9 exotische restaurants in Leuven

Het eten en het parfum van de uitheemse eethuisjes in hartje Leuven vervoeren je naar verre landen: van Marokko over Thailand tot Argentinië. Negen adressen om exotisch te tafelen in de studentenstad.

Theehuis Medina

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

Voor een reis naar een intiem theehuis uit een van de nauwe steegjes van een Noord-Afrikaanse stad is er Medina Tea-hour & Delicatessen. Wat meteen opvalt, is de rustige sfeer en de toewijding van de eigenaar Akkacha Benazzouz. Hij opende drie jaar terug een bescheiden theehuis, waar men een muntthee of andere gearomatiseerde thee of koffie kan drinken en van Marokkaans gebak kan snoepen.

Voor de hongerige is er Marokkaanse soep, couscous en pastilla (een gevulde hartige taart). Akkacha Benazzouz runt met veel plezier zijn theehuis, want hij houdt van sociaal contact. Alles is huisgemaakt, met zelf ingevoerde kruiden en specerijen zoals zijn moeder en grootmoeder dat deden.

Blijde Inkomststraat 31 a, 3000 Leuven, 0475 36 66 94. Open van 7.30 tot 22 uur. Zondag gesloten.

Thai House

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

Het Alfons Smetsplein wordt ook wel het Thais pleintje genoemd. Centraal op het plein staat het ronde paviljoen, waarin het restaurant Thai House is ondergebracht. De spijskaart vermeldt Thaise klassiekers, zoals Tom Kha Kai kippensoep met kokosmelk en citroenkruid (7,85 euro), maar ook eigen creaties, zoals Thaise bouillabaisse (15,95 euro voor twee) en specialiteiten als Pla Lad Prik, wat staat voor forel met kerriespecerijen en groenten (15,95 euro).

Op weekdagen kost de dagschotel 5,5 euro. Vrijdag is er een business lunch buffet à volonté (14 euro) en zondag een brunch lunch buffet aan 18,50 euro. Thai House heeft op het plein ook een snackbar met drie prijzen (kleine portie 2,5 euro, normaal 4,5 euro en groot 6 euro), een workshop en een Thaise supermarkt met ruim assortiment, waaronder bioproducten.

Alfons Smetsplein, Tiensestraat 56/10, 3000 Leuven, 016 23 87 88.

Oli Noodle Bar

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

Deze modern ingerichte Chinese kantine heeft het plafond versierd met vlaggen. Studenten kunnen ter plaatse bijtanken of meenemen. Bij de voorgerechten zijn er lekkere Chinese ‘buns’ met varkensvlees (1,80 euro) of een mix van 5 stuks gestoomde Dim Sum (4,80 euro). Bij de Indonesische gerechten zijn er bami en nasi goreng, met kip of in vegetarische versie (telkens 6 euro).

Wie houdt van vlammend pikant kiest voor kip in Kongpo saus met nootjes (6 euro). Een maaltijdsoep met noedels kost van 8,80 euro tot 12,80 euro. Bij de vegetarische gerechten stelen de gekruide aubergines in Yu Shengsaus de show (6 euro). Een mix & match van twee hoofdgerechten kost 7,5 euro en neem je daar nog een special bij, dan ben je 8,5 euro kwijt.

Alfons Smetsplein 9, 3000 Leuven. Alle dagen open. Bezoek Facebook voor de wekelijkse specials.

Koutoubiya

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

Het Marokkaans restaurant is te vinden in de Muntstraat, de eetstraat van Leuven. Het restaurant heeft een open keuken en is genoemd naar een bekende moskee uit 1150 in Marrakech.

Het eethuis bestaat al zeventien jaar en had voorheen zijn tenten opgetrokken aan de Vismarkt. De Berber-inrichting is verzorgd en stemmingsvol. Eigenaar is Abdel Sabri. Hij ontvangt en presenteert de spijskaart, die bestaat uit Marokkaanse klassiekers aangevuld met gepersonaliseerde bereidingen als suggesties.

Abdel Sabri begon zijn carrière in de keuken van een Frans restaurant. Vanuit die ervaring creëert hij persoonlijke bereidingen als lamsvlees met gekonfijte gember en abrikoos. De couscous wordt in huis met de hand gerold en vervolgens gestoomd, net zoals zijn moeder deed. Heel wat flesjes Marokkaanse wijn zijn gekozen na een bezoek aan de producent.

Muntstraat 38-42, 3000 Leuven, 016 50 15 70. Dagelijks geopend.

La Cucaracha

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

De naam betekent ‘kakkerlak’ en verwijst naar een Spaans lied dat in Mexico populair is. Het gelijknamige Leuvense restaurantje geniet van een goede reputatie. De zaak is kleurrijk ingericht en er is weinig ruimte, wat maakt dat alle tafeltjes snel zijn bezet.

