10 unieke adresjes waar chefs hun ingrediënten vinden

24/03/16 om 14:06 - Bijgewerkt om 16:28

Hoe komt het toch dat zelfs simpele gerechten vaak beter smaken op restaurant? Simpel: koks spenderen veel tijd en aandacht aan het zoeken naar de perfecte producten. In het boek Melting Pot, over inwijkelingen die in België zijn komen koken, verklappen verschillende chefs hun grot van Ali Baba.

10 unieke adresjes waar chefs hun ingrediënten vinden

© ooexperience

In het mooie boek Melting Pot vertellen verschillende buitenlandse chefs hoe ze in ons land terecht zijn gekomen, maar ook over of en hoe hun keuken beïnvloed is door hun verhuis. Vinden ze bovendien wel alle ingrediënten waarmee ze gewoon zijn te koken? Op deze tien adresjes toch.

Worst en charcuterie

Brandt en Levie stellen het hele proces van worst maken in vraag en stoppen niet met het zoeken naar steeds nieuwe creaties. Dat combineren ze echter met een groot respect voor het ambacht. Een plekje in het adressenboek van de dames van Caracas is dus verdiend.

Brandt en Levie

Archangelkade 9

1013 Amsterdam

www.brandtenlevie.nl

(Heel) traditionele groenten

Kok Pierre Ciampi vestigde zich vanuit Frankrijk in Charleroi, waar hij na verloop van tijd zijn eigen restaurant La Garrigue startte. Met veel plezier brengt de kok bezoekjes aan Xavier Anciaux. "Die kweekt zijn groenten zoals vroeger en bewerkt het land met paard en kar. Los daarvan is de kwaliteit overdonderend en houd ik van de passie waarmee hij zijn ding doet."

Xavier Anciaux

Rue Saint-Georges 20

5380 Hemptinne Fernelmont

www.ooexperience.be

Japans

Elke maand brengt Alex Joseph van Rouge Tomate in Brussel een bezoekje aan Tagawa om Japanse ingrediënten te kopen. "Bij mijn weten een van de weinige plekken in Brussel waar je zee-egel kunt krijgen. Weliswaar bevroren, maar toch!"

Tagawa

Vleurgatsesteenweg 119

1000 Brussel

www.tagawa.eu

Wijn

Particulieren zijn er ook welkom, maar ook Tomek Mroszczak van het Gentse restaurant J.E.F. haalt zijn natuurwijnen het liefst in eigen stad, bij A Taste Affair. Je treft er een bijzonder mooie selectie én een gastheer met goede neus aan.

A Taste Affair

Voorhoutkaai 13

9000 Gent

www.atasteaffair.com

Kruiden & specerijen

Haile Abebe van het stukje Ethiopië in Brussel met de naam Toukoul kan zichzelf verliezen in Herboristerie Moderne. "Ze hebben er een erg interessant en breed assortiment aan kruiden, infusies en aromaten."

Herboristerie Moderne

Kolenmarkt 87

1000 Brussel

www.herboristeriemoderne.be

Sterke dranken

Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.

Lambert Sterke Dranken

Lange Nieuwtraat 12

2000 Antwerpen

www.drankenlambert.be

Latijns-Amerikaans

Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa's, bonen en linzen.

Raices Latinas

Chazallaan 45

1030 Schaarbeek

www.productosraiceslatinas.com

10 unieke adresjes waar chefs hun ingrediënten vinden

© Creme de la crema

Biologisch

Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. "Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier."

Vajra

Brusselsesteenweg 330

3090 Overijse

www.vajra.be

Vis

Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.

Royal Fish

Bleekhofstraat 32

2140 Borgerhout

www.royalfish.be

Koffie

In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. "Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten," stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.

Creme de la Crema

Hendrik Consciencestraat 70

8800 Roeselare

www.cremedelacrema.be

Deze en nog veel meer interessante adressen én de verhalen van de koks die ons land als nieuwe uitvalsbasis hebben gekozen, vind je in het boek Melting Pot van Guido Everaert en Karin De Bruyn (Luster, 19,95 euro).

Onze partners