8 streekrecepten: Het beste van eigen bodem

Van speculaas over trappistenbier tot vollegrondwitloof en hervekaas: ons nationaal culinair erfgoed is vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

België mag bogen op een aantal producten die andere landen ons benijden. Van speculaas over trappistenbier tot vollegrondwitloof en hervekaas: ons nationaal culinair erfgoed is vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

Er bestaat bij ons een nationale keuken die elke concurrentie aankan, zowel inzake de producten als qua bereiding. Zoals in veel landen gaat het in de eerste plaats om huiselijke recepten, maar ze voldoen ook aan de eisen van de grootste fijnproever. Denk aan gegratineerd witloof, allerlei soorten stoemp, stoofvlees met bier, waterzooi, garnaalkroketten en nog veel meer.

Voor de recepten die we onderaan deze pagina presenteren gebruikten we minstens een dozijn goede binnenlandse producten: witloof, bloemkool, veldsla, spelt, appels, peren, Ardense ham, het Belgisch wit-blauw rund, siroop van appels en peren, hervekaas, abdijbier en speculaas.

Veldsla is geen exclusief Belgisch product, maar je vindt het vaak in wintermenu’s in combinatie met witloof. En dat is dan weer wel een typisch binnenlands product: het werd per toeval ontdekt in Vlaams-Brabant, en hoewel er buitenlandse concurrentie bestaat, wordt veruit het grootste gedeelte nog altijd in eigen land gekweekt. Bloemkool vind je in diverse streken, maar in Mechelen is de groente al anderhalve eeuw een specialiteit met een sterke reputatie op het vlak van kwaliteit. Spelt of – nog minder bekend – eenkoren is aan een revival toe, speciaal in de schralere streken van de Ardennen. Vandaar onder meer de opkomst van het speltbrood, vooral bij biobakkers.

Van biefstuk tot koekjes
Als het volgens de regels van de kunst werd grootgebracht, levert het Belgisch wit-blauw rund vlees van hoge kwaliteit, zeker wat de magerste delen betreft. De streek rond Sint-Truiden en Haspengouw zijn dan weer de bakermat van een overvloed aan pitfruit met een grote internationale reputatie. Denk aan de buitengewone jonagoldappel, waarvan de grote kalibers per stuk op de markt worden verkocht. Wat de peren betreft heeft ons land een flink stuk van de wereldgeschiedenis geschreven: talloze variëteiten zijn het product van Belgische kwekers.

Van appelen en peren naar de heerlijke stroop die bij ons nog altijd wordt bereid in grote koperen ketels is maar een kleine stap. En stroop leidt dan weer naar een ander gerenommeerd product: de hervekaas. Het is de enige kaassoort in ons land die een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) meekreeg. Niks lekkerder dan in het land van Herve zelf te bijten in een snee brood met wat hervekaas en een likje stroop erbovenop!

Daarbij hoort dan weer een kop koffie of een lekker trappisten- of ander abdijbier van hoge gisting en met hergisting in de fles, volgens de regels van de kunst. Veel van die biersoorten, de fameuze Westvleteren op kop, hebben vandaag zelfs zoveel succes dat ze moeilijk te krijgen zijn… Afsluiten doen we met een koekje: de met kaneel en andere kruiden bereide speculaas. Vandaag is hij weer populair in allerlei vormen, van gebak tot pasta, tot aan de overkant van de Atlantische oceaan! (JPG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content