9 neokantines om uit te proberen

Restaurant Henri & Agnès © Géraldine Dardenne

In alle uithoeken van het land duiken eethuisjes nieuwe stijl op. In een gelikt interieur serveren ze gerechten boordevol vitaminen. Enkele prima adressen in Antwerpen, Brussel en over de taalgrens.

Weg met onze traditionele eetgewoonten, revolutie in het lunchlandschap… Dat is wat u kunt verwachten in wat wel eens neokantines worden genoemd: hippe nieuwe eethuisjes, die de wind in de zeilen hebben. Kenmerkend zijn de verzorgde gerechten op de kaart, met het accent op gezonde, verse bioproducten. Lokaal en seizoensgebonden. Een verfijnde mix van smaken en een hoofdrol voor vergeten ingrediënten kenmerken deze oprechte keuken, terwijl ook de inrichting in het oog springt. Dat bewijzen ook deze adressen in Antwerpen, Brussel en over de taalgrens, geselecteerd door Nest Magazine. Het is een kleine selectie uit het grote aanbod, dat spreekt.

NATIVE (Antwerpen)

9 neokantines om uit te proberen
© Géraldine Dardenne

Benjamin Somers, een dertiger die communicatie heeft gestudeerd, heeft uiteindelijk toch de reclame verruild voor de keuken. Hij verdiende zijn sporen in twee gerenommeerde restaurants – De Kleine Zavel en Het Nieuwe Palinghuis – en heeft sinds enkele maanden zijn eigen zaak, Native, midden in de antiekbuurt. Het is niet zo dat hij uitsluitend vegetarische gerechten bereidt, maar groenten spelen toch een absolute hoofdrol in zijn gerechten. Benjamin gebruikt uitsluitend bio-, lokale en seizoensproducten.

9 neokantines om uit te proberen
© Géraldine Dardenne

Op de kaart vallen de boterhammen met tapenade van rode biet op, naast een salade van knolselderij, linzen en gebraden rundvlees, verse soepen en glutenvrije quiches op basis van quinoa, seizoensgroenten en geitenkaas. Specialiteit van het huis? De ‘Native’ quiche, een eigen creatie. Ook het interieur heeft een heel eigen stijl.

“Uit ecologische overwegingen heb ik uitsluitend tweedehands meubelen en siervoorwerpen gekozen”, legt Benjamin uit. Oude deuren die dienst doen als tafel, een groot glas-in-loodraam aan de muur, bistrostoeltjes in uiteenlopende stijlen en een plaat gebruikt metaal in plaats van het traditionele schoolbord zorgen hier voor een authentieke sfeer. Als het mooi weer is, wordt ook het terras op de hoek gebruikt.

Native Food, Muntstraat 8, 2000 Antwerpen.

BLT (Antwerpen)

Deze recent geopende neokantine bleek meteen een schot in de roos. De bediening is bijzonder vriendelijk en de gerechten zijn gezond en gul. Het interieur is sober met een duidelijk vintage tintje.

BLT, Lange Lozanastraat 292, 2018 Antwerpen.

HENRI & AGNÈS (Brussel)

“Productiewerkplaats van lekkere dingen”: zo noemt Christelle Fosseprez, de oprichtster van Henri & Agnès, haar restaurant graag. Het is gevestigd op de benedenverdieping van een herenhuis in de Europese wijk en geldt momenteel als een echt culinair fenomeen. De neokantine van deze knappe chef, die eigenlijk binnenhuisarchitect van opleiding is, heeft meteen een eigen plek opgeëist in de wereld van kleine Brusselse eetadresjes. En dat is terecht.

9 neokantines om uit te proberen
© Géraldine Dardenne

Henri & Agnès gebruikt voornamelijk lokale en bioproducten, die met zorg worden geselecteerd en met hart en ziel worden bereid. De drie jonge vrouwen in de keuken jongleren met de meest uiteenlopende klassieke en verrassende specerijen en kruiden. Het resultaat: gevarieerde, kleurrijke gerechten en een explosie van smaken in de mond.

