7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen

© Wouter Van Vaerenbergh

Op onze route: geen gastronomische restaurants maar wel de jongste hippe, gezonde en vooral bijzonder lekkere eet- en drinkplekken. Culinair off road, in hartje Antwerpen.

Eugène: glutenvrije broodlekkernijen

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

Tien jaar geleden startte Eugène Damien Van Herck met een online bakkerij voor mensen met coeliakie (een chronische darmaandoening, bij mensen met een aangeboren glutenintolerantie, nvdr), die op zoek zijn naar glutenvrij brood. Sinds vorig jaar is er ook een bescheiden winkeltje.

Vanuit de ambachtelijke bakkerij komen pistolets, meergranenbrood, boekweitbrood, gierstbrood, haverbrood en koffiekoeken. Daarnaast verkoopt Eugène een assortiment glutenvrije en lactosevrije droge voeding en vleeswaren. Men kan er ook ter plaatse verse koffie drinken en van een glutenvrij gebakje of een belegd broodje genieten.

Eugène, glutenvrije bakkerij: Volkstraat 15, 2000 Antwerpen, 03/2331989.

Native: tijdloos en biologisch

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

Het eethuisje is mooi van binnen en oogt alsof het er al lang is. Dat komt omdat eigenaar Benjamin Somers bij de inrichting van het eeuwenoude huis gerecupereerd materiaal heeft gebruikt. Zo bleef de ecologische voetafdruk gering. Benjamin studeerde grafische vormgeving, maar koos uiteindelijk voor de keuken. Inmiddels kan hij terugblikken op vijftien jaar keukenervaring (Kleine Zavel en het Nieuwe Palinghuis).

In Native kokkerelt hij uitsluitend met biologische producten. Groenten spelen de hoofdrol. Naast belegde boterhammen zijn er eenvoudige bereidingen, zoals quiche, linzenpastei en gegrilde kip.

En ook voor de schoonmaak gebruikt Benjamin ecologisch verantwoorde producten.

Native Food: Muntstraat 8, 2000 Antwerpen, 0478/900711. Open van 11 tot 17 uur en tot 21 uur van donderdag tot en met zaterdag.

Stay: fashion meets food

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

Tine en Stephanie Coucke komen uit een familie van zelfstandigen. De zussen wilden samen iets doen en omdat zij van mooie dingen en gezond eten houden, openden zij anderhalf jaar terug Stay. De naam staat voor style, taste and you en dat is wat je krijgt.

In deze boutique bar komen fashion, food & lifestyle samen. Je vindt er kleren van Deense, Amerikaanse of Engelse merken, die je nergens anders in Antwerpen vindt. Ook voor bijzondere sierraden en decoratieobjecten ben je aan het juiste adres. Achter de winkel is er een eetvertrek voor een ontbijt, een eenvoudige lunch met een salade, quiche of bagel of gewoon voor een gemberthee of huisgemaakte ice tea.

Stay: Nationalestraat 49, 2000 Antwerpen, 03/334 55 41.

Copper: lekker vintage

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

Annemiek Visser is monumentaal vormgever van opleiding. Zij werkte in de buurt bij architecten. Toen dit hoekhuis beschikbaar was – voorheen huisde er een beenhouwer – waagde zij haar kans. Tien maanden terug opende Annemiek Copper. De naam staat voor coffee, cuisine, collect. Je bent er welkom voor een koffie, een ontbijt met huisgemaakte biomuesli, een lunch met soep, biobrood, quinoa of linzen. Je kunt er ook vintage keramiek kopen.

Copper is een gezellige en huiselijke plek met vintage meubeltjes en kamerplanten. De replica lampen werden oorspronkelijk ontworpen door Serge Mouille. De vaasjes, potten met berkenbastmotief uit de jaren 60 en serviezen komen uit haar persoonlijke verzameling.

Copper: Belegstraat 80, 2018 Antwerpen, 03 2913060

Tan: ode aan de natuur

Cross cultural living food, vermeldt de buitenkant van de nieuwe, doorzichtige gezondheidswinkel met kookschool en biologisch restaurant. In het winkelgedeelte van Tan treft men speciale keukenapparatuur, zoals de laatste juicers. In de biowinkel vind je een glazen koelkamer vol biogroenten. Op de winkelschappen staan kruideniersproducten zonder gluten en gezond snoepgoed.

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

In de koelvitrines liggen sojaderivaten en zuivel van kleine boerderijen. Vragen wij de Engelse gerant Mark Tucker naar zijn favoriete hebbeding, dan kiest hij de Vitamix, een mixer waarmee je zo goed als alles tot stof vermaalt. In het gezondheidsrestaurant roert dezelfde chef in de kookpotten als in de veertien jaar oude Brusselse vestiging.

Tan: De Burburestraat 6, 2000 Antwerpen, 03/2161262. Open van dinsdag tot zaterdag van 10.30 tot 23 uur met lunch en diner. De winkel is ook zondag open van 12.30 tot 18 uur.

Chickpea: huisgemaakte hummus

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

Jossy komt uit Israël en opende ruim een maand terug Chickpea. Er zijn negen plaatsen, waarvan vier rond een tafel en de rest aan de bar aan het raam. Jossy verkoopt Italiaanse koffie en vers geperste fruitsapjes.

Voor de honger is er huisgemaakte hummus in vijf variëteiten, zoals met hele warme kikkererwten, met niet-hallucinerende paddenstoelen, met gehakt van lam of met tahin (een pasta van sesamzaad). Extra side dishes zijn tomaat en komkommersalade met munt, koolhydraatarme tabouleh en auberginesalade. Vooral dames, op zoek naar een gezonde, snelle maaltijd, strijken neer bij Jossy.

Chick Pea, eat, drink, enjoy: Oudaan 4, Antwerpen 2000, 0475/604949.

HNGRY: koop een gerecht

7 hippe en gezonde eetadressen in hartje Antwerpen
© Wouter Van Vaerenbergh

Het concept is eenvoudig: de winkel is ingedeeld per gerecht in plaats van per soort ingrediënt. Klanten kiezen welk gerecht ze willen eten, en vinden alle benodigdheden daarvoor op één plek in de shop. Deze opstelling zorgt voor culinaire inspiratie en bespaart winkelende klanten kostbare tijd.

Bij HNGRY kopen ze ook enkel de hoeveelheid ingrediënten die ze voor het gerecht nodig hebben per twee personen. Dus: geen volledige bos peterselie voor wie maar één takje nodig heeft. De klanten krijgen het recept mee naar huis, zodat ze meteen aan de slag kunnen. HNGRY-oprichter Thierry Peeters zag het vernieuwende kookwinkelconcept voor het eerst in Berlijn. Peeters startte eerder – hij was toen nog maar 24 – al de afterworkparty’s Pré Soirée in Café Local op het Zuid in Antwerpen.

HNGRY: Kleine Markt 14, 2000 Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content