Zienderogen jonger: 'Oogcontourverzorging is essentieel in de beautyroutine'

04/02/17 om 16:03 - Bijgewerkt op 19/04/17 om 12:06

Bron: Knack Weekend

Je oogopslag zegt veel over je leeftijd en levensstijl. Gelukkig bestaan er allerhande speciale beautytools en -rituelen voor de tere zone rond de ogen.

Zienderogen jonger: 'Oogcontourverzorging is essentieel in de beautyroutine'

© BETINA DU TOIT / BLAUBLUT-EDITION.COM

Zonder make-up (en zonder Instagramfilter) hebben we 's ochtends allemaal een matte, vermoeide oogopslag. Maar hoe komt het eigenlijk dat onze leeftijd, uitspattingen, vermoeidheid en nukkige buien zo goed af te lezen vallen van deze kleine gelaatszone? "De huid rond de ogen heeft een heel atypische structuur en is daardoor erg kwetsbaar", beklemtoont Marie Pfister, directrice marketing développement médi-cosmétique bij Filorga. "Dat is fysiologisch bepaald. Niemand ontsnapt eraan."

Logisch dus dat vrouwen het vaakst "mijn ogen" antwoorden op de vraag wat ze graag zouden willen verbeteren aan hun gezicht. "De huid rond de ogen is twintig keer dunner dan elders op het gelaat. Ze bevat niet alleen minder collageen en minder elastinevezels, er is ook heel weinig onderhuids vet aanwezig - twee elementen die uitrekking en verslapping in de hand werken", licht Marie Pfister toe.

Dat is al behoorlijk wat, maar helaas nog niet alles. Voeg daarbij een luiere bloed- en lymfecirculatie, 22 spiertjes die voortdurend in de weer zijn - 14 daarvan zelfs om de 10 seconden - en 28.000 (!) wimperslagen per dag. De expressiviteit van ons gelaat bepaalt op welke leeftijd we expressierimpels krijgen en hoe diep die groeven zijn. Maar ook onze levensstijl heeft een impact. De oogcontour lijdt enorm onder de kwalijke gevolgen van roken, vervuiling, beeldschermverslaving en ongezonde voeding. Bevat onze voeding te veel zout, dan ontstaan er wallen. Een luie of overbelaste lever leidt dan weer tot blauwige kringen onder de ogen. Geen wonder dus dat oogcontourverzorging essentieel is in de beautyroutine.

Delen

De oogcontour lijdt enorm onder de kwalijke gevolgen van roken, vervuiling, beeldschermverslaving en ongezonde voeding

MASSAGE EN APPLICATOR

Vandaag zetten de laboratoria vooral in op het massage-effect om de efficiëntie van hun producten aan te scherpen. En dus ontwerpen ze for our eyes only speciale tools, rollers en applicators om hun crèmes gemakkelijker in te masseren. "De oogcontour masseren met de vingers is niet evident", benadrukt Aline Faucheur, die gespecialiseerd is in Kobido-gelaatsmassage. "De orbiculaire oogspier, de spier die onder de donkere kring en ter hoogte van de wenkbrauw loopt, kun je nog wel stimuleren. Maar net onder de ogen en op de bovenste oogleden is de huid heel dun en teer, en dus veel moeilijker te masseren. Het interessante aan een applicator is dat je er die kwetsbare zones mee kunt gladstrijken en stimuleren, zonder verslapping in de hand te werken." Verwacht echter geen wonderen, het resultaat is subtiel. Maar het massageritueel is hoe dan ook efficiënt om je gelaatstrekken te ontspannen. Mooi meegenomen na een drukke werkdag.

Nuxe en Filorga kozen voor een applicator van zamak. Die legering van zink, aluminium, magnesium en koper wordt gewoonlijk gebruikt voor chirurgische instrumenten, en heeft het voordeel dat ze volkomen inert en dus veilig is. "Zamak houdt ook koude vast. Dat 'cryo-effect' is prima voor de microcirculatie, de samentrekking van de weefsels en dus ook de stevigheid", stipt Marie Pfister aan. De applicator doet het werk: je hoeft dus niets af te weten van massagetechnieken, het volstaat om hem voorzichtig rond het oog te laten glijden.

