7 kazen om te ontdekken

01/12/11 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:09

Je bent op zoek naar karaktervolle kazen voor een lekkere kaasschotel? Ontdek onze suggesties. Plus: tips om kaas te kiezen en te bewaren.

• In grote lijnen geldt voor zachte kazen dat je ze niet te rijp mag kopen (je herkent ze dan aan een ammoniakgeur).

• Kaas koopje met je ogen... en je vingers! Knijp zachtjes in een kaas met een schimmelkorst of een gewassen korst en je voelt of de kern rijp is. Voelt hij hard aan, dan is de kaas niet rijp.

• Een harde kaas moet een gezonde, droge korst hebben.

• Vertoont het papier vlekken of verkleuringen, dan betekent dit dat de rijping niet goed verlopen is. Het aluminium waarin een kaas met schimmelkorst is verpakt, mag geen scheurtjes vertonen, want daardoor kunnen zich ongewenste schimmels of bacteriën ontwikkelen. Harde of halfharde kaas wordt verpakt onder plasticfilm. Zachte kaas en kaas met schimmelkorst krijgt een aluminium bescherming. Geitenkaas, vooral de verse, wordt in vetvrij papier verpakt.

• De beste plaats in de koelkast om kaas te bewaren, is onderaan, bij voorkeur in de relatief vochtige omgeving van de groentebak. De maximumtemperatuur is 12°C, net als in een goede wijnkelder.

Een uitstekend adres om kaas te kopen is kaaswinkel Michel Van Tricht & Zoon, Fruithoflaan 41, 2600 Berchem, 03 440 14 05. Michel Van Tricht is kaasleverancier van topkoks zoals Peter Goossens of Sergio Herman.

Lees meer over:

Onze partners