9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel

De Koreaanse keuken staat bekend voor kleinere schoteltjes boordevol subtiele smaken en kleuren. © iStock

Japans, Chinees, Ethiopisch, Koreaans… Brussel biedt een waaier aan uitheemse restaurants, waar de bezoeker geniet van avontuurlijke bereidingen. Een kleine selectie.

Le Taj

Dit bescheiden eethuisje in de schaduw van de Hallepoort wordt uitgebaat door Bengalezen en bestaat sinds 2008. Het is een in de stad verborgen adres voor mensen die geen eisen stellen aan uiterlijk vertoon. Je eet en drinkt er naar keuze voor zo’n 25 euro per persoon.

Een dahi raita is een gekruide salade met yoghurt (2,95 euro). In de tandoori gegrilde kip kost 9 euro. Een biryani van rijst, gekookt met lamsvlees en opgediend met groentensaus, kost 11,90 euro. Bij de zachte gerechten is er korma van kip, gekookt in romige saus van yoghurt, kokosnoot en amandelpoeder (11,50 euro).

Absolute aanraders zijn chicken tikka masala, gemarineerd en gekookt in zachte romige saus (9,99 euro) en lam korai gosht met ui, hete peper en specerijen (12,50 euro). De dagschotel kost 7,50 euro, het avondmenu komt op 13,50 euro. Neem je de gerechten mee naar huis, dan gaat er 10 procent van de prijs af.

Munthofstraat 33, 1060 Sint-Gillis, 02 538 43 41, dagelijks geopend.

Kamo

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

De naam van het restaurant betekent ‘eend’ in het Japans. Kamo staat ook voor optimale culinaire verfijning: Michelin kende het restaurant één ster toe. Kamo verhuisde vorig jaar van de Jaargetijdenlaan naar de Waterloosesteenweg.

Eigenaar en chef-kok Tomoysu Kamo werkte zes jaar naast Suetsugu Yosuke in het vermaarde Tagawa-restaurant in Brussel. Tomoysu Kamo kookt traditioneel Japans én doet beroep op onze lokale producten, zoals Belgische groenten en vis uit de Noordzee. Hij gaat te werk zoals zijn leermeesters het hem voordeden. Hij is gespecialiseerd in sushi en sashimi, en dan is versheid cruciaal.

Het restaurant heeft een moderne en elegante sobere inrichting. Men kan hoog aan de bar met zicht op de keuken of laag aan een tafeltje eten.

Waterloosesteenweg 550a, 1050 Elsene, 02 648 78 48, zaterdag en zondag gesloten.

Tom Yam

Mathieu Damman en zijn Thaise vrouw Bo Deman van Walkin Thai in de Lesbroussartstraat namen het uit 1990 daterende Thaise restaurant Tom Yam over. De zaken werden efficiënt aangepakt en er kwam een nieuwe, jongere stijl. Daarbij hoort een moderne, sobere en sfeervolle inrichting in het zwart met natuurhouten accenten, die vooral ’s avonds tot zijn recht komen.

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

De bediening is in handen van altijd lachende Aziatische meisjes. Op de uitgebreide spijskaart treft men bekende en minder gekende Thaise bereidingen. Er worden producten aangekocht met aandacht voor milieu en duurzaamheid. Er zijn een vijftal gestoomde dumplings voorradig en negen geurige Thaise soepen.

Bij de hoofdgerechten selecteer je noedels, gebakken rijst of wok, waarbij je naar keuze vlees of vis kiest. Er zijn menu’s van 27,50 tot 47,50 euro. In de zomer kan je in de tuin tafelen en er is een privéparking beschikbaar.

Boondaalsesteenweg 341, 1050 Elsene, 02 646 64 04, gesloten op zondag en maandag. Restaurant, catering, online bestellen en thuis leveren.

Samourai Ramen

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© gf

Het uit 1975 daterende Samourai was gedurende decennia het beste Japanse restaurant van Brussel. De eigenaars zijn op leeftijd, wat hen niet tegenhield om aan de overkant van de galerij een laagdrempelige ramen bar te openen.

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

Deze noodle bar is geënt op de ramen bars uit Tokio. Er zijn een beperkt aantal plaatsen aan het keukentje op het gelijkvloers. Boven wachten een zestiental supplementaire plaatsen met uitzicht op de galerij en het Brusselse straatleven. De inrichting is strak en sober.

Eerst kies je de basis: bouillon met miso, met soja of van varkensbeenderen. Vervolgens kies je de garnituren: tonkatsu (gepaneerd varkensvlees), ebi (scampi), tamago (hard gekookt ei), enzovoort. Als begeleiding zijn er lekkere gyôza ravioli en edamame sojabonen. Een menu naar keuze komt op 16,50 euro.

Wolvengracht 28, Brussel. Zondag gesloten. Er opende een tweede vestiging in de Kapitein Crespelstraat (1050 Elsene) en een derde aan de Brusselse steenweg 58 in Waterloo.