Dior gaat voor een andere aanpak, die iets meer behendigheid vergt. In samenwerking met het Dior Instituut in het Parijse hotel Plaza Athénée, ontwikkelde het merk 'Open Eye', een applicator verguld met fijn goud en voorzien van een dubbele roterende kogel voor een uiterst precieze oogcontourbehandeling. Dior belooft minder ontstekingsverschijnselen, een betere wimpergroei en een herstructurering van de volumes. "Shaping verruimt de blik en opent de ogen, in de letterlijke zin van het woord: de oogleden worden versterkt, de wenkbrauwen gelift. In ons schoonheidsinstituut stellen we vast dat massage de cosmetische doeltreffendheid van onze formules merkbaar verhoogt", verzekert Claire Liebbe, manager création et formation bij het Dior Instituut.

GUNSTIG LICHT

Een slimme applicator is één ding, bij het merk Talika gaan ze nog een stap verder op het vlak van instrumentele cosmetica. 'Time Control' is een toestelletje dat de eigenschappen van licht inzet om de huid rond de ogen te behandelen. Sinds de jaren zeventig en de research door de NASA, is geweten dat lichtstralen een impact hebben op de huid en dat die impact verschilt naargelang van de golflengte (elke golflengte stemt overeen met een andere kleur licht). Volgens dat principe werken de leds die vandaag worden gebruikt in de esthetische geneeskunde. "Rood licht kalmeert ontstekingsreacties, oranje licht stimuleert het huidherstel. Vaak worden de twee gemengd om beide voordelen te combineren", legt dokter Daphné Thioly-Bensoussan uit. Zo ook bij Talika, dat beide lichtkleuren mengde om de huidspieren te versterken, rimpels te bestrijden en ontstekingsverschijnselen, een oorzaak van huidveroudering, te verminderen. Het met microstroom uitgeruste toestelletje - elke dag 's ochtends en 's avonds te gebruiken - zorgt er ook voor dat de actieve stoffen in de nadien aangebrachte oogcontourcrème beter in de huid dringen.

Zienderogen jonger: 'Oogcontourverzorging is essentieel in de beautyroutine'

© .

Bij voorkeur een crème uit de categorie 'global anti-aging', dé trend van het moment. "Het is niet die ene rimpel of die ene donkere kring die je gezicht er moe en ouder doet uitzien, maar wel de optelsom van een heleboel kleine gebreken", vindt Marie Pfister.

Bij Filorga en Dior prijken zelfs gezondere wimpers op het lijstje met streefdoelen: naarmate we ouder worden, worden onze wimpers dunner waardoor onze blik vermoeider oogt. De strategie van Lierac en Shiseido tot slot mikt op een optimale werking van de stamcellen in de opperhuid, wat het algehele huidherstel verbetert.

ESTHETISCHE CHIRURGIE

Waar de cosmetica op hun grenzen botsen, biedt de esthetische geneeskunde vaak uitkomst. Maar als het om een 'Droopy-blik' gaat, kan ze niet alle problemen oplossen. Kleine rimpels uitvlakken en een vermoeid ogende huid opnieuw meer veerkracht geven kan met mesotherapie of met de fractionele laser. Botulinetoxine (botox) is dan weer prima om rimpels in de ooghoek te behandelen. Maar tegen donkere kringen valt weinig te beginnen. Het 'holle' gedeelte kan wel worden opgevuld met hyaluronzuur, maar aan die techniek zijn nadelen verbonden. "In die zone wordt hyaluronzuur niet sowieso geresorbeerd. Mettertijd kan het zich volzuigen met water en zo een wal gaan vormen", aldus dokter Bernard Hayot, oogarts en esthetisch chirurg gespecialiseerd in blikverjonging. Er kan ook een blauwige verkleuring optreden, waardoor de donkere kring net méér zal opvallen. Bij een echt vermoeide blik, is chirurgie een optie. "Vetwallen en donkere kringen in de holtes onder de ogen komen vaak samen voor. In dat geval halen we vet uit de wal en injecteren we dat opnieuw ter hoogte van de donkere kring. Microliposculptuur heet zoiets. Het resultaat is definitief en blijvend", verzekert dokter Hayot.

Bij operaties van hangende oogleden (hét gespreksonderwerp op tal van internetfora) is het opletten: er mag niet té veel huid worden weggenomen, want dan bestaat het risico dat de blik net holler wordt. De chirurg raadt dan ook een subtielere blefaroplastie aan: "Ik snijd de huid slechts een millimeter in, zonder ze los te maken. Vervolgens spuit ik opnieuw vet in, want vaak hangt het ooglid niet door overtollige huid, maar omdat het geslonken en verslapt is." Net zoals bij manuele massage met een instrument of crème is ook bij een aanpak met het scalpel precisie geboden. Voor welke 'blikverruimende' strategie je ook kiest, behoedzaamheid is en blijft het sleutelwoord.

Onze partners