5 gintonics om van te smullen

12/06/14 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Bron: Knack Weekend

De gintonic is hipper dan hip. Wij gingen ten rade bij de populaire Antwerpse Gintonicshop voor vijf heerlijke recepten met toppers van gin. Cheers!

5 gintonics om van te smullen

Sinds de ginhype onlangs naar onze contreien overwaaide, zitten we massaal aan de gintonic. Met het godendrankje kun je ook alle kanten uit. Je kan het drinken als aperitief, digestief, of straks tijdens een WK-voetbalmatch. Het is populair bij zowel mannen als vrouwen. En leent zich tot tal van combinaties, tot groot jolijt van de ginliefhebber en bartender.

Welke botanicals in de sterkedrank passen bij welke garnituren en tonics? Wij vroegen het aan Jennifer Menten, eigenaar van de populaire Gintonicshop aan het Antwerpse Zuid, die zelf ook het hele jaar door gintastings organiseert.

'Voor de garnituren en tonic moet je vooral denken dat je de botanicals in de gin gaat accentueren of complimenteren', aldus Jennifer. 'Voor het complimenteren, moet je al iets van kookkunsten en smaken kennen. Daarom raden we bij onze gintastings aan om de botanicals te accentueren.'

Vijf recepten met gintoppers, telkens met uitleg over de botanicals en bijpassende tonic.

1. Black Dog G&T
Jennifer: 'Bulldog is een kruidige gin en mag dus een vrij kruidige tonic krijgen om de kruidige botanicals te gaan accentueren. We voegen er extra kumkwats bij om de citrus in de gin te versterken. De drop versterkt de zoethout (liquorice) die gebruikt is in de gin. Het oogt ook heel stoer zo.'

2. Sipsmith
'Sipsmith is een zeer frisse citrus gin waarbij er veel citroenschil en appelsienen worden meegedistilleerd. Hierdoor past dan ook de citroenschil en een paar druppels citroensap. Door de zachte orange-blossom van de Schweppes Lavendel Sinaasappelbloesem, komen dan weer de zachtheid van de appelsienen naar boven.'

3. The Botanist
'We gaan hier de botanica vlierbloesem en pepermuntbladeren accentueren. Daarom voegen we Thomas Henry Elderflower (vlierbloesem) tonic bij en een munttakje. Om de scherpte te bewaren, crushen we enkele peperbolletjes en voegen we het erbij. De amandelen versterken de olieachtige afdronk.'

4. Monkey 47
'47 bosbotanicals worden in de kruidige Monkey 47 gebruikt. Bos en rodevruchten dus ook. Daarom voegen we er een braambes bij. De Schweppes Orange-blossom Lavender gaat hier perfect bij omdat de lavendel in de Monkey 47 body geeft aan de gin. Om de bitterheid er terug in te krijgen, voegen we een takje salie bij.'

5. London No. 1
'Dit is een zachte, fruitige en vooral florale gin op basis van gardenia bloemen. We voegen daarom een florale tonic bij. Bosbesjes en frambozen geven de gin een kleurige maar ook een fruitige toets. Met de zacht Indi tonic - die au bain marie wordt gemaakt, hierdoor komen de smaken zachtjes naar boven en worden ze niet kapot gekookt - behouden we de mildheid van de gin.' (DB)

Adres Gintonicshop, De Burburestraat 17, 2000 Antwerpen.

Onze partners