17 restaurants waar de spaghetti bolognese écht de moeite is

17/09/15 om 15:58 - Bijgewerkt op 22/09/15 om 16:48

Een spaghetti bolognese smaakt altijd. Hij is geliefd in de huiselijke keuken, maar ook op de menukaart van menig eetadres in Vlaanderen en Brussel. In deze restaurants is hij om van te smullen.

17 restaurants waar de spaghetti bolognese écht de moeite is

© gf

De spaghetti bolognese: iedereen kent hem, iedereen lust hem en iedereen heeft er tegelijkertijd ook een uitgesproken mening over. Want wat voor de ene perfect afgekruid is, smaakt te flets voor de andere, enzovoort.

Eén ding staat vast: de bolo bestaat in oneindig veel varianten, én we eten hem ook vaak en graag buitenshuis. In onze zoektocht naar eethuizen met lekkere spaghetti bolognese op de menu belandden we bijna automatisch bij de auteurs van 'De Mijne is de Beste'. In dit origineel boek bundelen Filip Jans, Jurgen en Sven Campens naast bijzondere spaghetti bolognaise-verhalen en -recepten van foodies, chefs en BV's, ook eethuizen in Vlaanderen en Brussel waar hij om van te smullen is. Het kookboek werd onlangs genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2015, de prijs voor het 'beste kookboek van de Lage Landen'.

Deze adressen wilden de auteurs u niet onthouden. 'Stuk voor stuk is de spaghetti bolognese er écht de moeite waard. Kaasdraden, tomaatrode kaken en slierten slurpen à volonté, dus!'

Bistroom De Baron (Oostende)

Deze bistro ligt vlak bij het graf van de beroemdste Oostendse schilder James Ensor. Hier hangt een ongedwongen, huiselijke sfeer. De spaghetti wordt dan ook geserveerd met de potten op tafel.

Dorpsstraat 81, 8400 Oostende, 059 43 47 03

Brasserie Deus (Gent)

Met zicht op het Glazen Straatje kun je hier rustig tafelen in een trendy kader. De spa­ghettisaus zit barstensvol verse groenten en smaakt altijd weer naar meer.

Vlaanderenstraat 128, 9000 Gent, 09 233 66 06. (Correctie: deze zaak blijkt intussen helaas gesloten te zijn)

De Kastart (Gent)

Spaghetti Kastart is een begrip in Gent. Een oranjeroze variant op bolognese met veel knoflook en room. Avond na avond zit dit knusse restaurant afgeladen vol met studen­ten, gezinnen, toeristen en verliefde koppeltjes.

Onderbergen 42, 9000 Gent, 09 224 36 27

De Meyboom (Brussel)

Deze volkse, typisch Brusselse kroeg met authentieke lambriseringen serveert alleen spaghetti. Het unieke huisrecept van de bolognese bevat koriander.

Zandstraat 39, 1000 Brussel, 02 219 55 99

Den Boule (Leuven)

Dit is een typisch studentencafé, maar ook alumni zijn meer dan welkom. Het inte-rieur hangt vol studentikoze, nostalgische curiosa en bij de spaghetti drink je uiteraard een frisse pint.

Augustijnenstraat 2, 3000 Leuven, 016 22 58 97

Den Trol (Schoten)

Al meer dan dertig jaar is de spaghetti van Den Trol een begrip in het Antwerpse. Voor een lief prijsje krijg je een gigantische kom bolognese met een bergje grofgemalen kaas voorgeschoteld. De saus is eenvoudig, maar lekker pittig. Smullen!

Gelmelenstraat 157, 2900 Schoten, 03 685 01 26

Gains-bar (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek)

De perfécte afsluiter na een weekendwandeling in de pittoreske omgeving van O.L.V. Lombeek? Een heerlijke spaghetti in de oude windmolen van Kapitein Zeppos. Je kunt kiezen tussen verse of gedroogde pasta.

Windmolenstraat 22, 1760 O.L.V. Lombeek, 0473 76 75 01

Het Goudblommeke in Papier (Brussel)

Dit is een van de oudste cafés van Brussel dat onder anderen Hergé, Louis Paul Boon en René Magritte tot zijn vaste cliënteel mocht rekenen. Hier eet je spaghetti in een fantastisch kader!