Voor de lunch vermeldt het schoolbord aan de ingang dagelijks twee verse soepen, een groenteschotel en een stoofgerecht. Als afsluiters zijn er diverse smaken ijsthee of zelfgemaakte desserts. U kunt de gerechten meenemen, maar ze smaken uiteraard heerlijk in het volledig van pallethout gemaakte interieur, een creatie van Frédéric Nicolay. In de zomer is het dakterras open: trendy smullen op hoog niveau.

Henri & Agnès, Veronesestraat 48, 1000 Brussel.

JOHN & ROSE (Brussel)

Deze nieuwe culinaire attractie in de hoofdstad is zowel restaurant als kunstgalerie. De inrichting is minimalistisch met een vleugje vintage, wat voor een casual sfeer zorgt. Op de kaart staan uitsluitend eigen creaties op basis van dagverse producten.

John & Rose, Vlaamsesteenweg 80-84, 1000 Brussel, 02 318 15 38.

PRÉLUDE (Brussel)

Ook Prélude is een relatief nieuw adres. De troef van het huis is de bento, een zeer populaire maaltijdschotel uit Japan. Ze bereiden een vegetarische, een vis- en een vleesversie, uiteraard op basis van voornamelijk bioproducten. Al even smaakvol is de inrichting, een uitgekiende mix van authentiek en modern.

Prélude, Antoine Bréartstraat 82-84, 1060 Brussel, 02 538 61 64.

ICI (Brussel)

Een groot schoolbord dat dienst doet als menukaart, stoelen die eigenlijk niet bij elkaar horen, kleurige kussens… dit adres, dat zichzelf al vanaf het begin neokantine noemt, verzorgt de inrichting tot in de kleinste details. Bij de gerechten is een hoofdrol weggelegd voor groenten.

Ici, Darwinstraat 35, 1050 Brussel, 02 343 88 57.

GUSTAVE (Grez-Doiceau)

9 neokantines om uit te proberen
© Géraldine Dardenne

In vier jaar tijd hebben Denis Baudoux, alias Gustave (zijn tweede voornaam), en zijn partner Arnold Godin met hun gezonde, smakelijke en gulle keuken een stevige reputatie opgebouwd, zelfs tot ver buiten Grez-Doiceau. Het interieur met veel hout aan de muren is ontworpen door binnenhuisarchitect Christophe Ternest, maar wat er op tafel komt is minstens even mooi. Klassiek? Ja. Maar toch totaal anders.

9 neokantines om uit te proberen

“Wij houden het graag eenvoudig en authentiek, maar wij gaan natuurlijk wel met onze tijd mee. Zowel wat de gerechten als wat de inrichting betreft”, zegt Denis. Je voelt het meteen: hier is een gepassioneerd kok aan het woord. Groenten en gebraden gevogelte hebben de voorkeur van de beide chefs, die er de heerlijkste gerechten mee op tafel toveren. Zoals trouwe middaggasten weten, staat er op de lunchkaart maar één enkel gerecht, dat afhankelijk is van het seizoen en de bevoorrading door de plaatselijke leveranciers.

De specialiteiten van Gustave? Parmentier van gekonfijt lamsvlees met gebraden ganzenlever, ragout van tuinbonen en doperwtjes, maar ook op het vel gebakken zonnevisfilet, pesto van waterkers en wortelgewassen.

Gustave, chaussée de Jodoigne 9, 1390 Grez-Doiceau, 010 81 28 78.

TERO (Bièrges)

Pas geopend restaurant dat ook afhaalmaaltijden en fijne voedingswaren aanbiedt. Naar het voorbeeld van de tapasrestaurantjes is het concept gebaseerd op kleine porties met het accent op smaak en mooie, lokale producten. Ideaal voor een etentje met familie of vrienden. Het interieur is licht, puur en elegant. Heel verleidelijk!

Tero, rue de Champles 56, 1301 Bièrges, 010 68 86 94.

TERRE MÈRE (Luik)

In hartje Luik herstelt dit vegetarische restaurantje vergeten groenten en bloemen in ere. Je smult er van salades, boterhammen en sandwiches op basis van pastinaak, knolpeterselie, goudsbloem, brandnetel… in het eco-interieur dat is ontworpen door Sarah Santin. Je kunt de gerechten overigens ook meenemen en thuis opeten.

Terre Mère, rue de la Régence 21, 4000 Luik, 04 221 38 05.

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content