Zero waste in de badkamer: simpele tips om je beautyrituelen afvalvrij te maken

Zero waste badkamer © istock
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Kijk eens rond in de badkamer. Hoeveel producten zitten verpakt in plastic? En wat komt er uiteindelijk in de vuilnisbak terecht? Tijd om de badkamer afvalvrij te maken. We testten het voor jullie uit.

Een cliché zo hoog als een huis, maar de badkamer is een plaats voor ontspanning. De warme dampen van het bad of de douche werken ontstressend en het is de plaats waar make-up en beha’s schaamteloos worden verwijderd. Toch is die oase van rust ook vaak de plek bij uitstek waar plastic verpakkingen welig tieren.

Onze aarde en oceanen worden overspoeld door afval. Hoe handig plastic ook mag zijn, het is een stof die heel traag afbreekt. Na vierhonderd jaar zwerft die shampoobus dus nog rond op onze planeet. Het komt in de vorm van microplastics terecht in de natuur, in zeedieren, in ons drinkwater en bijgevolg ook in ons lichaam.

Eigen boezem

Hoe meer ik hierover nadacht, hoe minder blij ik werd van de beautyproducten in mijn badkamer. Een verhuis was het ideale moment om al het plastic dat ik bijeen had verzameld te overschouwen. En dat bleek beschamend veel.

Ik was klaar om mijn plasticconsumptie drastisch te verminderen. Niet plotsklaps, want ik had nog producten die op moesten en nieuwe zaken aanschaffen vergt opzoekwerk, tijd en geld. Dacht ik. Dat bleek uiteindelijk goed mee te vallen. Er zijn talloze zero waste boeken, blogs, winkels en webshops die informatie inwinnen een eitje maken. En eco warriors om aan te klampen, zijn er ook in overvloed.

Een (bijna) afvalvrije badkamer creëren, is dus minder moeilijk dan je denkt. Hoe je eraan begint, ontdek je hier.


ZERO WASTE ALTERNATIEVEN


Herbruikbare watjes
Herbruikbare watjes© istock

In plaats van watjes die je na één keer gebruiken in de vuilnisbak gooit, kan je herbruikbare wattenschijfjes kopen. Wanneer ze vuil zijn, gooi je ze gewoon in de was.

Verdict: Heerlijk zacht voor je huid, de aankoopprijs is na een jaar terugverdiend. De wattenschijfjes blijven niet kraakwit, maar worden wel proper in de was.

Koop je ze in een kit met opbergdoos en wasnetje, kan je er eigenlijk niet mee sukkelen. Momenteel bezit ik zo’n twintig wattenschijfjes en was ik iedere week een deel zodat ik er nooit te kort kom.


Zero waste in de badkamer: simpele tips om je beautyrituelen afvalvrij te maken
© iStock

Toe aan een nieuwe tandenborstel? Kies dan niet voor een plastic exemplaar, maar schaf er een van bamboe aan, zoals de Humble Brush of Hydrophil. Bamboe is een sterke, natuurlijke grondstof en bovendien de snelst groeiende plant in de wereld.

Verdict: Helaas nog niet mainstream genoeg om in iedere supermarkt te liggen, maar online, in duurzame shops en grotere biowinkels wel gemakkelijk te vinden. Poetsen even goed als de plastic versies en dus een super simpel zero waste alternatief.


Menstruatiecup
Menstruatiecup© Getty Images/iStockphoto

Tampons en maandverband vervangen we door een menstruatiecup. Herbruikbaar maandverband of ‘period panties’ (slipjes die vocht kunnen absorberen) zijn ook prima alternatieven.

Verdict: Het kost misschien wat tijd om te experimenteren, maar er zijn heel wat tutorials online die je wegwijs maken in de wondere wereld van de menstruatiecup. Vraag gerust aan vriendinnen die er al eentje gebruiken wat hun tips zijn. Geef niet op als het niet van de eerste, tweede of zelfs derde keer lukt. Uiteindelijk komt het wel goed. Wanneer je er gewoon aan bent geworden, is een menstruatiecup een fantastisch alternatief voor producten zoals maandverband die op de afvalberg terechtkomen. Ben je bang voor lekken? Draag dan een wasbaar maandverband of een ‘period panty’ met of zonder de menstruatiecup.


