8 kwaliteitsvolle Pauillacwijnen

In deze aflevering proeven we uitzonderlijk edel vocht uit Pauillac. Deze wijnen die kracht aan finesse koppelen, zitten in een hogere prijsklasse. Lees onze bevindingen.

De selectie

Lacoste Borie, Pauillac 2008 Van Château Grand-Puy-Lacoste. Goed geconcentreerde, verse kleur. Neus die fijn ontwikkelt na opschudden. Goed geknoopte smaaksequens met een stevig accent maar toch een mooi evenwichtig einde.
Young Charly: 20,51 euro.

Château Pédesclaux, Grand Cru Classé, Pauillac 2008 Goede kleurconcentratie, open aan de rand met een kleine evolutietoets. Genuanceerde neus. Stevige smaak met sauvignonaccent en iets te stevige finale. Moet passen bij gekorst rundvlees.
Young Charly: 23,66 euro.

Château Lynch-Moussas, Grand Cru Classé, Pauillac 2009 Goede kleur, niet van het inkttype. Neus met mooi hout en fijne nuance. Stevige, charmerende smaak met goed geknoopte lengte. Goede, smakelijke wijn.
Colruyt: 29,50 euro.

Lacoste Borie, Pauillac 2009 Van Château Grand-Puy-Lacoste. Goede verse kleur. Fijn genuanceerde neus. Smaak met lengte en charme. Typisch 2009.
Colruyt: 24,95 euro.

Château Puy La Rose, Pauillac 2005 Kleur met duidelijke, zachte evolutietoets. Fijn en breed boeket. De smaak is volkomen ontwikkeld, maar wat dun in het middengebied en valt wat weg op het einde. Iets te oude wijn.
Justin Monard: 26,50 euro.

Pauillac 2009, J.M. Cazes à Pauillac De derde wijn van Lynch-Bages. Verse kleur en stevige, genuanceerde neus. De smaak is nog wat ruw in de tannines maar zal op fles finesse ontwikkelen. Je proeft de goede familie. Kan nu al passen bij gekorst rundvlees.
Justin Monard: 21,0 euro.

Château Haut-Milon, Pauillac 2009 Frisse kleur. Statige neus met fijne nuance. De smaak valt wat tegen: te zuur-bitter vooral in de finale.
Delhaize: 14,90 euro.

Château Haut-Bages Monpelou, Pauillac 2009 Kleur met zachte evolutietoets. Fijne, brede neus. Smaak met lengte en goede eenheid. Een type.
Delhaize: 17,90 euro.

Meer over Pauillacwijn

Pauillac is een beroemde naam in de wijnwereld, al was het maar omdat de appellation drie premiers grands crus classés telt: Lafite, Latour en Mouton-Rothschild. Toch oogt het stadje Pauillac ‘normaal’, met een lange havenkaai aan de oever van de Gironde, die hier zo breed is dat je de overkant niet kunt zien.

In Pauillac is wijn dominant. En wat voor wijn! Dit is het rijk van de cabernet sauvignon, waarvan bijna iedereen vindt dat hij aan cassis doet denken, en die – volgens de boekjes – kracht paart aan finesse. In de aanliggende appellation Saint-Julien zal men het eerder hebben over het duo charme-finesse, maar het kwaliteitsniveau, zeker bij de crus classés, is in beide appellations vergelijkbaar.

De wijngaarden van Pauillac Pichon-Comtesse liggen overigens voor een groot stuk op Saint-Julien. We zijn dan aan de zuidkant van de appellation waar ook Pichon-Baron en Latour gelegen zijn. De noordkant van Pauillac, tegen Saint-Estèphe aan, is Rothschildgebied, met het duo Lafite en Mouton.

Alles samen, van noord naar zuid, omvat de appellation Pauillac slechts 1200 hectare wijngaarden, verspreid over een smalle strook kiezelgronden op de oevers van de Gironde. Ze zijn van de rivier gescheiden door enkele honderden meters drasland die niet geschikt zijn voor wijnbouw maar die wel goed zijn als weiland voor lammeren. Hun vlees krijgt er een zachtzilte smaak van (agneaux présalés de Pauillac).

In het hinterland van het Rothschildgebied vinden we de geklasseerde crus Pédesclaux en Pontet-Canet. Meer naar het zuiden – ter hoogte van Pichon-Comtesse – Batailley, Haut-Batailley en Grand-Puy-Lacoste. En wat verderop het snelst rijzende geklasseerde chateau, Lynch-Bages van de familie Cazes, die in de buurt ook een luxehotel met bijbehorend sterrenrestautrant uitbaat (Cordeillan-Bages). Het gehuchtje Bages zelf werd helemaal gerenoveerd, compleet met brasserie en bakkerij. In de buurt liggen Lynch-Moussas, Croizet-Bages en Grand-Puy-Ducasse.

Lekker bij lamsvlees
Traditioneel wordt Pauillacwijn beschouwd als de ideale begeleider bij lamsvlees. Het betere Belgische lamsvlees (150.000 geslachte dieren per jaar) komt voor onder twee gedaanten. Er zijn stallammeren en er zijn weidelammeren.

De eerste categorie (paaslam of melklam) wordt geboren in oktober-november en blijft bij de moeder op stal tot de dieren slachtrijp zijn. Ze leveren ca. 35 kg zacht, bleek vlees.

Weidelammeren worden geboren in maart-april en groeien op in de buitenlucht. Ze leveren 40-45 kg vlees, mooi roze en met een volle smaak. Uiteraard zijn het deze laatste die goed met Pauillacwijn zouden moeten samengaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content