Maru

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

De presentatie van de Koreaanse keuken doet denken aan de Japanse keuken. Het gebruik van pikante specerijen en sauzen verwijst naar invloeden uit de Chinese en Thaise keuken. Kenmerkend is het veelvuldige gebruik van groenten en gefermenteerde ingrediënten, zoals groenten (kimchi) of oesters. Het fermenteren kan dagen tot jaren duren. Het bevordert de vertering en de smaak wordt steeds dieper en complexer.

Voor een initiatie tot de Koreaanse keuken is er het eethuisje Maru. In Maru smikkelt men gemoedelijk van gevarieerde bereidingen in een modern Aziatisch decor. De prijzen zijn, net zoals de inrichting, bescheiden. Het best is om zo veel mogelijk verschillende gerechten te bestellen en vervolgens van elkaar te proeven.

510 Steenweg op Waterloo, 1050 Brussel, 02 346 11 11, maandag gesloten.

Kokob

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

In dit eethuisje kan je de relatief onbekende keuken van Ethiopië ontdekken. Het uitgestrekte land heeft een oude beschaving en telt een veertigtal talen, waarvan het Amhaars de belangrijkste is. In Kobob ontwijkt men clichés en neemt men de bezoeker mee op een authentieke reis.

In Ethiopië is eten een sociale bezigheid, waarbij de tafelgenoten met hun rechterhand uit een schaal eten: hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal. Centraal staat injera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek, bereid uit het mineraalrijke graan teff, ook liefdesgras genoemd. Met de hand scheur je een stukje van de pannenkoek af, waarin je de saus, het vlees en de groenten vouwt.

Lievevrouwbroerstraat 10, 1000 Brussel, 02 511 19 50. Dagelijks geopend. Maandag, dinsdag en woensdag voor de lunch gesloten.

Nonbe Daigaku

Een man die de Japanse keuken in al zijn facetten kent, is de 68-jarige Suetsugu Yosuke van restaurant Nonbe Daigaku. Hij was van 1977 tot 2005 chef-kok van het vermaarde Tagawa restaurant aan de chique Brusselse Louizalaan.

Sinds januari 2007 heeft hij zijn eigen restaurant, waar hij tegenwoordig samen met zijn zoon Kuni authentieke Japanse gerechten bereidt. Zijn grote voorbeelden waren keukenchef Honda, die een specialist is in het versnijden van de giftige fuguvis, en keukenchef Sasaki, die met forelgerechten hele menu’s wist samen te stellen.

Nonbe Daigaku heeft voor de lunch een gereduceerde kaart. ’s Avonds is het repertoire uitgebreid en geniet je van specialiteiten als scampi of sashimi van rauwe langoest, op het bord geserveerd met de nog levende kop.

Av. Adolphe-Buyl 31, 1050 Bruxelles, 02 649 21 49, zondag en maandag gesloten.

Kokuban

Kokuban is een cool food concept rond noedels en sake. Het restaurant nestelde zich op de begane grond van een kantoorgebouw in de Japanse wijk aan de Louizalaan. Kokuban heeft een esthetische, minimalistische Aziatische inrichting met sfeervol uitgelichte houten tafels. Het repertoire op de spijskaart is gevarieerd en ramen en gyoza zijn specialiteiten.

Ramen is een Aziatische noedelsoep, die aanvankelijk vooral door arbeiders werd gegeten. Zo’n kommaaltijd is goedkoop en voedend. Gyoza (of jiaozi in het Chinees) is een dimsum die in Engeland de naam potsticker draagt. Gyoza bakt men in een hete pan bruin. Vervolgens gaat er water over en worden ze onder deksel verder gegaard, waarbij de aan de bodem klevende gyoza loskomen. De deegpakjes hebben een vulling van gehakt van kip en gember.

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

In Kokuban eet je eenvoudig en snel aan verteerbare prijzen.

Vilain XIII-straat 53-55, 1000 Brussel, 02 611 06 22. Reserveren onmogelijk. Zondag gesloten.

Dam Sum

9 keer avontuurlijk tafelen in Brussel
© Michel Vaerewijck

Voor een oosterse maaltijd met lekkere gevarieerde Kantonese dimsum hapjes is er het nieuwe restaurant Dam Sum. De grote eetzaal met kleurrijke decoratie sluit aan op een open keuken, waar Chinese koks dagelijks verse dimsum bereiden. De keuze gefrituurde en gestoomde Chinese dumplings is beperkt en alles is in een mum van tijd klaar.

Het repertoire gaat van een xiao long bao pork gevuld met varkensvlees in geurige bouillon of varkensbun van de barbecue. Alles wordt opgediend in bamboe stoommandjes of op kleine bordjes met gewokte paksoi met knoflook en witte sesam als begeleiding.

Dimsum worden meestal in groep voor de brunch of lunch gegeten. Zo’n Chinese ravioli wordt in één keer gegeten.

Drievuldigheidsvoorplein 11, 1050 Elsene, 02 538 08 10, zondag en maandag gesloten.

(PvD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content