Alejandro, die in zijn vorige leven nog TV-kok bij VTM was, staat centraal. Hij weet beter dan wie ook in Leuven hoe je frozen margarita’s, fajita’s van reepjes kruidige kip of rundvlees, quesadilla (een soort Mexicaanse croque monsieur)of mole poblano (kip met chocoladesaus) bereidt. Specialiteit is red chipotle van gedroogde Chipotle chili’s, gekruide stukjes rundvlees met spekmarinade, kaas, salsa en tortilla’s (18,50 euro).

Sinds kort is er een tweede restaurant Q Bo aan de Erasme Ruelensvest 9 in Heverlee.

Tiensestraat 21, 3000 Leuven, 016 23 44 68. Alleen ’s avonds geopend.

Saha

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

Mohammed wordt door zijn vaste klanten Manu genoemd. Hij stond aanvankelijk op de markt en opende zeventien jaar geleden een winkel met oosterse specialiteiten, die uitgroeide tot grot van Ali Baba.

Bij Saha ben je aan het goede adres voor olijven, kruiden en specerijen, noten, gedroogde vruchten, Turks fruit en oosters gebak. Al deze producten mag je zelf nemen en wegen op de weegschaal die in de winkel is opgesteld. Daarnaast is Saha de plaats om een tajine te kopen. Inclusief gebruiksaanwijzing om je Marokkaanse stoofpan een lang leven te geven. Ook Lezzo appelthee, eersteklas babouche sloffen (leren Marokkaanse sloffen), handgemaakte zijde en oosterse decoratie zoals sfeervolle en kleurrijke Marokkaanse lampen, vind je bij Saha.

Pensstraat 1, 3000 Leuven, 0475 94 26 45.

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

La Cantina del Coronel

Dit bekende Zuid-Amerikaanse eethuis opende in 1989 en verhuisde van de Parijsstraat naar de drukke Muntstraat. De Mariabeeldjes, de snuisterijen en natuurlijk ook de specialiteiten verhuisden mee. De nieuwe Cantina del Coronel is een grote zaak met achterin een eetvertrek onder een dakkapel.

Het repertoire op de spijskaart vermeldt zowel gekende als minder gekende bereidingen, zoals pikante jalapenos diabolicos met vulling van krab en garnalen (8,50 euro), Argentijns lenderibstuk (24 euro) met saus naar keuze, zoals de in Argentinië zo geliefde chimichurri-saus met een dressing van peterselie, knoflook en oregano (3 euro) en niet te vergeten, cordero afrodisiasco of lamsvlees in pittige kaneelsaus (18,50 euro).

9 exotische restaurants in Leuven
© Michel Vaerewijck

Munststraat 12, 3000 Leuven, 016 29 08 63.

Dagelijks ’s avonds geopend.

Nepali House

Bijaye Bandhari kwam anderhalf jaar geleden van Aarschot naar Leuven om daar het eerste Nepalese eethuis te openen. Zijn eethuis heeft een keurige, westerse inrichting met een minimum aan exotische opsmuk.

De spijskaart is uitgebreid. Specialiteiten zijn: momo, een soort gestoomde dim sum, niet zoals in Nepal met buffel, maar met scampi, kip of lam (8 of 12 euro), rajhas tandoori met gemarineerde eendenborst uit de tandoori-oven en mangosaus (20 euro) en mix biryani met gearomatiseerde saffraanrijst met kip, scampi, amandelen, cashew noten ui, yoghurt en raita (19,50 euro).

De versie van het Nepali House is minder vet als de oorspronkelijk Indische versie en de kruiden worden zelf ingevoerd. Wil je op iets extra’s knabbelen, dan zijn er lekkere naanbroodjes in verschillende smaken (2,5 tot 4 euro).

Dirk Boutslaan 7, 3000 Leuven, 016 43 43 42. Maandag gesloten.

House of Lalibela

Voor een ontdekkingstocht door de Ethiopische keuken is er House of Lalibela. De naam Lalibela verwijst naar een koning die ervan droomde een tweede Jeruzalem te bouwen in Ethiopië. Het Ethiopische restaurant in Leuven heeft een bescheiden interieur met exotische elementen, waar schilderijen en zelfgemaakte lampenkappen werden aan toegevoegd. De Ethiopische gerechten zitten vol smaken van onbekende kruiden en specerijen en zijn bedoeld om te delen.

In Ethiopië is eten een sociale bezigheid, waarbij de tafelgenoten met hun rechterhand uit een schaal vol bereidingen eten: hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal en hoe gevarieerder de inhoud.

Centraal staat injera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek, bereid met het mineraalrijke graan teff, ook liefdesgras genoemd. Met de hand scheur je een stukje van de pannenkoek af, waarin je de saus, het vlees en de groenten vouwt.

Brusselsestraat 59, 3000 Leuven, 016 2 38 80. Maandag gesloten.

(PvD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content