Safery razor (Messenwinkel, Antwerpen)
Safery razor (Messenwinkel, Antwerpen)© istock

Plastic scheermesjes vervang je door een safety razor van roestvrij staal.

Verdict: Na jarenlange indoctrinatie door reclamefilmpjes van wegwerp scheermesjes die beweren super gemakkelijk in de hand te liggen en sneetjes te voorkomen, is het een grote stap om een safety razor in de plaats te gebruiken. Ga ik mezelf niet constant snijden? Het antwoord is simpel: neen. En jullie proefkonijn staat bekend als een van de meest onhandige personen van het oostelijk halfrond. Na enkele maanden testen met het scheermes van mijn vriend durf ik stellen dat een safety razor niet moeilijk is in gebruik en bovendien veel mooier staat te blinken in de badkamer dan die roze plastic versies.


Aleppozeep: foto uit 'Doe het zelf' van Anne Drake
Aleppozeep: foto uit ‘Doe het zelf’ van Anne Drake© Leverancier van schoonheid

Om je handen en lichaam te wassen, kies je voor een blok zeep in plaats van vloeibare zeep in plastic flesjes. In zero waste shops kan je ook je eigen glazen zeepdispenser laten vullen met vloeibare zeep, als je dat gemakkelijker vindt.

Verdict: simple comme bonjour. Misschien wel het makkelijkst om te vervangen. Er zijn heerlijke geuren en prachtige kleuren te verkrijgen.

Ook voor gevoelige huidjes zijn er genoeg opties.



Shampoo bar
Shampoo bar© istock

Shampoo in een flesje vervangen we door een vaste blok shampoo, beter bekend als een shampoo bar.

Verdict: dit vergt wat geduld. Persoonlijk heb ik enkele shampoo bars moeten uittesten en mijn haar en hoofdhuid wat tijd moeten geven om eraan te wennen. Na een wasbeurt bleef mijn haar in het begin vet aanvoelen, zeker bij de bars zonder sulfaten. Een trucje om hier korte metten mee te maken, is een mengsel van azijn en water in een glazen flesje in je douche bewaren. Deze mix gebruik je na de shampoobeurt als conditioner. De azijn lost de zeepresten op en maakt het haar zacht en glanzend. Let hier wel op welke azijn je koopt: als je weet dat onze huid een gemiddelde pH heeft van vijf, kies je best voor een azijnsoort waarvan de zuurtegraad daar zo dicht mogelijk bij aanleunt. Verder raad ik ook aan om niet te veel te gebruiken van de zeep: dat is beter voor je haar en zo gaat je shampoo bar lekker lang mee. Hier lees je of afkicken van iedere dag je haar met shampoo wassen mogelijk én wenselijk is.


Bubble Buddy: een bakje en rasp in één
Bubble Buddy: een bakje en rasp in één© GF

Blokken zeep en shampoo bewaren, doe je best in een zeepbakje.

Verdict: tinnen doosjes met een deksel zijn handig voor op reis, maar in de badkamer verkies ik een houder waarbij er lucht kan aan de zeep: zo droogt die snel terug op na gebruik en dat is belangrijk voor de hygiëne. Met de zeepdoosjes van Bubble Buddy kan je je zeep ook raspen. Ze zijn van Nederlandse makelij en worden gemaakt van gerecycleerd plastic, ingezameld door Rotterdammers.


Plastic haarborstels en kammen vervangen we door een houten variant.

Verdict: veel mooier, veel steviger en veel beter voor het milieu. Bovendien krijg je er ook geen statische coupe van. Een simpele plastic free optie.


Een houten kam gaat jaren mee
Een houten kam gaat jaren mee© Getty

Hongerig naar meer goede raad? Lees hier de zero waste badkamertips van Anne Drake en van Elfi De Bruyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content