Cocktails met cava: 8 recepten

© Getty

Om (nu al) uit te proberen: acht recepten voor cocktails met cava (of een andere mousserende wijn) voor de feestdagen.

Zin in eens iets anders maar toch verknocht aan je favoriete aperitief? Acht recepten voor cocktails met cava.

Mojito Real

  • 10 muntblaadjes
  • 1/2 limoen
  • 1 tl rietsuiker
  • 4,5 cl bruine rum
  • 2 cl vloeibare suiker
  • 4 cl bruiswater
  • 1 fles brut cava
  • crushed ijs
Bereiding
  1. Doe de muntblaadjes samen met de rietsuiker in het glas.
  2. kras de suiker lichtjes in de blaadjes met behulp van een muddler.
  3. Giet de rum, de vloeibare suiker, het water en het sap van de limoen erbij.
  4. Vul het glas op met crushed ijs.
  5. Roer alles goed om en top af met gekoelde champagne.
  6. Werk af met een takje munt en serveer met een rietje.

Cava Naranjado

  • crushed ice
  • sap van 1/4 sinaasappel
  • 1 fles cava semi seco
Bereiding
  1. Vul een longdrinkglas voor de helft met crushed ice.
  2. Giet het sinaasappelsap op het ijs.
  3. Vul het glas aan met koele cava.

Brisa de piña

  • 3 el crushed ice
  • 4 cl ongezoet ananassap
  • 2 cl witte rum
  • 1 kl citroensap
  • 1 fles brut cava
  • baby-ananas
Bereiding
  1. Schep het crushed ice in een groot glas en roer er het ananassap en de rum erdoor.
  2. Voeg het citroensap toe aan het glas.
  3. Vul aan met gekoelde cava.
  4. Garneer met een stuk baby-ananas en een rietje.

La burbuja naranja

  • ijsblokjes
  • 4 cl droge Vermouth
  • 1 cl Grand Marnier
  • 2 cl sinaasappelsap
  • 1 fles cava semi seco
  • sinaasappel om te garneren
Bereiding
  1. Giet de Vermouth, Grand Marnier en het sinaasappelsap in een glas.
  2. Voeg de ijsblokjes toe.
  3. Roer het geheel tot alles goed gemengd is en zeef het naar een wijnglas.
  4. Vul de cocktails aan met gekoelde cava.

Cava Rosa

  • 1/2 klontje suiker
  • scheutje Campari
  • stukje limoenschil
  • 1 fles brut cava
Bereiding
  1. Dompel het stukje suiker in de Campari en leg het in een wijnglas.
  2. Wrijf het glas aan de binnenkant in met limoenschil en voeg enkele druppeltjes van de limoen toe.
  3. Vul de cocktails aan met gekoelde cava.
  4. Garneer met een stukje limoenschil in het drankje.

Cava punch

  • ijsblokjes
  • 1/4 dl Campari
  • 1/2 dl amaretto
  • verse ananas
  • gekonfijte kers
  • 1 fles brut cava
Bereiding
  1. Giet de Campari en amaretto in een glas en voeg wat ijsblokjes toe.
  2. Schil de ananas en meng hem in het glas.
  3. Vul aan met gekoelde cava.
  4. Garneer elk glas met een gekonfijte kers en een stukje ananas.

Sorbete de limón al cava

  • 1/2 fles cava semi seco
  • 1 l ijs citroen
  • 8 el slagroom
  • 4 el wodka
  • 1 citroen
  • muntblaadjes
Bereiding
  1. Maak de citroen goed schoon, snij een lang stuk van de schil en die vervolgens in kleine reepjes. Zet die apart.
  2. Schenk het ijs in een kom, voeg de room, wodka en cava eraan toe.
  3. Mix met een staafmixer tot alle ingrediënten samen een gladde emulsie vormen.
  4. Na het bereiden meeteen serveren met de muntblaadjes.
  5. Eventueel alvorens in te schenken de randen van de glazen dippen in wat blauwe curaçao of sinaasappellikeur en daarna in wat suiker.

Cava Frambuesa

  • Crème de Framboise
  • 1 fles brut cava
Bereiding
  1. Doe een scheutje van de Crème de Framboise in een glas.
  2. Vul aan met gekoelde cava.

Een cava smaakt uiteraard onvermengd in het glas, maar is ook niet te versmaden in een cocktail. Cava is Catalaans voor ‘wijnkelder’, cave in het Frans. Het woord wordt sinds 1970 gebruikt voor Spaanse schuimwijn, nadat men de wat misleidende term ‘Champana’ moest laten vallen. De bubbels worden immers volledig volgens de méthode traditionelle gemaakt. De populariteit is enkel maar blijven toenemen, intussen staan de Belgen op de derde plaats in de wereld als notoire cavadrinkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content