetwaren te demoniseren, bereik je niets. Wil je een gezond eetpatroon aanleren, dan mag je voeding en dwang niet met elkaar associëren

De kinderen zullen afgemeten porties krijgen: een wortel, selderstengel (!) en handvol kikkererwten (!!) in plaats van een paar stevige boterhammen. Dat is niet erg fijn voor hen, want de kleuters eten om 12u 's middags, en hebben grote honger als de klas uit is. Zelf boterhammen meegeven mag niet, de ouders dienen zich aan het schema van de stad te houden. Ga je er tegen in, dan word je berispt.

Mag je mij eens vertellen wie de fanatiekeling is. Pascale Naessens, of de Groene schepen? Een tip: fanatici zijn mensen die niet begrijpen dat je niets bereikt met het te verbieden.

Vendetta met choco

Mijn punt is: met eetwaren te demoniseren, bereik je niets. Wil je een gezond eetpatroon aanleren, dan mag je voeding en dwang niet met elkaar associëren. Dus ja, wij eten thuis al eens pasta. Soms halen we frietjes. Of een ijsje. Omdat ik wil dat mijn kind een gezonde relatie heeft met eten. Dat betekent dat ze ook moet leren omgaan met zoetigheid. Een boterham met choco, dat moet kunnen voor een kind. Ze lopen en ravotten die energie zo weer weg.

Er zijn twee eliminaties waar ik me wel aan houd. Die van de E-nummers en andere zuren in voorverpakte voeding. Ik maak steeds meer zelf. Mayonaise. Bouillon. Spreads. En mensen die denken dat hun persoonlijke vendetta met choco een zaak van staatsbelang is.

Onze partners