Cellebroersstraat 55, 1000 Brussel, 02 511 16 59

Le Snack à Pat (Brussel)

Een stevige portie bolognese, bestrooid met flink wat gemalen kaas en zonder veel tierelantijntjes geserveerd: dat is de bolo van Le Snack à Pat.

Steenkoolkaai 6, 1000 Brussel, 02 219 60 68

Mario (Antwerpen)

Italiaanse huiselijkheid troef in dit kleine restaurant. Tafelen doe je op de eerste ver­dieping, op het gelijkvloers kun je in het traiteurgedeelte alle gerechten die op de kaart staan afhalen voor thuis.

Kammenstraat 71, 2000 Antwerpen, 03 226 02 95

Mister Spaghetti (Roeselare)

Een piepjong restaurant in Roeselare waar alleen pasta op de kaart staat. Hier serve­ren ze maar liefst vijf soorten bolognese: met groenten, zonder groenten, traditioneel traag gegaard, licht pikant en met drie soorten vlees.

Nonnenstraat 18, 8800 Roeselare, 051 80 15 87

Monk (Brussel)

Café Monk, genoemd naar de legendarische jazzpianist Thelonius Monk, is ondergebracht in een pand uit de 16e eeuw, pal in de bruisende Sint-Kartelijnestraat. Het authentieke interieur is sinds de overname door Filip Jans, Jurgen & Sven Campens - drie jaar geleden - ook het decor van een restaurantgedeelte. Voor de bolo van het huis ging de chef back to basics: weinig groenten en pure ingrediënten.

Sint-Katelijnestraat 42, 1000 Brussel, 02 511 75 11

Pastacafé (Alsemberg)

Jarenlang raasden hier de wielrenners door de laatste bocht naar de finish van de Brabantse Pijl. Pastacafé is een bruine kroeg met een authentiek retrointerieur. In de open keuken kun je van naaldje tot draadje zien hoe jouw bolognese wordt klaarge­maakt.

Pastoor Bolsstraat 16, 1652 Alsemberg, 02 380 16 0314.

Petit Paris (Kortrijk)

De place to be in Kortrijk als het op spaghetti bolognese aankomt? Da's Petit Paris. Deze brasserie staat bekend om haar verrukkelijke saus en gezellige cafésfeer.

Rijselsestraat 22, 8500 Kortrijk, 056 22 05 69

Spaghettiworld (Antwerpen)

In een gezellig zeventiende-eeuws decor smul je hier van de heerlijkste pasta's. De bolognese is klassiek, maar je kunt hem nog pimpen met extra spekjes of champignons. Naast gewone, kun je ook volkoren of glutenvrije pasta kiezen.

Oude Koornmarkt 66, 2000 Antwerpen, 0498 14 34 74

Trattoria Novecento (Maasmechelen)

Naast voortdurend wisselende seizoensgebonden gerechten, hebben ze in deze authen­tieke Italiaanse trattoria ook enkele vaste waarden. De tagliolini al ragù is er daar een van: kraakvers en bereid met heerlijke producten uit de geboortestreek van de kokkin.

Heirstraat 157, 3630 Maasmechelen, 089 25 62 63

In de Patattezak (Strombeek)

Wereldberoemd in Vlaams-Brabant en omstreken. Ook Stromae kwam er al eens langs. Eten doe je aan typische bruine tafeltjes in het heerlijke decor van een ouderwetse bruine kroeg dat al drie decennia onveranderd bleef. De bolognesesaus van uitbater Jean-Pierre Bate, alias Pee Klak, is fenomenaal, wat erin zit, is staatsgeheim.

Oude Mechelsestraat 48, 1853 Strombeek-Bever, 02 267 52 52

Uit: 'De Mijne is de Beste' (uitgeverij Manteau).

Kanshebber op Het Gouden Kookboek 2015, de prijs voor het 'beste kookboek van de Lage Landen'. Slechts drie titels komen in aanmerking voor deze onderscheiding. Tijdens de Kookboekenweek - van 26 oktober tot 1 november - wordt de winnaar bekendgemaakt.

Onze partners