39 jonge chefs zetten Vlaamse gastronomie op de wereldkaart

24/09/12 om 17:12 - Bijgewerkt om 17:12

Bron: Knack Weekend

Vlaanderen Lekker Land zet 39 jonge talenten uit de Vlaamse topgastronomie in de kijker in binnen- én buitenland. Bedoeling is om culinaire toeristen of foodies naar Vlaanderen aan te trekken.

Het is opvallend hoeveel talentvolle chefs er op de kleine Vlaamse oppervlakte actief zijn. Veel van hen jonger dan 35 jaar. Dat is uniek. Voor de tweede keer op rij heeft Vlaanderen Lekker Land, een structureel samenwerkingsverband tussen de vijf provinciale toeristische organisaties, en Horeca Vlaanderen alle jonge chefs uit Vlaanderen en Brussel gescreend op creativiteit en kwaliteit. In totaal werden 39 chefs geselecteerd. Zij zullen de Vlaamse gastronomie zowel in binnen- als buitenland vertegenwoordigen. De organisatie wil zo Vlaanderen een jong culinair imago aanmeten.

Jonge chefs koken voor jongeren

De geselecteerde chefs moeten de Vlaamse gastronomie een culinair en dynamisch gezicht geven in binnen - en buitenland. In Vlaanderen gebeurt dit onder de noemer 'Jong Keukengeweld'.

Tijdens die campagne zullen ze koken voor hun generatiegenoten. Jongeren van 18 tot 30 jaar kunnen dan voor 45 euro genieten van een gastronomisch driegangenmenu. Vorig jaar genoten meer dan 7.000 jongeren van Jong Keukengeweld. In het buitenland krijgt de imagocampagne de titel 'Flanders for Foodies' mee.

Gastronomie & toerisme

Vlaanderen Lekker Land en Toerisme Vlaanderen willen de regio promoten als topbestemming. Dat gebeurt in twee richtingen. De buitenlandse pers krijgt de kans om kennis te maken met de chefs en jonge chefs worden naar het buitenland gestuurd om voorsmaakjes te geven van de gastronomie.

'Onze jonge chefs zijn Vlaanderens grootste troef', verklaarde Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois in een mededeling. De minister zelf kon door de begrotingsbesprekingen niet aanwezig zijn, maar stuurde een kabinetsmedewerker.

'Een groot deel van onze toeristen komt om te genieten van lekker eten. Het is dan ook de ambitie van Vlaanderen om te blijven werken aan ons imago. We hebben een enorm potentieel', luidde het.

Gert De Mangeleer is peter

De jonge topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen het peterschap op zich van de campagne Jong Keukengeweld. In een korte reactie zeiden ze vereerd te zijn met de steun van Vlaams minister Bourgeois en de Vlaamse overheid voor de jonge generatie horeca-ondernemers.

'Het culinaire toerisme blijft groeien en onze jonge keukenleeuwen zijn daarvoor een schitterend uithangbord van vernieuwing, creativiteit én respect voor culinaire grondstoffen van eigen bodem. Met Jong Keukengeweld kunnen we dat samen ook effectief bewijzen', zegt De Mangeleer. (DB)

De deelnemende restaurants

Zeno - Brugge
Grand Cabaret - Nieuwpoort
Table d'Amis - Kortrijk
Schatteman - Hertsberge
't Convent - Reninge
Boury - Roeselare
Den Dijver - Brugge
Ter Leepe - Zedelgem
Tête Pressée - Sint-Michiels
Markt XI - De Haan
Savarin - Oostende

De Godevaart - Antwerpen
Graanmarkt 13 - Antwerpen
L' Epicerie du Cirque - Antwerpen
Marcel - Antwerpen
Veranda - Berchem
Restaurant Helsen - Kasterlee
Frida & de Henri's - Mechelen

Deauville - Kluisbergen
Bresca - Kerksken (Haaltert)
C-Jean - Gent
Benoit & Bernard Dewitte - Ouwegem (Zingem)
Calla's - Aalter
Salsifis - Beveren-Waas
't Vijfde Seizoen - Aalter
De Verborgen Tuin - Geraardsbergen
Two Cooks - Zottegem

Mardaga - As
Innesto - Houthalen
Restaurant Bitter-zoet - Zonhoven
Eethuis Cuchara - Lommel
Restaurant Gusto - Genk
Prêt-à-Goûter - Heusden-Zolder

Bart De Bondt - Tienen
Terborght - Huizingen
Trente - Leuven
Kijk uit - Vilvoorde
Het Land aan de Overkant - Leuven
WY The Mercedes house - Brussel

Onze partners