1 CONVENTO, LEUVEN

Mijn favoriete wijnbar tout court, omdat ze de combinatie heeft van alle dingen die ik geweldig vind : veel uitstekende wijnen per glas, mooi en correct geserveerd, in een relaxed jazzy kader met ook nog interessant antiek op de achtergrond. En vooral : een gastvrouw (Katrien) en een gastheer (Stéphane) met het (wijn)hart op de juiste plaats. Een plek om te koesteren. convento.be

2 DITO, HASSELT

Om bij de wijnbars te blijven : zou dit de kleinste in België zijn (occasioneel terras niet meegerekend) ? Het zou kunnen, maar het is er des te gezelliger. Ook dankzij gastvrouw Linde en gastheer Peter. Veel fijne nieuwewereldwijnen hier, maar evengoed Belgische wijn en een speciaalbier, ter afwisseling. Peter neemt zijn tijd voor je, en zonder dat je er erg in hebt, ben je een uur verder. Maar dan wel een zalig uur. wijnbardito.be

3 ONA, GENT

Nog eentje om het af te leren. Ik ben er nog maar een paar keer geweest, maar wat is dit een heerlijke plek om te chillen bij een goed glas, bij voorkeur op een van de kussentjes tegen het raam. Instant relax. En tegelijkertijd is dit een knap project van twee jonge mensen die alle wind in de zeilen verdienen. De heerlijke sfeer van de voormalige bloemenwinkel die hier ooit huisde, krijg je er gratis bij. ona.gent

4 SILO’S, BOORTMEERBEEK

Een echt wijnrestaurant, en wat voor een : voor mij de top op wijnrestovlak. Hier kun je kiezen uit zowat veertig (40 ! ) wijnen per glas, via het handige Enomatic-wijnbewaarsysteem. Je laadt een soort bankkaart op en je ’tankt’ zoveel wijn als je wilt. Daarbij krijg je gratis de kennis en de flair van Danny Vanderschueren, ervaren maître-sommelier, die eerder ook nog een sterrenzaak had. Nu bestiert hij samen met Danny De Landtsheer deze luxebrasserie, helemaal in New Yorkse pakhuisstijl. silos.be

5 MONDEVINO, BORGLOON

Voor mij zowat hét voorbeeld van een wijnrestaurant. Bij elk gerecht op de kaart kun je een aparte wijn per glas kiezen. En op die kaart staan dan ook nog eens de prijs per glas, per fles én de meeneemprijs. Een transparantie in wijnrestoland die een Oscar verdient. En je krijgt steevast kwaliteit in het glas. Kan ook moeilijk anders met een klepper als Kris Lismont als sommelier (Beste Sommelier van België in 2010). Ideaal voor een wijnfeestje. Met ook nog: vernuftige gerechten.

mondevino.be

6 L’EVEIL DES SENS, CHARLEROI

Er schuilt een weelde aan wijn- en gastronomieplezier aan de overkant van de taalgrens. L’Eveil des Sens is daar een schitterend voorbeeld van. Beetje vervelend gelegen naast een drukke weg en met een vrij doorsnee interieur, maar in het bord heerlijke fusion-comme-il-faut van Frans en Marokkaans. Dé ster van het huis is de vaardige sommelière Nadia Zioui, die je – uiterst bescheiden en minzaam – meeneemt naar een echte wijnhemel. l-eveildessens.be

7 VINIKUS & LAZARUS, MERCHTEM EN LINDEN

Welkom in mijn allerfavorietste wijnhandel (want ik heb veel favorieten). Gerd Brabant leerde mij jaren geleden goede Duitse wijn kennen en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Samen met Jeroen Schoevaerts runt hij vandaag Vinikus & Lazarus, dat uitblinkt in eerlijke, pure, elegante wijnen voor een correcte prijs. Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Hongarije… Proef alles van deze mannen, kiezen zal héél moeilijk zijn.

vinikusenlazarus.be

8 PEGASOS WINES, ZONHOVEN

Honderd procent Griekse wijnen, een feest qua prijs, kwaliteit en originaliteit. Deze wijnhandel was mijn ontdekking van 2015 op de Winefair in Leuven. De man achter de zaak – Evangelos Grousdanakis, Vango voor de vrienden – zal je met veel passie (en een paardenstaart) de liefde voor Griekse wijnen overbrengen.

pegasoswines.be

9 ERIC, BOSCHMAN

Deze man verkoopt geen wijn, hij heeft geen wijnbar en geen restaurant. Dat laatste had hij wel ooit, en hij was ook lang actief in menige zaak, maar het bekendst is hij vanwege zijn mediaoptredens in Brussel en over de taalgrens. Volg hem op sociale media, want er is niemand die zo heerlijk prettig gestoord over wijn kan vertellen als Eric. De bekendste Franstalige wijnpaus, een onverbeterlijke bon vivant, een beetje gek en geheel origineel, maar vooral : de moeite.

@zemetre en op Facebook

10 CHÂTEAU, BON BARON

Ook ik stond geruime tijd sceptisch tegenover Belgische wijn, en al zeker tegenover rode Belgische wijn. Maar we zijn echt wel goed bezig op wijnbouwvlak, er ligt een mooie toekomst in het verschiet. Wie daar al eens van wil proeven, moet beslist een van de wijnen van Bon Baron proberen. Nota bene in Wallonië gemaakt door een enthousiast Nederlands koppel.

Proef hun acolon, sluit uw ogen, denk Piëmonte en u gelooft nooit dat deze wijn van ergens tussen Namen en Dinant komt.

chateaubonbaron.be

Door Filip Salmon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content