Albert Adrià, Big in Barcelona, verklapt zijn geheim: 'Een beetje El Bulli en heel veel Spanje'

23/05/17 om 16:05 - Bijgewerkt op 24/05/17 om 10:30
Uit Knack Weekend Black van 24/05/17

Albert Adrià wordt vaak gezien als 'het broertje' van Ferran Adrià, de ster van El Bulli. Maar Albert stampte in vijf jaar tijd wel zes restaurants uit de grond, allemaal in Barcelona en elk met een heel eigen keuken. Van Catalaanse tapas en Mexicaanse gastronomie tot de Nikkei-keuken van Peru. En twee herinterpretaties van El Bulli: Tickets en Enigma.

Vorig jaar kreeg ons restaurant Tickets 1,1 miljoen reserveringsaanvragen. Per dag is er maar plaats voor honderd man, op zaterdag voor tweehonderd, omdat we dan 's middags en 's avonds open zijn. We hebben de reservatietijd dus moeten beperken tot twee maanden", vertelt Albert Adrià. Tickets ging open in 2011, het jaar dat het wereldberoemde El Bulli sloot, en staat nu al 25ste op de lijst van 50 Beste Restaurants ter Wereld (theworlds50best.com). De naam refereert aan de buurt waar het restaurant gelegen is en waar vroeger veel bioscopen waren. Vlakbij bevinden zich nog vier andere van Alberts restaurants: Bodega 1900 aan de overkant van het kruispunt, Hoja Santa en Niño Viejo, twee straten verder op dezelfde benedenverdieping, en vlakbij ook nog Pakta (zie elbarriadria.com - barri is Catalaans voor wijk). Alleen het gloednieuwe Enigma ontbreekt op het kaartje, de 'grote broer' van de andere restaurants die ze allemaal overtreft qua verfijning en research.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners